Kako se osvoboditi prtljage preteklih odnosov?


Vsi smo kdaj nosili prtljago preteklih odnosov. Ali gre za preteklo ljubezen, prijateljstvo ali celo člana družine. In to lahko vpliva na vse, kar počnemo. Prav vse.
Sama prtljaga niti ne predstavlja težave, pač pa koliko mi dovolimo, da nam dirigira.
Ali vemo, kdo smo, ne glede na prtljago ali nas je prtljaga dejansko oblikovala?

Če nas definira prtljaga, si dolgujemo opustiti vez z njo. "Pusti za sabo," pravijo. Ampak pustiti za sabo je veliko težja naloga, kot se zdi.
Opustiti nekaj, kar s seboj nosimo že dlje časa, se sicer ne zgodi čez noč, je pa izvedljivo.

Tukaj je nekaj načinov za opuščanje prtljage, ki vpliva na naše življenje, odločitve in obstoječe odnose.
 

Oborožimo se z voljo

Vsak izmed nas se zaradi različnih razlogov oklepa prtljage preteklih odnosov. Nas morda zaščiti pred bolečinami v prihodnje, nas spodbudi k akciji, si zaradi prtljage dovolimo čutiti določena čustva, ali nam preprečuje iti naprej? Katerikoli od navedenih razlogov nam pravzaprav ne koristi. Pogosto se ne želimo znebiti prtljage, saj smo mnenja, da nam daje nekaj, kar mislimo, da potrebujemo. Vemo, da to ni zdravo, vendar si na neki ravni nenehno upravičujemo. Pustiti prtljago za sabo je težko in se ne zgodi čez noč, vendar moramo pričeti z afirmacijo, da je to nekaj, kar moramo storiti. 

 

Dnevnik

Začnimo si zapisovati svoje misli, prepričanja in obnašanja, ki vplivajo na naše življenje. Bodimo iskreni in napišimo karkoli nam pride na misel. Ustvarimo si "cono brez predsodkov", v kateri smo lahko do sebe popolnoma iskreni in realni. Ko bomo nekaj časa pisali dnevnik, bomo v svojih zapisih opazili ponavljajoče se vzorce obnašanja in njihove sprožilce. Sprožilce, ki jih lahko prepoznamo in začnemo spreminjati. 
 

Izziv

Našo življenjsko zgodbo pišemo z našega zornega kota. Če življenjska zgodba trenutno še ni pozitivna, ji moramo postaviti izziv. Naša zgodba je plod naše perspektive in tako tudi mora biti. Vendar, če se želimo znebiti prtljage preteklosti, stopimo izven svoje zgodbe in jo začnimo pisati z druge perspektive. Drug zorni kot nam pomaga izpustiti naša vseobsegajoča čustva in prekiniti verigo, s katero se jih oklepamo.

 


 

Poiščimo pozitivno

Vsak odnos - tudi slab - ima v našem življenju namen. Naš cilj je najti nekaj pozitivnega, kar nam bo pomagalo pogledati na odnos na drugačen način.
Določen odnos nam je pomagal definirati nam sprejemljivo obnašanje, s pomočjo tistega odnosa smo postali močnejši, spet zaradi onega odnosa znamo bolje ceniti majhne trenutke. Preteklost lahko pustimo za seboj šele takrat, ko se nehamo osredotočati na slabo, pač pa svoj fokus prestavimo na bolj svetlo plat, četudi je ta zelo majhna.
 

Bodimo prijazni

Do prijaznih ljudi je lahko biti prijazen, postavimo si cilj biti prijazni do vseh - tudi tistih, ki si to morda manj zaslužijo. Naš fokus je tako prestavljen iz slabega preteklega na dobro obnašanje v prihodnje. Ko naši slabi pretekli odnosi ne definirajo več naših prihodnih dejanj, lahko pustimo prtljago za sabo.
 

Predstavljajmo si lastno srečo

Ko se začnemo ločevati od prtljage, je pomembno, da si predstavljamo, kako je videti naša sreča brez prtljage.
Kako se počutimo in kako delujemo v odnosih z drugimi. Kako se počutimo, kadar smo sami? Kako se odločamo brez vpliva prtljage?
Ko imamo v mislih jasno predstavo svojega življenja brez navezanosti na prtljago, je lažje sprejemati odločitve.
 

Opustimo pričakovanja

Ko začnemo delovati neodvisno od prtljage, je pomembno stopiti korak naprej s pričakovanji. Naša pričakovanja nas namreč vežejo na obnašanje v preteklih odnosih. Pogosto imamo nerealna pričakovanja, a se tega sploh ne zavedamo. Zato je tako pomembno pisanje dnevnika. Zavedati se boste začeli, v katerih situacijah se vam želi prikrasti prtljaga.

Če boste v celotnem procesu opuščanja kdaj utrujeni, je to v redu. Ker gojimo kopico različnih čustev, je 'predelava' lahko tudi boleča. Vendar, če se jih še naprej oklepamo, ne da bi se z njimi soočili, bodo vplivala na vse, kar počnemo. Zakaj bi torej tvegali nekaj čudovitega v prihodnosti zaradi prtljage iz preteklosti? 

 

Povzeto po članku iz Power of Positivity (povezava tukaj)

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske