Aaron T. Beck: Samo ljubezen ni dovolj

Kako s kognitivno terapijo reševati nesporazume, spore in težave parov

 

Dr. Aaron T. Beck je priznan psihiater in predavatelj, velja pa za očeta kognitivne terapije, ki je v zadnjih letih postala ena najpomembnejših psiholoških metod zdravljenja različnih psihičnih težav, uveljavljena pa je tudi kot družinska terapija in terapija za pare. Kognitivna terapija vam pomaga razumeti povezanost med mislimi, čustvi, vedenjem in telesnimi odzivi.

 

V knjigi Samo ljubezen ni dovolj, se dr. Beck osredotoča na težave v partnerski zvezi. Trdi namreč, da začetna zaljubljenost, pri kateri partnerja svoj odnos vidita kot popoln, mine. Za ohranitev dobrega, zdravega, razumevajočega in toplega odnosa se morata oba partnerja truditi, ter vanj vlagati nekaj časa in energije. Pri parih, ki se tega ne zavedajo, lahko kaj hitro pride do napačne interpretacije besed in dejanj, pa tudi lastnosti, ki so vam na začetku bile pri partnerju všeč, se začno kazati v drugačni luči. Napačna interpretacija vodi v napačen odziv, kar neizbežno pripelje do nesporazuma, ki se s časom le še poglablja, partnerja pa se čedalje bolj oddaljujeta.

 

Dr. Beck je v knjigi nabral najznačilnejše primere težav, v katerih se pari znajdejo, pri čemer je izhajal iz resničnih primerov parov, ki so hodili k njemu na terapijo. S primeri nazorno pojasni vplive številnih dejavnikov, ki partnerjem zameglijo pogled – negativno mišljenje, simboli, avtomatske misli in podobno. Primere ponazarja z dialogi, dopolnjuje pa jih z jasnimi razlagami ter vprašalniki, kako prekiniti te uničujoče vzorce mišljenja in obnašanja, ki zvezi škodujejo.

 

Knjiga Samo ljubezen ni dovolj, ponuja uvide v pomembnost interpretacije in v načine, kako spremeniti napačne interpretacije. Posledično se odnos izboljša, ker ne prihaja več do nepotrebnih in neproduktivnih nesporazumov. Dr. Beck pravi, da morata partnerja v vsakdanjem odnosu izhajati iz pozitivnih predpostavk svojega razmerja (torej iz tistih predpostavk, na katerih sta začela razmerje), kar naj bi že v osnovi preprečilo napačne interpretacije. 

 

 

Založba: Modrijan

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

Marec

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • Solo Salsa Party za Samske
  • DRUŽABNI PLESI
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • egipt za samske
  • PLES ZA SAMSKE
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • LOVE BOAT PARTY