Svetovalnica
 

Rubrika "Svetovalnica" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja. Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, ter osebnostni svetovalci, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili našim terapevtom in svetovalcem, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo nanj odgovorili brezplačno.

Želimo vam prijetno branje in se veselimo vaših vprašanj. 

 


 

Marko sprašuje:
 

Pozdravljeni,

Zakaj mi je punca všeč dokler je ne osvojim, potem pa izgubim zanimanje? Ne bi rekel, če bi se mi to dogajalo pri 20ih letih ... meni se to dogaja še sedaj, ko jih imam že nekaj čez 30. Želim si družine, lepega odnosa, ampak to se mi je sedaj ponovilo že pri treh dekletih zapovrstjo. Kaj delam narobe? Iz kje to izhaja? Kam v sebi moram pogledati, da bom razumel, kako te zadeve spremeniti?

Marko, 35 let

 

 

 

Pozdravljen Marko,
 

Najprej naj vam povem, da ste pogumni, da si upate priznati, da imate tovrstne težave/izzive.
Razlogov za usihanje zanimanja je lahko več. Izgleda, da si zavestno želite drugih stvari kot nezavedno.
V vašem primeru menim, da si res želite družine in lepega odnosa, vendar vam vaša podzavestna prepričanja to preprečujejo.

Hitra izguba zanimanja, ki se ponavlja, je povezana tudi s strahom pred resno zvezo, pred odgovornostjo in spremenjenim načinom življenja. Težko bi rekla, da delate nekaj grozno narobe, vendar se odgovor ne skriva na površju, temveč je zakopan globlje. Svetujem vam, da se vprašate, kaj partnerstvo za vas pomeni? Kako si predstavljate odgovornost? Se vam zdi, da boste v resnem odnosu morali pozabiti nase, da boste izgubili svojo svobodo? Vam odgovornosti predstavljajo omejitve?

Iz vašega vprašanja sodeč namreč lahko zaznam ravno to – strah pred ustaljenostjo.
Moški pogosto zmotno menijo, da se bodo v partnerstvih morali podrediti, se odreči svoji zabavi in postati dolgočasni, zategnjeni soprogi. Vendar v resnici ni tako – vse je odvisno od načina, na kakršnega bosta z bodočo partnerko gradila odnos.

Menim, da gre tudi še za en vzorec na delu – strah pred čustveno bližino.
Ljudje, ki so bili v življenju globoko ranjeni, si postavijo čustveni zid, mimo katerega ne more nihče. To je obramba, ki si jo ljudje delamo, da ne bi bili spet prizadeti. Vendar pa ta zid onemogoča, da bi vam kdo sploh prišel blizu. V vašem primeru deluje kot zavračanje, pojav nezanimanja za žensko. Zato ga morda niti niste prepoznali prej, saj se je samodejno sprožil mehanizem »ne zanimaš me«.

Morda se zdaj sprašujete, kako neki odvreči strah pred bližino, partnerstvom in odgovornostjo?
Vsak strah se da premagati s sklopom dejavnosti in delovanja. Najprej vam predlagam, da vsakič, ko se pojavi nezanimanje za žensko, začnete razmišljati, na kateri žulj vam je stopila. Opazujte svoje občutke, kako se odziva vaše telo? Bi radi pobegnili, vam je neprijetno? Strah se premaguje tudi tako, da se zakoraka direktno vanj. To ne pomeni, da se silite v odnos z žensko, do katere vam ni, temveč poskusite iti dlje, kot zgolj do osvajanja nove trofeje. Dovolite si žensko spoznati in dovolite, da ona spozna vas – poskušajte se odpreti. Tako se bodo začeli umikati tudi vaši strahovi.

Za podroben posvet ali vodenje skozi proces se lahko zglasite tudi na svetovanju (več najdete v opisu spodaj).
Predlagam vam še, da preberete naslednje članke, ki vam bodo morda malce odprli oči:

  • Se bojimo česa novega? - Kliknite TUKAJ >>
  • Partnerstvo je zavestna izbira - Kliknite TUKAJ >>
  • Moški lovciKliknite TUKAJ >>
     

Srečno na poti iskanja odgovorov!

Dogodki za Samske

 



Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili našim terapevtom in svetovalcem, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj in ga objavili na spletni strani.
 

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske