Psihologi odgovarjajo
 

Rubrika "Psihologi odgovarjajo oz. Vprašajte strokovnjake" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja. Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili našim terapevtom, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj.

Želimo vam prijetno branje in se veselimo vaših vprašanj.
 


 

Ga. Mojca sprašuje:
 

Spoštovani! 

Sem 50-letnica z zelo slabo samopodobo. Stike zlahka navezujem, ker sem družabna, a se takoj umaknem. Izhajam iz kmečke, versko fanatične družine, kjer se je vedno garalo. Svoje želje in sanje sem potlačila in se vedno prilagajala. Ker sem energična, sem se težko krotila. Čeprav se dolgo nisem zaljubila, sem spoznala sanjskega fanta, s katerim bi se poročila, a se je 3 tedne pred poroko smrtno ponesrečil. Zdi se mi, da od takrat ne živim več. Delala sem v slabi službi, a delo izgubila. Čeprav sem vedno garala, sem bila vedno slabo plačana. Ker se čutim neizpolnjeno, sem zatrla tudi željo po resni vezi. Moji vrstniki so že stari starši, jaz pa življenje le opazujem. Zagozdila sem se in ne vem, kako naprej. Z vrstniki se težko ujamem, ker govorijo le o družinah in boleznih. Zdi se, kot da nikamor več ne pašem.

Tudi ravnodušna postajam, čeprav me je v mladosti zanimalo na tisoče stvari. Čakam nekaj, kar nikoli ne pride.

Hvala za odgovor in lep dan,
Mojca

 


 

Marija Remškar, doktorandka ZDT, odgovarja:


Spoštovana gospa!

Žal mi je, da trpite. V primarni družini vam očitno ni bilo lahko, saj vaše želje in sanje niso bile pomembne. Pomembno je bilo le delo in sledenje verskim zapovedim. Od staršev ste posredno dobili sporočilo, da je vaša osebna sreča drugotnega pomena. Kot »pridna« deklica ste se prilagodili zahtevam družine, s tem pa zatrli sebe. To je postal vzorec, ki vas je očitno spremljal vse dosedanje življenje. 

Iskreno mi je žal tudi zaradi smrt vašega zaročenca, ki je očitno še niste do konca izžalovali. Žalovanje ima več faz; od šoka in zanikanja preko jeze, besa, krivde do žalosti in nazadnje sprijaznjenja. V zadnji fazi se sprijaznimo z izgubo in si dovolimo ponovno zaživeti. Vam do te zadnje faze še ni uspelo priti in od tod občutek, da se je življenje za vas ustavilo. 

Za ljudi v vaših letih je značilno, da se začnejo ozirati po preteklosti in delajo nekakšno bilanco dosedanjega življenja. Verjamem, da marsikaj obžalujete in da bi radi naredili drugače, vendar preteklosti ne morete spremeniti. Zato vam predlagam, da pri priči nehate objokovati zamujene priložnosti in se mentalno prestavite v tukaj in sedaj. V sebi imate čisto vse vzvode, da zaživite na novo in si ustvarite lepo sedanjost, le poiskati jih morate. Pišete, da ste družabni, energični in hitro navezujete stike. To je dobra popotnica za spoznavanje novih ljudi, ne nazadnje tudi partnerja. Zazrite se vase in se vprašajte, kaj je tisto, kar vas veseli, kaj bi radi počeli. Napolnite si svoj vsakdan s prijetnimi stvarmi in aktivnostmi, ki vas bodo notranje izpolnjevale. Predvsem pa se ne primerjajte z drugimi. Vsak človek je edinstven, nosi svojo zgodbo in je po svoje dragocen. Zato so primerjave popolnoma neprimerne in le nepotreben vir frustracij. 

Toplo vam priporočam tudi, da se vključite v psihoterapijo, kjer boste lahko v varnem in sočutnem okolju raziskovali in spreminjali tiste čustvene, miselne in vedenjske vzorce, ki vas ovirajo, da bi končno zaživeli polno, srečno življenje.

Vse dobro vam želim,

Marija Remškar

 


 

O Mariji Remškar


Tokrat je na vprašanje bralca/bralke odgovarjala Marija Remškar, doktorandka ZDT (zakonska in družinska terapija), ki izvaja terapije in delavnice s posamezniki, pari in družinami po modelu relacijske družinske terapije.

Po diplomi iz primerjalne književnosti in literarne teorije, je končala podiplomski izpopolnjevani študij Zakonske in družinske terapije na Univerzi v Ljubljani, kjer trenutno pripravlja doktorat na temo družinske nefunkcionalnosti in oteženega odhoda mladih odraslih od doma. Ima večletne izkušnje pri delu z ljudmi. Redno se izobražuje na kongresih in seminarjih. Pri delu jo vodijo strokovno znanje, izostren občutek za sočloveka in osebne izkušnje. Tudi sama je partnerica in mama. Je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

"Preko pogovorov postopoma odkrivamo nezavedne vzroke vaših težav,
postopoma ugotavljamo njihove korenine v vaši preteklosti
ter njihov vpliv na vaš sedanji odnos do sebe in bližnjih."


Marija Remškar
uni. dipl. lit. komp., zakonska in družinska terapevtka
info@psihoterapija-mr.si
marija-remskar.blogspot.com
www.psihoterapija-mr.si/psihoterapija
 

Relacijska družinska terapija, ki jo je razvil dr. Christian Gostečnik, predstavlja inovativen model terapevtske obravnave. Omogoča globinsko preoblikovanje čustvenih vzorcev odnosov, ki so vas pripeljali v stisko in vodi v trajnejše spremembe. Priznana je s strani AAMFT (Ameriško združenje za zakonsko in družinsko terapijo). Model je prejel 2. nagrado na Forumu inovacij 2010 v Sloveniji.
 



Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili našim terapevtom, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj in ga objavili na spletni strani.
 

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske