Več kot tretjina parov se prepira zaradi denarja


V trenutku, ko ženska spregovori o denarju, se partner čuti zavrženega in razžaljenega. Finančna intimnost namreč spada med najpomembnejše elemente njegovega ega.


 

Najnevarnejši so nedeljski večeri

Največja napaka, ki jo lahko naredi ženska na prvem zmenku, je zastavljanje vprašanj o izbrančevem premoženju in zaslužku. Strokovnjaki in poznavalci iz razvitega zahodnega sveta pravijo, da je denar vzrok, povod, razlog in tema večine zakonskih prepirov in nesoglasij med partnerji, med otroci in starši ter med starejšo in mlajšo generacijo.

Najbolj radikalni celo trdijo, da je kljub vsesplošnemu pomanjkanju duhovnosti materialna plat življenja danes veliko bolj kočljiva in sporna od duhovne. Tako naj bi se več kot tretjina parov prepirala izključno zaradi denarja. Izidi poglobljene ankete in večletne raziskave, ki so ju nedavno izvedli mednarodni strokovnjaki v šestih ekonomsko najbolj razvitih evropskih državah, so odkrili nekaj značilnih trendov na področju konfliktov, povezanih z denarjem, blagostanjem in materialnim bogastvom.Kdo povzroči, sproži in začne prepir?

V 69 odstotkih primerov je nežnejši spol tisti, ki potegne na plan finančne probleme in jih skuša rešiti čimbolj korektno, lojalno in praktično. Moški se pri tem seveda počuti ogroženega in utesnjenega, zato praviloma vrne udarec v obliki napada. V trenutku, ko ženska spregovori o denarju, se partner čuti zavrženega in razžaljenega. Finančna intimnost namreč spada med najpomembnejše elemente njegovega ega.

Ženske, ki veljajo za pobudnice vročih razprav o denarju, so po ugotovitvah strokovnjakov tiste, ki si najbolj želijo miru, soglasja in harmonije z najdražjimi, zato kar v 60 odstotkih primerov prve odnehajo in ponudijo roko sprave razburjeni, užaljeni in prizadeti polovici. K sreči več kot 85 odstotkov moških z olajšanjem in zadovoljstvom sprejme takšno ponudbo, vendar pri tem ne prispevajo k ustvarjalni, korektni in sprejemljivi rešitvi obravnavane finančne problematike. Slednjo večina žensk reši po svoje, moški pa jim pri tem praviloma vsaj ne nasprotujejo.


 

Kako pogosti so spori, povezani s finančno problematiko, in kako dolgo trajajo?

Do prepirov o denarju, ki se v nekaj minutah končajo s kompromisom ali popuščanjem, v povprečju pride od 2,5 do 3-krat na teden. Daljše razprave in intenzivna razglabljanja so na sporedu povprečno štirikrat na mesec, neredko ob koncu tedna - najpogosteje v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj, ko se ne glede na velikost luknje v denarnici pojavijo nove finančne obveznosti. Tovrstni prepiri so sicer moreči in nespodbudni, vendar niso usodni.

 

Kdo se največkrat prepira zaradi denarja?

Večina modernih parov in družin, ne glede na njihovo finančno stanje.

 

Katera je najpogostejša tematika tovrstnih prepirov?

Največkrat se prepiramo zaradi zapravljanja. Praviloma moški očita ženski, da brez premisleka in neracionalno razmetava in troši njegov oziroma skupni denar, čeprav gre pogosto za banalne zadeve, ki sploh niso vredne omembe. Ženske niso tako malenkostne, moškim pa očitajo predvsem prekomerno trošenje za pijačo, cigarete, ženske in podobne razvade. Nežnejšemu spolu pogosto popustijo živci, če se moški odloči za nakup pregrešno dragega avtomobila ali pretirano razkošne športne opreme ...
 

In kateri so najnevarnejši dnevi?

Med najbolj tveganimi dnevi v tednu prednjači nedelja. Ta dan se zgodi več kot četrtina (28 odstotkov) nesporazumov, povezanih z denarjem in materialnimi dobrinami. Zamere in nesoglasja se pogosto začnejo že v soboto in se neredko zavlečejo v ponedeljek. Zanimivo in spodbudno pa je dejstvo, da je med zakonci najmanj razkolov v petek. 

 

Avtor: Nina Mazi

Vir: www.viva.si

Vabljeni k nakupu tiskane Vive, ki izide vsak mesec!

KOLEDAR DOGODKOV

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Julij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

 • HITRI ZMENKI v Ljubljani
 • SALSA ZMENKI
 • DRUŽABNI PLESI
 • IZLETI V HRIBE - za samske
 • 21-dnevni COACHING IZZIV za samske
 • 15-dnevni COACHING IZZIV za moške
 • Verjemi vase in osvoji zensko svojega zivljenja
 • KAKO V ŽIVLJENJE PRITEGNITI PRAVO OSEBO
 • MEDITACIJA ZA SAMSKE
 • POSNETKI PREDAVANJ Z ANDREJEM PEŠCEM
 • LEFKAS ZA SAMSKE
 • POGOVORNA SKUPINA Dear John
 • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
 • MATCHMe - Agencija za Stike
 • KAKO NE IZGUBITI SEBE V ODNOSU
 • PLES ZA SAMSKE
 • SANJSKI SEJŠELI