Zakaj se delo v partnerskem odnosu šele začne?

 

Trnuljčica je ležala v večnem spancu. Zaprta je bila v stekleni krsti, kjer ni bila ne živa ne mrtva. Uročil jo je bil kolovrat, na katerem se je zbodla in zaspala za vedno. Rešila jo je lahko le prava ljubezen, rešil jo je lahko le odrešenik. Prišel je prečudovit princ, jo poljubil in Trnuljčica se je zbudila iz večnega spanca. Poljub je izničil hudoben urok in Trnuljčica ter princ sta se pri priči zaljubila in živela srečno do konca svojih dni.

Le kdo nas je tako grdo naplahtal in dovolil, da smo kot otroci začeli verjeti v odrešenike, prince na belih konjih in poljube, ki nas odrešijo vsega hudega? Tem pravljicam manjka osnovnih, resničnih naukov. Res je, da ljubezen pozdravi vse rane, a nihče nas ne bo rešil. Tovrstne pravljice v odrasli dobi povzročajo nič koliko trpljenja, predvsem ženskam, ki živijo v zmotnem prepričanju, da jih bo pravi partner odrešil. Dame in gospodje, odrešili se boste sami. Seveda ob pomoči partnerja, vendar boste delo opravili sami. Ne pričakujte princev in princes, ki bodo razbili uroke, ki ste si jih sami zadali.

 

 

Partnerstvo nudi vpogled v vašo osebnost

Ko se zaljubimo, začnemo svoje srce nositi na dlani. Naša srca so čudovita, vendar tudi polna brazgotin, nastalih tekom življenja. Nekatere so globoke, druge le površinske. Vsi imamo srca z brazgotinami, ki jih začnemo v partnerstvu razkazovati. Ni nujno, da to počnemo zelo očitno, počnemo pa vseeno. Noben odnos ne zdrži dolgo na laži in slej ko prej začnete kazati svojo osebnost. Pravzaprav si vsi tako močno želimo nekoga, s komer bi lahko delili svoje življenje, svojo zgodbo, da partnerju kaj hitro začnemo pripovedovati o sebi. Tako začnemo spoznavati en drugega, si deliti skupno zgodbo in se učiti o partnerju. Spoznavati začnemo partnerjevo osebnost in vse dele njega, tudi najbolj intimne in boleče. Kadar osvetlimo svoje rane, s tem, ko jih nekomu pokažemo, si damo priložnost, da jih pozdravimo. Vendar se nobeno zdravljenje ne zaključi brez dela. In za marsikatero ozdravitev potrebujemo ljubečega partnerja. Zatorej naj iluzija o odrešitvi pade, kajti s pravim partnerjem boste šele začeli resnično zdraviti nekatere rane. Takrat se delo šele začenja.

 

Pred partnerjem se pokažejo tako vaše sončne kot senčne plati

Kadar imate dobre dni, ste radostni, od veselja kar prekipevate. Ste visoko na krilih ljubezni in kar nosi vas naokrog. Takrat ste ustvarjalni, produktivni, nežni in odprti za sprejemanje vsega lepega. Takrat kažete svoje sončne plati, ki jih imamo vsi tako radi. To so tako lepi in osvobajajoči občutki, v katerih bi najraje preživeli večino svojega časa. Vendar vsi vemo, da nas sestavljata sonce in luna. Svetloba in tema. Jin in jang. Vsi smo palica z dvema koncema, zgodba s srečnimi in žalostnimi trenutki. Vsi smo ljudje. Ljudje pa pač nosimo sončne in senčne plati. Kadar smo sončni in vedri, smo všeč tako sebi kot drugim. Po navadi smo najbolj srečni ravno takrat, ko smo zaljubljeni ali se imamo s partnerjem zelo lepo. Pridejo pa trenutki, ko nas začnejo strašiti naše sence. Velikokrat je to odziv na prihajajoče težave v partnerstvu. Kadar se pokažejo šibke točke partnerstva, pri obeh partnerjih na plano privrejo senčne plati. In kaj lahko z njimi storimo? Lahko jih zanikamo ali se z njimi spopademo. Če jih bomo zanikali, bodo le še rasle in nas vedno bolj strašile. Če pa se z njimi spopademo, nas čaka nekaj dela in premagovanja lastnih strahov. Ti strahovi imajo mnogo imen, a bistvo je, da so se pokazali šele v partnerstvu. Partnerstvo je namreč edini dovolj globok in intimen odnos, ki omogoča razreševanje naših senc. Ker smo ljudje bitja odnosov, največ svojih težav lahko rešimo prav v odnosih. Zatorej se ne ustrašite senčnih plati, ko privrejo na dan. To je namreč čudovita priložnost za rast, napredek in delo na sebi. Vendar vedite, da nihče, niti partner ne more razrešiti vaših strahov namesto vas. Z ljubečim pristopom, razumevanjem in spoštovanjem vam pri tem vsekakor pomaga. Vendar pa je na vas, da opravite delo. Ne pričakujte, da vas bo partner rešil. Ne more vas, četudi si še tako želi.

 

 

Nihče vas ne more odrešiti, le pomaga vam lahko pri reševanju samega sebe

Kot smo že omenili, je zmotno, da menimo, da, ko bomo v pravem odnosu, ne bo več težav. Menimo, da potem bo vse lepo in prav in nič več truda ne bo treba vlagati v odnos. Vendar se ravno zaradi intimnosti, varnosti, zaupanja in ljubezni vzpostavi sveti prostor, v katerem lahko začnemo reševati svoje težave. Marsikdaj eden drugega krivimo za svojo žalost ali strah. »Ker hodiš s prijatelji na pivo, sem ljubosumna, žalostna, sitna in slabe volje! Zakaj se še vedno družiš z njimi?«. To je tipičen model obtoževanja. V resnici pa moški hodi samo na pivo, nič škodljivega. Vi ste tista, ki ima težavo s tem. To je vaš vzorec, vaša senca, vaš strah, vaša tema. In če je partner razumevajoč, vam bo lahko pomagal preiti vaše strahove. Dal vam bo vedeti, da ste ob njem varni, ljubljeni in upoštevani. Vendar se vam ne bo podredil. S svojo ljubeznijo vam bo dal možnost, da se spopadete s svojim ljubosumjem. Ljubosumje je strah, je nespoštovanje partnerja, je strah pred izgubo in želja po nadvladi. Ljubosumje je nezaupanje vase in v drugega. Torej morate delati na sebi, vaš partner nima nič s tem, on je samo pritisnil na pravi gumb, ki je osvetlil vašo staro rano. In to je krasno, kajti tako jo lahko pozdravite. Partner pa vam stoji ob strani in vas ne obtožuje zaradi vašega počutja. Takih primerov je ogromno. Če si boste ogledali svoje življenje, boste opazili, kolikokrat drugega krivimo za svoja počutja. Ko boste sami sebi priznali, da imate na nekem področju težave, lahko prosite partnerja, naj vam stoji ob strani, medtem ko jih rešujete. Vsak ljubeči partner vam bo z veseljem stal ob strani in vam pomagal prebroditi težavna obdobja.

 

Zakaj se delo v odnosu šele začne?

Delo se v partnerstvu šele začne, ker se šele takrat dovolj odpremo, da naše težave dobijo obliko. Šele v stiku z drugim, v intimni ljubezni privrejo na dan naša skrita, potlačena občutja. Eden drugemu smo partnerji tudi zato, da si pomagamo, delimo bolečino in si omogočamo rast. Ne mislite, da ste manjvredni, ker vas nekaj boli. Ne zaničujte se, če nimate samo lepega karakterja. Vsi smo pisani in prej, ko se boste sprejeli, hitreje boste rešili svoje težave in izboljšali tudi partnerstvo. Naj bo to popotnica za vaša sedanja in prihodnja partnerstva. Ne prelagajte odgovornosti za svoje življenje na nekoga drugega, ne dajajte svoji moči v tuje roke. Spoštujte svojega partnerja in mu pustite dihati, obenem pa ga prosite za pomoč, ko jo potrebujete. Odnos ni pravzaprav nikoli dokončano delo. Vedno je še kaj za postoriti, vedno se odpirajo nova vprašanja. Vendar je vsakič lažje, vsakič hitreje. In z vsakim opravljenim delom sta si s partnerjem bližje, bolj sta povezana in vajina ljubezen samo raste. Veselite se dela v odnosu in se ga lotite s polno paro. Dolgo se je nabiralo in slej kot prej boste morali pogledati resnici svojih senc v oči. Niste Trnuljčica ali sanjski princ, temveč sta ženska in moški, sta človeka. Človeka, ki s sabo nosita svojo prtljago. V odnosu pa jo lahko končno razpakirata in odvržeta vse, česar ne potrebujeta. Vendar morata najprej odpreti svoje kovčke, drugače ne gre. Želim vam prijetno delo v partnerstvu, ko le to pride, in čim več svetlih trenutkov.

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca heart
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

Marec

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • Solo Salsa Party za Samske
  • DRUŽABNI PLESI
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • egipt za samske
  • PLES ZA SAMSKE
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • LOVE BOAT PARTY