Recenzija knjige Daniel Goleman: Čustvena inteligenca - Zakaj je pomembnejša od IQ

 

Daniel Goleman, psiholog, pisatelj in znanstveni novinar je avtor več kot desetih knjig o psihologiji, izobraževanju, znanosti, ekološki krizi in vodenju, hkrati pa je bil kar dvakrat nominiran za prestižno Pulitzerjevo nagrado. Ena izmed bolj znanih knjig, ki jih je izdal, je Čustvena inteligenca, v kateri trdi, da inteligenčni količnik ni najpomembnejši dejavnik uspeha, saj smo ljudje čustvena bitja, torej naše razmišljanje in odločanje pogosto vodijo prav čustva. Knjiga je postala posebej priljubljena tudi zato, ker avtor svoje trditve podkrepi z znanstveno podprtimi argumenti, ki izhajajo iz različnih raziskav številnih znanstvenikov na različnih področjih.

 

Goleman trdi, da visok inteligenčni količnik ne prinaša uspeha, sreče ali kreposti. Preko zelo živo opisanih primerov definira pet ključnih veščin oziroma sposobnosti čustvene inteligence in pokaže, kako slednje določajo uspeh v odnosih, delu in celo fizičnem počutju. Postopoma definira popolnoma nov način za definiranje termina “biti pameten“. Dobra novica pri tem je, da čustvena inteligenca ni definirana v otroštvu in da lahko ljudje celo življenje delamo in se izpopolnjujemo na tem področju.

 

Knjiga z razlago delovanja človeških možganov razbije nekatere mite glede čustev, še posebej kompulzivnih. V drugem in tretjem delu knjige Goleman zelo podrobno pojasnjuje, da čustva sama po sebi niso problematična, pomembno je le, da jih znamo v določenih situacijah in do določenih oseb pravilno 'uporabljati'. Goleman trdi tudi, da če oseba ne zna kontrolirati svoje impulzivnosti, to ni dobro, saj s tem škoduje samemu sebi.

 

Goleman daje poseben poudarek tudi na vztrajnost in zmožnost samomotivacije, ki sta zelo pomembni za uspešnost. To sicer sami po sebi nista čustvi, temveč potrebujeta veliko mero samonadzora in zmožnosti dajanja negativnih čustev in izkušenj v kontekst. Za uspešnost se mu zdi zelo pomembno pozitivno mišljenje, saj trdi, da je optimizem ključni klinični napovednik dejanske uspešnosti, pri tem pa se opira na študije dr. Martina Seligmana in njegove uspešne knjige Naučimo se optimizma.

 

Golemanovo delo je imelo velik vpliv na delovna mesta in poslovni svet, kljub temu da je temu področju posvetil eno samo poglavje. Ogromen vpliv pa so imela njegova dognanja tudi na drugih področjih, še posebej pri ljudeh, ki želijo izboljšati sami sebe ter posledično svoje interakcije z drugimi ljudmi.

 

 

Založba: Mladinska knjiga

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske