Zastavi si vprašanja, kaj od odnosa sploh hočeš

 

Današnji članek lahko uporabite za vsa področja življenja, čeprav se tokrat osredotočam na odnos, partnerstvo in skupno življenje. Ste se kdaj vprašali, kaj od partnerskega odnosa sploh želite? Ste se kdaj potopili globoko, globoko v globine svoje biti in si priznali, kakšno osebo si želite? Ker šele, ko boste znali odgovoriti na to vprašanje, boste sposobni prepoznati popolnega partnerja.

 

Vpetost v zahteve družbe

Družba nam ves čas narekuje, kakšen naj bi bil popoln moški in kakšna popolna ženska. V vsem vrvežu glasov je velikokrat težko slišati svojega. Tih, notranji glas, ki vam šepeče resnico. Resnico o vas, o vašem življenju in o človeku, ki vam bo ustrezal. Za začetek si boste morali vzeti dovolj časa in miru le zase, da boste sploh lahko izklopili vse glasove in slike družbe. Nato sledi nekaj dela, nekaj zabave, morda celo nekaj solz. A na koncu boste odložili nepotrebna bremena in predstave ter resnično videli, česa si želite. Ko boste to vedeli, boste lahko tudi ustvarili odnos, partnerstvo, o katerem sanjate.

 

 

Kako se želite vi počutiti v odnosu?

Pa pojdimo od konca proti začetku, kajti tako boste dobili celostno predstavo o tem, kaj si resnično želite. Za začetek odmislite vse predstave in ideje o popolnem partnerju in se posvetite sebi. Ljudje smo radi v odnosih, ker nam je všeč, kako se ob nekom počutimo. V resnici gre predvsem za nas. Ne gre toliko za popolnost partnerja kot za občutke, ki se nam ob njem porajajo. Vprašajte se, kako se želim v odnosu počutiti? Želite biti sprejeti, varni, ljubljeni, razumljeni? Želite biti občudovani, spoštovani in nekomu razlog za jutranji nasmeh? Najprej si razjasnite, kako se želite počutiti. Pomembno je tudi, da si priznate, kako se ne želite počutiti. Verjetno nočete biti izkoriščani, poniževani, nespoštovani, prezirani, neljubljeni, zavrženi in še marsikaj. Ko imate seznam občutkov, kako se želite in kako se ne želite počutiti v odnosu, je čas za nekaj iskrenosti in nekaj dela.

Najprej je čas za iskrenost. Poglejte svoja prejšnja partnerstva, svoje prejšnje odnose. Razčlenite, kako ste se v preteklih odnosih počutili. Verjetno je bilo več slabega kot dobrega, drugače danes ne bi bili, kjer ste. Odkrito si priznajte, čeprav boli. Resnica je tako zelo osvobajajoča in pomaga zaceliti rane. Ne bojte se, bodite iskreni. Verjetno boste našli tudi ponavljajoč se vzorec. V vseh odnosih se vam je, prepričana sem, ponavljal vsaj en negativen občutek. Ta občutek je vaša rana in je vaša najboljša priložnost za rast. Vzemimo za primer, da v nobenem odnosu niste bili resnično spoštovani. Vedite, da za to niso krivi vaši bivši partnerji. Krivi ste vi. Ja, boli, vem. A to je resnica.

Tukaj pride čas za delo. Če vas nobeden od partnerjev do sedaj ni resnično spoštoval, pomeni, da ste mu za to dali razlog. Ta razlog je, da v resnici tudi sami sebe ne spoštujete in ne sprejemate točno takšnih, kakršni ste. Razlogov za to je lahko ogromno, a na tem mestu je najpomembnejše, da si to priznate. Ko odkrijete ponavljajoč se vzorec in si priznate svojo šibkost, imate možnost nekaj spremeniti. Na tej točki imate možnost, da resnično spremenite svoje življenje! Ko si namreč nekaj priznamo, ko z lučjo ljubezni osvetlimo rane in boleče lekcije, se te začnejo samodejno zdraviti. Če ste ugotovili in si prvič v življenju priznali, da se ne spoštujete, imate sedaj popolno priložnost, da pozdravite ta nezdravi občutek in prepričanje. Sedaj za vsako svojo rano najdite zdravilo. Takole gre, še vedno bomo ostali pri primeru spoštovanja. Na list papirja napišite, zakaj se ne spoštujete, zakaj se ne sprejemate. Iskreni bodite sami s seboj. Lahko, da bo to vključevalo izkušnje in druge ljudi, vendar vedite, da boste vseeno morali prevzeti odgovornost za svoje življenje. Ob negativnem seznamu naredite še enega, pozitivnega. Na ta del seznama si napišite vse svoje lastnosti in dosežke, zaradi katerih ste lahko ponosni nase. Sedaj se vsak dan spomnite na prijetne lastnosti in se pohvalite, bodite ponosni nase! Ko boste enkrat začeli sami sebi dajati tisto, kar pričakujete od odnosa, boste postali bolj celovita in srečna oseba. Tako boste tudi v svoje življenje pritegnili partnerja, ki bo ustrezal vaši novi samopodobi.

Vse občutke, ki jih iščete v partnerstvu, si morate najprej dati sami. Šele iz tega lahko gradite zdrave odnose.

 

 

Katere karakterne lastnosti in moralne vrednote mora imeti vaš bodoči partner/partnerka?

Pravijo, da lahko uspe vsako partnerstvo, v katerem so temelji obeh polovic enaki. To pomeni, da morata z bodočim partnerjem/partnerko imeti enake temeljne moralne vrednote. Moralne vrednote so kot temelji hiše. Če so ti enaki in dobro zgrajeni, bo tudi hiša ob pravilni gradnji lahko trdna. Na trhlih temeljih pa gradite nekaj, kar je žal obsojeno na propad. Velikokrat nas sicer privlačijo ljudje z drugačnimi temeljnimi vrednotami, kot jih imamo sami. Vendar so to le preizkušnje in ne nasedajte iluziji, da lahko z različnih bregov reke zgradita trden odnos. Vprašajte se, katere so vaše najpomembnejše moralne vrednote, ki vas opredeljujejo in katerim se niste pripravljeni odreči ali na njihov račun sklepati kompromisov. Katere so vaše etične prepreke, čez katere ne greste? Naj vam malo pomagam in vam dam nekaj primerov. Temeljne moralne vrednote so recimo zvestoba, medsebojno spoštovanje, poštenost, družina, prijateljstvo, vera in duhovni nazori. Vedite, da če je vaša zelo močna vrednota zvestoba, ne boste mogli shajati z nekom, ki se mu ta vrednota ne zdi pomembna. Enako je z vsemi ostalimi vrednotami. Zopet bodite iskreni s seboj. Če je vaša vrednota poštenost, ne morete biti v partnerstvu z nekom, ki krade in laže. Preprosto ne gre. Ko boste imeli seznam svojih temeljnih moralnih vrednot, je to obenem tudi seznam moralnih vrednot, ki jih mora imeti vaš bodoči partner. Kako boste vedeli, kdo ima enake moralne vrednote kot vi? Pozorno poslušajte. Ko se z nekom srečate na zmenku, pozorno poslušajte njegove/njene odgovore. Skozi naše govorjenje se vedno zrcali naša morala. Čeprav se nekdo želi predstaviti v lepši luči, kakršen je v resnici, boste s pozornim opazovanjem hitro odkrili ukano. Lahko tudi postavljate popolnoma lahkotna vprašanja, kot, kakšno življenje si želiš? Kakšna je tvoja sanjska služba? Česa si želiš v prihodnosti? Vprašanja zapakirajte na igriv način. Nato pa zelo pozorno poslušajte. Kajti odgovori bodo razkrili tudi moralne vrednote. Preprost trik, kajne?

 

 

Ko ste končali z opisom moralnih vrednot, je čas za karakterne lastnosti. Vedite, da so karakterne lastnosti močno povezane z moralo. Nekdo, ki je iskren, ima za moralno vrednoto poštenje. Vendar ste pri karakternih lastnostih lahko bolj ustvarjalni in jih razširite. Želite, da se vaš partner veliko smeji, da rad pleše, da rad ob večerih sedi pred kaminom in se crklja z vami? Opišite karakterne lastnosti in lepe scenarije, ki si jih želite. Tudi ta del je zelo pomemben, zato ga nikar ne preskočite.

Šele čisto na koncu pride na vrsto opis videza. V resnici se bomo vedno zaljubili v nekoga, ki nas bo tudi fizično privlačil. Ne bojte se, ljudje, ki vam niso všeč na videz, niso za vas. Mati narava je ustvarila neverjetno pestrost, zato, da lahko izbiramo. Kar je meni lepo, je tebi grdo, razumete? Še dobro, drugače bi se vsi zaljubili le v peščico ljudi! No, vseeno pa si lahko v mislih naslikate tudi videz človeka, kakršnega si želite. Vseeno pa se zna zgoditi, da vas bo presenetil drugačen, lep obraz, ki bo moralno in karakterno popoln za vas. Ne omejujte se zgolj na videz, a vseeno vam mora biti vaš partner tudi fizično všeč.

 

Naredite mini obred, posvečen iskanju odgovorov

Velikokrat pozabimo na moč obreda. Morda vas malo zmrazi ob tej besedi, a naj pojasnim. Obred je v resnici čas, posvečen točno določenemu namenu in človeku/skupini ljudi. Obred je tudi, ko slavljencu zapojemo vse najboljše, on pa upihne svečke na torti. Zatorej brez bojazni pred to besedo. Vzemite si večer le zase. Izklopite telefon, televizijo, računalnik. Prižgite si svečke, skuhajte čaj ali pa si nalijte kozarec priljubljenega vina. Če imate radi eterična olja ali pa kakšne druge dišave, si ambient ustvarite tudi z njimi. Predvajajte si prijetno glasbo, ob kateri se boste lahko odklopili od vsakdanjih skrbi. Resnično si vzemite čas samo zase. Nato se lotite vseh zgornjih korakov. Enega za drugim. Opazujte se, kako se počutite. Bodite iskreni. Napišite prav vse, kot smo opisali zgoraj. Ob koncu večera, ko bodo vse kljukice obkljukane, se boste počutili fantastično! Toplo vam priporočam, da si vse korake zapisujete. Tako bo vse še bolj resnično in ne bo le vaše razmišljanje. Preden ležete v posteljo in zaspite, se prepustite še prijetnemu sanjarjenju o bodočem partnerju/partnerki. Nikar potem ne glejte televizije, to je večer samo za vaše sanje! In sladek sen vam želim.

 

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca heart
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske