Recenzija knjige:"Naučimo se optimizma"

Avtor: Martin E. P. Seligman 

 

Dr. Seligman je zelo znan in cenjen psiholog, saj je eden izmed ustanoviteljev in utemeljiteljev razmeroma nove vede – pozitivne psihologije. Dr. Seligman je ob raziskovanju depresije med drugim prišel do zelo pomembnega spoznanja – četudi pozdravimo depresijo, to še ne pomeni, da bo posameznik srečen, saj “ozdravljenje negativnega ne prinese pozitivnega“. Tudi zaradi te ugotovitve je dr. Seligman življenje posvetil raziskovanju naučene nemoči in načinov, kako spremeniti človekovo razmišljanje iz pesimističnega v optimističnega, saj obstaja ogromno dokazov za to, da imajo optimistični ljudje bolj kakovostno življenje, so bolj zdravi, se lažje spopadajo s stresom in ne nazadnje, tudi živijo dlje od pesimistov.

 

V knjigi Naučimo se optimizma dr. Seligman na zelo prijeten in berljiv način opisuje, kako se lahko vsakdo nauči pozitivnega, optimističnega razmišljanja. Preko zanimivih zgodb, anekdot in strokovnih razlag pojasnjuje različne vidike pesimističnega in optimističnega načina razmišljanja. Knjiga vsebuje tudi vprašalnike, preko katerih bralec ugotovi, na kakšen način razmišlja.

 

Kljub temu da je knjigo napisal priznani strokovnjak in je odlično sprejeta med njegovimi kolegi, je zelo zanimiva in berljiva tudi za laika, ki bi želel za tem področju razširiti svoje znanje. Še posebej priročna pa je tudi za bralca, ki se želi samoizpopolnjevati in mu bo knjiga služila kot orodje, s katerim se bo otresel starih, negativnih vzorcev mišljenja in obnašanja. Dr. Seligman namreč v knjigi dobro opiše načine, kako v različnih življenjskih situacijah razmišljati pozitivno in kako se lahko vsakdo nauči optimizma.

 

Dr. Seligman posebno pozornost posveti pojasnjevalnemu slogu – to je način pojasnjevanja dogodkov, ki se ga naučimo že v otroštvu. Pesimistični pojasnjevalni slog je osebni, trajni in splošen – če pesimistična oseba na primer izgubi službo, bo težavo videla v sebi (“nisem dovolj dober“), problem se bo zdel trajen (“nikoli ne bom dobil nove službe“) in splošen (“sem slab delavec“). Optimisti pa enako situacijo vidijo z druge perspektive, kar jim omogoča lažje spoprijemanje z vsakdanjimi težavami in ovirami, pozneje (ali nikoli) ne obupajo, so bolj uspešni in vztrajni od pesimistov itn.

 

Dr. Seligman s knjigo Naučimo se optimizma vsakomur ponudi možnost za boljše, bolj kakovostno in lažje življenje. Njegove tehnike so uporabne v vseh življenjskih situacijah, tako na kariernem področju, kot na osebnem. Če bo na primer neka samska oseba menila, da ni dovolj dobra za kakovosten in izpopolnjujoč partnerski odnos, obstaja velika verjetnost, da tega tudi nikoli ne bo dobila, saj se bo zadovoljila z veliko manj, kot bi se, če bi nase in na svoje življenje gledala z optimističnega vidika.

 

 

Založba: Mladinska Knjiga

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

Nam predlagate, da objavimo še kakšno recenzijo zanimive knjige, ki ste jo prebrali? Z veseljem jo preberemo, obnovimo in objavimo na strani, da bo lahko polepšala življenje tudi ostalim bralcem.
Prosimo, pišite nam na info@dogodkizasamske.si.  

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • DRUŽABNI PLESI
  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske