Prostor in svoboda v odnosu

 

Ljubezen je preprosta, odnosi pa so komplicirano področje naših življenj. Vsak človeški stik je odnos. Najbolj intenzivni odnosi pa so odnosi v primarni družini in partnerski odnosi. To so ljudje, ki so nam najbližje, pred katerimi nam popustijo vse zavore in katere si nevede velikokrat tudi lastimo.

 

Če vas vprašam, ali vam je všeč, da si vas nekdo lasti, boste verjetno odgovorili nikalno. Vam je všeč, da vam kdo narekuje, kaj smete in česa ne? Vam je všeč, da se zaradi nekoga držite nazaj in ne živite svojega življenja v polnosti? Vam je všeč, da vam nekdo jemlje osebni prostor? Večina vas bo odgovorila nikalno, kar je tudi prav, zdravo in spoštljivo do sebe. Nihče ni nikogaršnja last. Vendar v partnerstva velikokrat vstopamo ranjeni in prestrašeni. Zato si hočemo nekako zagotoviti, da bo oseba res ostala z nami in da nam bo vdana do konca življenja. Vsakdo je že šel čez težke partnerske izgube in boleče razhode. Vsakdo, ki to bere ve, o katerih ranah govorim. Iz naslova teh ran se začne rojevati nezaupanje vase, ki se v odnosih kaže kot posesivnost, ljubosumje, nadzor in prilepljenost eden na drugega. Počasi se začnemo dušiti in na koncu eden drugemu ne pustimo več dihati, kar vodi v ponovne bolečine, ponovne razhode in beg iz omejujočih partnerstev. Dovolj je bilo. Dovolj je bilo bolečin, dovolj je bilo omejevanja, dovolj je bilo bolečih izkušenj. Poskusite tokrat storiti nekaj drugače. Ne glede na to ali ste samski, spoznavate nekoga na novo, hodite na zmenke ali ste že v zvezi, današnji nasvet vam lahko pride še kako prav.

 

 

Kaj je prostor v odnosu, kaj je svoboda v odnosu in zakaj sta ti dve komponenti nujno potrebni za zdravo partnerstvo?

Svoboda v odnosu ne pomeni, da govorim o odprtih zvezah, kjer lahko vsak leta po svoje in ima več partnerjev/partnerk. Nikakor ne govorim o tem, saj menim, da to niso zdrava partnerstva. Govorim o osebni svobodi. V enem od prejšnjih člankov sem že omenila, da sem najprej jaz. Potem si ti. Ko se srečava, sva midva. A midva sva še vedno ti in jaz. Midva nisva ena oseba, temveč dve osebi, ki gradita skupen odnos. Svoboda v odnosu torej pomeni, da eden drugega ne krojiva po svojih potrebah, idejah, željah in idealih. Da eden drugemu dejansko pustiva biti, kdor sva in točno takšna, kakršna sva. Čim eden začne obremenjevati drugega s svojimi popolnimi ideali o tem, kakšen naj bi bil, ga začne omejevati v njegovi edinstvenosti. Poglejmo na praktičnem primeru. Recimo, da jaz kot oseba obožujem knjige, naravo in globoke pogovore. Moj partner pa rad gleda akcijske filme, teče s prijatelji in preživlja čas s sorodniki. Če pogledamo samo te tri najine lastnosti, ni prav veliko vzporednic med najinimi interesi. Za primer sem izpostavila le tri, ki si zelo nasprotujejo. Vsak torej rad počne tri točno določene stvari, ki ga gradijo kot osebnost. Vendar eden od drugega ne moreva pričakovati, da bova katero od teh stvari redno počela skupaj, saj to niso najini skupni interesi. Svoboda v odnosu pomeni, da si pustiva početi, kar rada počneva. Da se zato, ker ima vsak druge hobije, ne odrekava tistemu, kar rada počneva. Omejevanje pa bi pomenilo recimo: jaz bi težila partnerju, zakaj gre teč s prijatelji, ko pa bi se lahko sprehajal z mano. Ali pa bi on meni težil, zakaj berem te butaste knjige, ko pa bi z njim lahko gledala film. A to je že omejevanje. Seveda eden drugemu lahko predlagava skupno početje stvari, vendar morava hkrati spoštovati izbire eden drugega. Na dolgi rok bi se namreč začela dušiti in pretirano omejevati. Jaz bi recimo postala ljubosumna na njegovo druženje s prijatelji, on na moje globoke pogovore z mojo družbo. In ujela bi se v iluzije ločenosti. Kregala bi se, poniževala in ne spoštovala najinih življenjskih odločitev. V vsakem odnosu so enaki in različni interesi. Vsi smo si različni in niti dva človeka si nista podobna kot jajce jajcu. Zato si moramo dovoliti rasti v svoji različnosti, spoštovati eden drugega in predvsem priznavati tudi svojo individualnost. Če ne počneta vsega skupaj in če vaju ne zanimajo le enake stvari to še ne pomeni, da se bosta izgubila, oddaljila. Prej obratno. V resnici zelo lepo dopolnjujeta eden drugega in si kažeta nova obzorja. Pustite eden drugemu dihati, pustite si svobodo v odnosih.

 

 

Sveti prostor med dvema človekoma

Sama prostoru med dvema bitjema pravim sveti prostor, prostor čaščenja. Zakaj? Zopet se moramo zavedati dejstva, da odnos gradita dva posameznika. Med njima vedno obstaja določen prostor, razdalja, ki je ni možno preseči. Edini kraj in prostor, kjer smo bili res eno z osebo, je bil v maternici naše mame. Ta občutek v življenju vedno znova iščemo, vendar ga ni mogoče najti. Ne glede na globino odnosa, bo prostor med dvema osebama vedno ostajal in obstajal. Vendar je to čudovito, kajti to je prostor čaščenja, sveti prostor, kamor lahko odložimo vsa svoja bremena, pričakovanja pa tudi pohvale in ljubezen. Prav je, da se zavedate prostora med dvema človekoma. In namesto, da vedno znova razmišljate, kako bi ta prostor skrčili, raje razmišljajte, kako ga častiti. Priznam, tudi meni je vzelo več let, da sem dojela pomen prostora v odnosu in ga pričela častiti. Vendar vam danes predajam to čudovito vedenje, ki mi vedno znova pomaga graditi lepše in iskrenejše odnose kot kadarkoli prej. Za lažjo razlago bom uporabila fizične predmete. Predstavljajte si, da je sveti prostor v odnosu miza ali oltar, kar vam je pač bližje. Veste, da je miza tam in da vedno bo. Kaj boste položili nanjo? Cvetje, svečke, ljubezenska pisma in darila? Ali trnje, pokvarjeno hrano, grožnje in odvetniška pisma? Razumete prispodobo? Sveti prostor je kraj, kamor lahko oba odlagava, kar želiva. Vendar je od predmetov na mizi odvisno, kakšen bo najin odnos. Še en praktičen primer. Ugotovim, da me določeno vedenje pri partnerju moti in da me vsakič, ko izreče določene besede, prizadene. Mirno in iz srca ubesedim svojo bolečino in svoje nestrinjanje z njegovim vedenjem. Obenem tudi povem, da to svoje mnenje in bolečino polagam na sveti prostor med nama. Sedaj je tam, oba jo doseževa in nekaj lahko storiva iz nje. Tako, kot če bi na mizo postavila šopek rož. Tam je za oba, oba ga vidiva, oba ga lahko občudujeva ali pa uničiva. Enako je s čustvi, izkušnjami, pogovori. Zavedajte se, da je med vama sveti prostor, kamor lahko položite prav vse. S te perspektive boste veliko lažje gradili. Partner bo tudi vedel, da ga ne obsojate direktno ali mu ne očitate določenega vedenja. Ste ga le izrazili in postavili na sveti prostor.

 

Želim vam veliko veselja pri raziskovanju novih prostorov, možnosti in svobode. Vsak premik, ki se vam zgodi v glavi in srcu, bo močno vplival na vaše življenje. Vsak »aha« trenutek, bo spremenil tok vaših misli in vam omogočil lepši jutri. Poglobite se vase, odkrijte svete prostore med ljudmi in si pustite svobodo. Dajte si krila in letite, namesto, da jih eden drugemu strižete. V tem je lepota življenja, lepota partnerstva. Rastite, letite in se smejite.

 

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca heart
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske