INTERVJU S SLAVNIMI


V rubriki "Intervju s slavnimi" vsak mesec objavljamo intervjuje z različnimi slovenskimi in tujimi zvezdniki. Zanima nas predvsem njihovo razmišljanje o samskosti, ljubezni in partnerstvu.

Tokrat smo pred mikrofon dobili Iva Boscarola, ustanovitelja mednarodno priznanega podjetja Pipistrel, ki se svojimi tehnološkimi rešitvami kosa z najbolj perspektivnimi podjetji v svetu.

Pa prijetno branje! 


 Foto: siol.net

 



Ivo Boscarol, slovenski letalec, poslovnež in politik


1. V Sloveniji in svetu ste najbolj prepoznavni kot inovator ultralahkih letal, a vaše ustvarjanje seže še veliko dlje. Ste človek z vizijo in to se kaže v vaših mnogih uresničenih projektih. študentskih letih ste se profesionalno ukvarjali s fotografijo, v Jugoslavijo ste prvi uvozili priponke, delovali ste na področju sitotiska …  kako to, da ste se nato odločili za izdelovanje ultralahkih letal?

Letenje je bila tista skrita želja, ki me je mučila že od otroštva. A ni tako, da si vsak majhen fantek želi postati pilot, ko bo velik? No, jaz sem bil trmast in sem, čeprav sem imel uspešno obrt - tiskarstvo, izdelavo priponk … vedno iskal načine, kako bi to željo uresničil. Pri tiskarstvu si obsojen veliko časa preživeti v temnici pod rdečo lučjo, mešati strupene kemikalije, zato sem res nujno potreboval hobi na svežem zraku, da bi se naužil sonca. Sprva sem se ukvarjal z radijsko-vodenimi modelčki letal, nato pa bolj ali manj po naključju naletel na prvega motornega zmaja.
V takratni Jugoslaviji alternativno letalstvo sploh ni obstajalo, s tem sem se prvič srečal v sosednji Italiji in nato pravzaprav na skrivaj, po delih, čez mejo prepeljal prvega zmaja. Bil je velika, okorna škatla, zato sem ga malo predelal.
Kmalu so prijatelji, ki so si tudi omislili motorne zmaje, videli, da je moj veliko boljši. Zato sem predelal še njihove. Potem sem poskusil enega narediti tudi sam. Pa drugega, pa tretjega … in tako je hobi počasi prerasel v obrt, nato pa v podjetje. Pipistrel je bil registriran leta 1987 kot prvi privatni proizvajalec letal v takratni Jugoslaviji. 
 

2. Od kod želja po letenju? Ali ste že v otroštvu začutili željo po letenju?

Sodim med tiste ljudi, ki so jih od malih nog neprestano mučile sanje o letenju. Če ti nekaj roji po glavi cele noči, potem na to pač misliš tudi po dnevi in razmišljaš, kako bi lahko uresničil svoje sanje. 
 

3. Katerega leta ste prvič poleteli? Morda štejete, kolikokrat ste že poleteli?

Kolikokrat? Ojoj! Moral bi prešteti vse polete, vpisane v svoje knjižice . Mojih knjižic letenja se je nabralo že kar zajeten kup. Mislim, da bi vseh mojih poletov moralo biti okoli 22.000.
Prvič sem poletel, ko sem bil še zelo mlad, okoli svojega osemnajstega leta – in to na skrivaj, saj doma niso smeli vedeti, da letim, ker bi mi sicer prepovedali!
 

4. Kakšna je razlika med prvim poletom in sedanjimi poleti? Je prisotnega kaj manj adrenalina ali vas polet vsakič znova prevzame? 

Vaši Dogodki imajo čudovit slogan: Ko je svoboda priložnost. Enako je pri letenju. V trenutku, ko se odlepiš od tal, si osvobojen sile gravitacije in pred tabo se odprejo neskončne možnosti. Nisi več omejen s cestami, križišči, semaforji … ampak je pred tabo celotno širno nebo. Kako naj se človek tega naveliča?!
 


 Foto: Primorska Info

 

5. Iz kje črpate energijo za vse vaše ideje, inovacije? Kakšen je vaš motiv pri ustvarjanju?

Ideje črpam od svojega krasnega kolektiva - od tega, da se rad vsako jutro vračam v službo med ljudi, med katerimi se prijetno počutim in mi dajejo energijo za delo. Motiv pa je seveda biti najboljši in se ne ustrašiti večjih in močnejših od mene. 
 

6. Ali imate morda svojega vzornika/vzornico, po katerem se zgledujete že vsa leta?

Nimam vzornika. Imam ljudi – prijatelje, sodelavce – ki jih globoko spoštujem in cenim, ampak nikogar si ne postavljam za vzor. Mi pa zelo ugaja, če na kakšnem forumu ali v medijih preberem, da sem jaz vzor komu drugemu! (smeh).
 

7. Kaj vse vas še navdušuje poleg letenja?

Včasih si grem »odklopit možgančke« na motor ali pa si vzamem popoldne prosto za kakšen sprehod v naravi ali ribolov. Že od mladih nog sem tudi reden obiskovalec rock koncertov, ki me zmeraj znova napolnijo z energijo. 
 

8. Kako vzpostavljate ravnotežje med poslovnim in zasebnim svetom?

Težko! (smeh)
Imam to srečo, da mi je hobi služba in služba hobi, tako da nimam ostro začrtane ločnice med poslovnim in zasebnim svetom.
Vsako jutro vstanem ob šestih in se odpravim na dopust, s svojim hobijem se ukvarjam ves dan in se nato zvečer vrnem domov.
Imam tudi veliko srečo, da imam partnerico, ki me podpira in razume in ni jezna name, če me včasih ves dan ne vidi.
 


 Foto: sloveniapartner.eu
 


9. Mnogi povezujejo srečo in uspeh s tem, koliko so dosegli in koliko so zaslužili. Kaj pa za vas pomeni »biti srečen« in »biti uspešen«? 

Uspeh in sreča sta prav gotovo povezana, vendar ne z materialnimi dobrinami. Kaj je denar vem edino, ko je treba zbrati denar za plače zaposlenih, drugače mi ne pomeni popolnoma nič. Če bi bilo po moje, bi ga že zdavnaj ukinili oziroma mu dali rok trajanja, saj bi s tem rešili veliko gorja na svetu.
 

10. V svojem življenju ste doživeli veliko zanimivih stvari. Ali imate še kakšno veliko željo, ki bi jo radi uresničili?

Imam eno skromno željo, in to je, da bi bil tudi v bodoče vsak dan boljši od prejšnjega. 
 

11. Kaj menite o Dogodkih za Samske? 

Jaz sem imel to srečo, da sem v srednji šoli hodil s čudovito žensko, ki se je pisala Koruza. In takrat sem se navadil živeti na koruzi in živim še danes. Zato dojemam samsko življenje kot nekaj najbolj polnega, kar se lahko zgodi človeku, tudi če ima ob sebi partnerja. 
 

12. Kaj svetujete vsem samskim, ki trenutno prebirajo vaš intervju?

Naj ostanejo samski! (smeh)
 

13. Ali bi kdaj organizirali letenje za Dogodke za Samske?

Odvisno kako bi zgledal tisti »samski dogodek«, ki bi se usedel poleg mene v kabino ... (smeh)
 

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • DRUŽABNI PLESI
  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske