Svetovalnica
 

Rubrika "Svetovalnica" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja. Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili našim terapevtom, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj brezplačno.

Želimo vam prijetno branje in se veselimo vaših vprašanj. 

 


 

Lena sprašuje:
 

Pozdravljeni,

Stara sem 36 let, rada bi spoznala partnerja, s katerim bi si ustvarila družino. Vendar se mi zdi, da privlačim same napačne moške. Čustveno zavrte in take, ki nočejo otrok ali pa še ne razmišljajo o družini. Z zadnjim sva se razšla, ker ni mogel povsem zaključiti s svojo bivšo. Se mi ponavlja nek vzorec?

Imela sem dokaj v redu otroštvo, razen dejstva, da sta se starša ločila, ko sem imela 5 let in je šel oče živet k drugi ženski. Mislite, da bi to lahko imelo kakšen vpliv? Počasi se me že loteva panika, ker se moja biološka ura izteka. Sprašujem se, kje so vsi normalni moški?

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Lena

 

 

Marija Remškar, zakonska in družinska terapevtka, odgovarja:

 

Pozdravljeni ga. Lena,

Verjetno imate prav. Odhod vašega očeta ima lahko resnično velik vpliv na sedanjo izbiro partnerjev. Privlačite moške, ki so vam na nek način nedostopni. Zavestno si sicer želite ljubečega partnerskega odnosa in družine, podzavestnopa vas je verjetno strah prave bližine, intime.

V otroštvu ste se namreč naučili, da če nekoga res ljubiš, obstaja velika verjetnost, da te bo zapustil. To pa neizmerno boli. Tako bližino, intimnost nezavedno povezujete z neprijetnimi občutki. Ne vem, kako se je počutila tista 5 letna punčka ob ločitvi staršev, vendar sklepam, da ji nikakor ni bilo lahko. Najbrž ste že takrat sklenili, da nikogar več ne boste spustili zares blizu, da ne bi bili še enkrat tako prizadeti. Verjetno ste takrat ponotranjili tudi mamino žalost, strah, razočaranje, občutek zavrženosti ... Ker ste te občutke potlačili, vaša podzavest za vas izbira moške, ob katerih se vedno znova počutite tako, kot ste se takrat ob očetu.

To se bo dogajalo toliko časa, dokler se ne boste osvobodili svoje potlačene otroške bolečine in si o intimnosti ustvarili nove predstave. Šele potem bodo v vaše življenje začeli prihajati »normalni« moški. Pri tem vam je lahko v pomoč psihoterapija.

Veliko sreče in poguma vam želim!

Marija Remškar
zakonska in družinska terapevtka

 


 

 

O Mariji Remškar
 

Tokrat je na vprašanje bralke odgovarjala Marija Remškar, zakonska in družinska terapevtka, ki izvaja terapije in delavnice s posamezniki, pari in družinami po modelu relacijske družinske terapije.

Po diplomi iz primerjalne književnosti in literarne teorije, je končala podiplomski izpopolnjevani študij Zakonske in družinske terapije na Univerzi v Ljubljani, kjer trenutno pripravlja doktorat na temo družinske nefunkcionalnosti in oteženega odhoda mladih odraslih od doma. Ima večletne izkušnje pri delu z ljudmi. Redno se izobražuje na kongresih in seminarjih. Pri delu jo vodijo strokovno znanje, izostren občutek za sočloveka in osebne izkušnje. Tudi sama je partnerica in mama. Je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

"Preko pogovorov postopoma odkrivamo nezavedne vzroke vaših težav,
postopoma ugotavljamo njihove korenine v vaši preteklosti
ter njihov vpliv na vaš sedanji odnos do sebe in bližnjih."


Marija Remškar
zakonska in družinska terapevtka
info@psihoterapija-mr.si
marija-remskar.blogspot.com
www.psihoterapija-mr.si/psihoterapija
 

Relacijska družinska terapija, ki jo je razvil dr. Christian Gostečnik, predstavlja inovativen model terapevtske obravnave. Omogoča globinsko preoblikovanje čustvenih vzorcev odnosov, ki so vas pripeljali v stisko in vodi v trajnejše spremembe. Priznana je s strani AAMFT (Ameriško združenje za zakonsko in družinsko terapijo). Model je prejel 2. nagrado na Forumu inovacij 2010 v Sloveniji.

 



Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili našim terapevtom, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj in ga objavili na spletni strani.

 

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske