Samozavest in samopodoba sta dve različni stvari

 

Marsikdo, ki je samski se sprašuje, zakaj ne najde pravega partnerja. In tudi marsikdo, ki je v partnerskem odnosu, se sprašuje zakaj je njegova samozavest slaba. Nizka samozavest in samopodoba pa se ne izražata le v partnerskih, temveč v vseh odnosih, tudi prijateljskih in poslovnih.

Dobra samozavest, samopodoba in ljubezen do sebe, sprejemanje sebe so osnovne komponente, ki gradijo zdrave medsebojne odnose.
Najprej mora biti naš odnos s samim seboj dober, šele nato lahko gradimo tudi dobre odnose z drugimi ljudmi.

Samski so tukaj še malo v prednosti, saj je samskost odličen čas za vprašanje o tem kdo smo, za poglabljanje vase in odkrivanje sebe v popolnem miru in neodvisnosti.
o boste pogledali vase in odkrili vzroke, zakaj vam samopodoba peša, boste iz tega lahko zgradili najboljšo obliko sebe in posledično tudi čudovita partnerstva in prijateljstva.

Ljudje zmotno velikokrat med seboj mešamo dva pojma, samozavest in samopodobo. Ti dve lastnosti, oziroma stanji pa si nista enaki. Med njima obstaja globoka razlika, ki leži v poznavanju samega sebe. Sta pa med seboj povezani in gradita ena drugo.

 

Samozavest


Najprej razdelajmo samozavest. Obstajata dve vrsti samozavesti, zlagana in resnična.
Resnična samozavest se rodi iz dobre samopodobe, medtem ko zlagana kaže na slabo samopodobo.

Prepričana sem, da poznate ljudi, ki delujejo izredno samozavestni, ko pa jih pogledate od bližje so zlomljeni, prazni, nesigurni in prestrašeni.
Danes nas od vsepovsod preplavljajo podobe o popolni ženski in popolnem moškem, o tem, kako so vsi samozavestni in oh in sploh. Marsikdo potem meni, da mu bo samozavest zgradil lep videz, popoln partner, dobra služba ali kopica denarja. V resnici pa so vse to le zunanji dejavniki, ki ne morejo zgraditi naše notranjosti. V resnici je ravno obratno - naša notranjost gradi tudi naše zunanje življenje.
Na videz samozavesten človek lahko nosi svojo masko le, dokler ima urejene vse zunanje dejavnike, na katerih temelji njegova ali njena samozavest. Čim bi te dejavnike, kot so drag avtomobil in popolna, vitka žena, odvzeli, bi se njegova samozavest sesula v prafaktorje.

Nihče si ne želi živeti v laži. Zatorej bo treba zgraditi resnično, trdno in iskreno samozavest.
Beseda samozavest sestoji iz dveh besed in v resnici pomeni zavedanje sebe, zavedanje o sebi, zavest o sebi. Torej je več kot očitno, da se samozavest gradi na notranjem vedenju o tem, kdo si. Tudi v angleščini beseda "confidence" opisuje sigurnost, prepričanost vase. V življenju samozavest potrebujemo, da smo se sposobni spopadati z odločitvami, v odnosih izražati svojo resnično naravo, se postaviti zase in doseči zadane cilje. Pri vsem tem moramo izhajati iz svoje samopodobe, ki gradi našo samozavest.

 

 

Samopodoba


Dobra samopodoba je osnova za dobro samozavest. Samopodoba je podoba o samem sebi, je naše doživljanje samega sebe. Samopodoba je pravzaprav naša identiteta. Ljudje smo večplastna bitja in zato je tudi naša samopodba pestra zbirka predstav in občutenj o sebi.

Iz česa vsega sestoji samopodoba?
Samopodoba so vse predstave o samem sebi, vsa čustva, ki jih imamo do sebe in predstave o lastni vrednosti, svojih sposobnostih, lastnostih, mnenje o našem fizičnem izgledu in našem telesu, dojemanje sebe v svetu in še marsikaj drugega. Samopodobe torej več kot očitno ne moremo graditi drugače, kot s spoznavanjem sebe in z vrednotenjem sebe kot edinstvenega bitja v svetu. Šele z dobro samopodobo se lahko razvije tudi dobra samozavest. Drugače povedano, ko veš, kdo si in česa si resnično želiš, lahko začneš graditi svoje sanjsko življenje in najdeš partnerja, ki ti bo resnično ustrezal. Šele takrat namreč zares veš, kaj v življenju hočeš.

 

Kako zvišati svojo samopodobo in samozavest?


Najprej se pošteno zazrite vase, v svojo notranjost. Priznajte si, da ste samo človek z vsemi dobrimi lastnostmi in tudi senčnimi stranmi. To je človeška narava in popolnost je iluzija, nedosegljiv ideal, ki ga z veseljem uporabljajo vse moderne industrije, saj tako ustvarjajo nezadovoljive potrebe. Vse skupaj gre še mnogo globlje in pride do osnovne vrednote – ljubezen do samega sebe.

Če sebe nimate radi, ne morete imeti dobre samopodobe, brez dobre samopodobe pa ni dobre samozavesti.
Pravzaprav je zelo preprosto, začeti morate ljubiti sebe in šele nato lahko gradite dalje.

Razlogov, zakaj se ljudje nimamo radi je ogromno. Vzroki ležijo v našem nezavednem, v vtisih iz preteklosti in bolečih izkušnjah. A vredno je pobrskati po svoji bolečini, saj se jo vedno da spremeniti v veselje in ljubezen. S tem pa dobite največje darilo, dobite sebe. In, ko imate sebe, v polnosti, ko se imate resnično radi in se sprejemate točno takšne, kakršni ste, takrat se s svetlobno hitrostjo začne višati vaša samopodoba. In ko se zviša vaša samopodoba, zraste tudi samozavest. Z enim preprostim korakom odprete vrata svoji željeni celostni osebnosti. Dovolite si biti edinstveni!

 

11 korakov na poti k sebi in k boljši samopodobi ter samozavesti

 

1. Vzemite si čas samo zase in se korenito poglobite vase. Vprašajte se kdo ste, kakšne so vaše vrednote, k čemu v življenju stremite. Ali živite skladno s svojimi vrednotami?

2. Bodite popolnoma iskreni sami s seboj. Priznajte si vse svoje dobre lastnosti, kot tudi človeške napake. Tako se boste bolje spoznali.

3. Vprašajte se, če se imate resnično radi. Se sprejemate takšnega, kot ste? Bi šli sami s seboj na zmenek? Če je odgovor pritrdilen, ste že na pol poti. Če odkrijete, da se morda ne marate vedno, je to povsem normalno. Najdite razloge, zakaj se imate lahko radi. Pa ne zunanjih, najdite svoje srčne lepote in se zavejte svoje edinstvenosti.

4. Vsakodnevno razvijanje ljubezni do sebe in negovanje odnosa s samim seboj: odnos s samim seboj je najpomembnejši odnos, ki ga boste kadarkoli imeli. Vsak dan si podarite čas zase. Svojo ljubezen podarite sebi. Objemite se, zmasirajte, privoščite si sprehod in uživajte sami s seboj, saj ste v najboljši družbi!

5. Naredite si seznam vseh svojih dobrih lastnosti in vseh uspehov, ki ste jih v življenju dosegli. Ti uspehi so tako zunanji (opravljen izpit, izboljšanje položaja v službi,...) kot notranji (premagan strah pred višino, priznanje ranljivosti,...). Tako boste črno na belem videli, da ste v življenju že ogromno naredili in dosegli ter da ste v resnici lahko ponosni nase!

6. Vsak dan, ko se pogledate v ogledalo, na sebi najdite vsaj tri stvari, ki so vam všeč. Opazujte jih in se pohvalite. Ja, kar sami se občudujte! Deluje, verjemite!

7. Opazujte, kako se vedete v družbi. Ste si všeč? Katera vaša »vloga« vam je všeč? Če si v kakšnem odnosu niste všeč (strah pred šefom, blefiranje na zmenku,..) si to priznajte in to spremenite. Odvrzite lažno masko, ki jo nosite zaradi družbenih pravil. Bodite vi zares vi!

8. Počnite stvari, ki vas izpopolnjujejo, razveselijo. Nekateri zadostitev najdejo v športu, drugi v umetnosti, učenju, obisku kulturnih prireditev, ogledu filma. Če nimate družbe, pojdite sami. Ne boste verjeli kako osvobajajoče je lahko, ko se vam ni treba z nikomer ubadati in samo uživate v svojem hobiju.

9. Dovolite si čas preživljati sami. Ne bojte se samote, samota je darilo. Je čas, ko lahko najbolje spoznate sebe. Ne smilite se sami sebi, rajši se prenehajte obremenjevati in uživajte v pogovorih s samim seboj.

10. Postavite si visoke, a dosegljive cilje. Ko se boste morali za nekaj zelo potruditi, se boste prekalili. Cilj boste dosegli in opazovali prehojeno pot, se spomnili koliko preprek ste morali preiti in vedeli boste, da ste zmagali. Nato kar bodite ponosni sami nase, to ni bahavost, zaslužili ste si!

11. Bodite pripravljeni spremeniti svoje življenje. To je ena najpomembnejših točk. Vsi se ves čas spreminjamo in naša življenja z nami. Dovolite si biti gospodar sprememb in načrtno izboljševati svoje življenje ter graditi svoj karakter.


Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

 

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske