Ali si si všeč, ko si z njim/njo?

 

To je verjetno najpomembnejše vprašanje, ki bi se ga moral vprašati vsakdo.
To vprašanje se lahko vprašate že na prvem zmenku ali po nekaj desetletjih zakona.
Nikoli ni prezgodaj ali prepozno, da se vprašate, ali ste si všeč, kadar ste v njegovi/njeni družbi.

 

 

Kako se vedete ob njej/njem?


Verjetno je že vsem jasno, da so odnosi zelo kompleksni, vendar vsi živimo v odnosih z ljudmi iz svoje okolice. Zatorej je zelo pomembno, da se naučimo sobivanja, kajti grajenje odnosov je veščina, ki se je lahko priučimo. Pravzaprav bi moral biti to kar obvezen predmet od osnovne šole dalje, saj bi tako ljudi pripravili na sobivanje z ljudmi. Vendar nas o odnosih seveda ni nihče ničesar naučil, prepuščeni smo sami sebi.

Danes zato odpiramo eno poglavitnih vprašanj, na podlagi katerih lahko precenite vsak odnos in svoj doprinos vanj. Ali sem si všeč, ko sem z njim/z njo?

Najprej se vprašajte, kako se ob (bodočem) partnerju vedete. Ste spontani, zategnjeni, prestrašeni, sproščeni? Imate občutek, da se morate izdajati za nekoga, kdor v resnici niste? Vam je nerodno pred (bodočim) partnerjem odpirati kočljive debate? Morda vam je celo neprijetno jesti z vso slastjo, da ne bi izpadli kot požeruhi? Ali pa ste lahko vedro razigrani, nasmejani in radoživi? Se ob (bodočem) partnerju brez težav zjokate, zasmrkate in si razmažete ličila? Vam je prijetno tudi, kadar ste v trenirki in ne popolnoma urejeni?

Ali imate občutek, da (bodoči) partner ocenjuje vsak vaš gib, celo to, kako imate prekrižane noge? Kako se vedete, ko ste v družbi (bodočega) partnerja? Naše vedenje namreč izvira iz naših občutij, občutja pa iz naših prepričanj, znanja in iz odzivov na okolico. Torej se lahko vedete, kakor pač se zaradi več razlogov.

Vzemimo praktičen primer za lažje razumevanje.
 

Moški in ženska sta v fazi spoznavanja in danes sta na petem zmenku. Odločila sta se za sprehod po naravi. Ženska se nikakor ni mogla odločiti, kako naj se obleče, da bo primerno za sprehod, še vedno pa urejeno. Na koncu si je nadela lepo trenirko, modne športne copate, se naličila in uredila pričesko. Ko sta se z moškim srečala, je ta skrbno opazoval njen izgled. Ženski je bilo ob tem nekoliko nelagodno, ker ni vedela, ali jo ocenjuje ali občuduje. Kaj lahko sklepamo iz situacije, če vzamemo za primer žensko?

Ena od možnosti je, da se ob moškem ne počuti dovolj lagodno in sproščeno, saj intuitivno zaznava, da jo moški sodi. Čuti, da ne sme biti neurejena ali preprosta, ker bo sicer zavrnjena. Tovrstno razmišljanje in čutenje je odziv na okolico.

Druga možnost izhaja iz lastnih prepričanj. Ženski je nelagodno, ker je njeno prepričanje, ki se ga je naučila nekje na poti življenja, da mora biti ženska vedno urejena, drugače je noben moški ne bo hotel. Globoko v sebi verjame, da ni dovolj lepa takšna, kakršna je in da mora poskrbeti, da bo najlepša. Kajti čim ne bo dovolj lepa, bo moški našel drugo, lepšo žensko.

Obe možnosti, ki sta navedeni zgoraj, povzročata težave, obenem pa možnost za rast. V prvem primeru ima sam s sabo težave moški, kajti ženska je začutila njegovo obsodbo. On je torej tisti, ki te ženske ne more sprejemati takšne, kakršna je. Ona se le odziva na to in se podreja njegovim pravilom, kar pa spet ni dobro. V takšni situaciji bo slej kot prej prišlo do poniževanja in grenkobe.

Druga možnost pa kaže na dejstvo, da je ženska nesamozavestna in se ne ljubi dovolj, da bi se sprejela takšno, kakršna je. Nekdo ji je vcepil v glavo, da ni dovolj lepa, ona pa je to sprejela za svojo resnico. Dokler bo to njena resnica, dokler bo verjela, da ni dovolj lepa, se nikoli ne bo resnično ljubila. In če ne bo zares ljubila sebe, bo to ljubezen hotela od (bodočega) partnerja, kar pa zopet vodi v same težave in žalost.

Kako se torej vi počutite ob osebi, s katero hodite na zmenke? In zakaj se tako počutite? Ali zaznavate resnične sodbe ali ste sami sebi sodnik, ker se ne ljubite dovolj?

 

 

Imate pred njim/njo mnogo mask ali ste lahko vi resnično vi?


Vsi ljudje nosimo maske, le da jih imajo nekateri veliko več kot drugi. Pod maskami se skriva naša resnična narava, ki pa je ne delimo kar z vsakim neznancem, ki pride mimo. Vendar pa je lepo in zdravo, če smo vsaj pred svojimi bližnjimi brez mask.
Kako nas bo nekdo lahko zares spoznal, če pa ves čas nosimo maske in se izdajamo za nekoga, ki nismo? Ali želite, da ima vas (bodoči) partner rad vas takšne, kakršni ste ali da ima rad vašo masko?

Prvi korak k srečnemu odnosu je snemanje mask. To je vaša odgovornost in to dolgujete tako sebi kot (bodočemu) partnerju.
Dolgujete si resnico, kajti le tako boste sproščeno živeli v svoji koži. Obenem jo dolgujete (bodočemu) partnerju, kajti le tako mu daste priložnost, da vas resnično spozna in ljubi točno takšne, kakršni ste.
 

Če ste svoj del odgovornosti sprejeli in jo opravili, torej ste se nehali pretvarjati in izdajati za nekoga drugega, ste nehali nositi maske, potem je na potezi druga oseba, v našem primeru (bodoči) partner. Sedaj boste šele zares videli, ali vas druga oseba sprejema brez mask ali od vas zahteva, da jih nosite. Če vas sprejema brez mask, je odnos vreden truda. Če pa od vas hoče, da ste nekdo, kdor niste, je to izgubljen boj.

Vzemimo zopet primer, da si boste vse skupaj lažje predstavljali.
 

Zopet imamo isti osebi, moškega in žensko, ki sta se začela srečevati in sta trenutno na petem zmenku. Moški je do sedaj nosil masko izobraženega, pametnega človeka, ker je menil, da bo tako ženski bolj ugajal. Želel si je njene potrditve, odobritve in ljubezni. Danes pa si ne želi več pretvarjati, zato ženski pokaže resničen obraz. Med sprehodom po naravi ji pove, da je sicer resda pameten in izobražen, a da si je vedno želel drugačno življenje. Kljub dejstvu, da ima dobro službo in odgovorno delo, si želi le miru in preprostega življenja. Želi si biti kmet, imeti svojo njivo in nekaj krav. Želi si preprosto življenje, kajti vsi ti intelektualni krogi ga grozno izčrpavajo in oddaljujejo od samega sebe. Zato se je odločil, da si v naslednjih letih kupi nekaj zemlje in začne kmetovati. S tem, ko je pokazal svojo resnično naravo, je dal ženski možnost, da ga ali sprejme ali pa zavrne. Sedaj ga vidi takšnega, kakršen je.
 

Ženska se lahko odzove na dva načina. Lahko se ji poruši iluzija, ki jo je imela o tem moškem ali pa ga sprejme takšnega, kakršen je. Če ji je všeč, se bo še naprej družila z njim in spoštovala njegovo željo po preprostem življenju. Lahko pa se zgodi tudi, da si je v glavi postavila idejo o skupnem življenju z njim v velikem mestu. Če ne bo hotela sprejeti dejstva, da si on želi biti kmet, lahko ravna na dva načina. Eden je, da mu pove, da sta torej njuni poti zelo različni in da zanju verjetno ni prihodnosti. To je zelo zrelo dejanje in moški se ji lahko zahvali za iskrenost, ker mu je prihranila trpljenje. Drugi način pa je, da mu ne pove, da je zanju že skovala načrte, temveč navidezno sprejme njegovo željo. V ozadju pa že načrtuje, kako ga bo obdržala v intelektualnih krogih, ker je to njej po godu. Če se je moški že zaljubil vanjo, ji bo želel ugajati. In ona bo počasi od njega zahtevala, da še naprej nosi maske intelektualnega življenja, čeprav si on želi samo preprostosti. Tako bo zavoljo nje nosil vedno več mask, dokler ne bo ugotovil, da je izdal in razočaral samega sebe.
 

Ali imate tudi vi občutek, da morate ob (bodočem) partnerju nositi maske, saj mu/ji drugače ne boste več všeč? Naj vam nekaj povem.

Če vas (bodoči) partner sili, da ste nekdo, kdor niste in da nosite maske, da bi ustregli njemu/njej, vas nikoli ni in tudi nikoli ne bo ljubil. Zatorej poberite šila in kopita, kajti gre za utvaro, iluzijo, samoljubje, ne pa za ljubezen.
V takem odnosu ni ljubezni niti do samega sebe, kaj šele do drugega. Če človeka ne morete ali vas drug ne more sprejeti takšnega, kot ste, vas ne ljubi.

 

 

S kakšnimi občutji vas navdaja njegova/njena bližina?


Naša telesa, čustva in odzivi so zelo pametni sistemi.
Če ste ob nekom ves čas nervozni, v zagati in vam je neprijetno, to verjetno ni človek za vas. Če se ob nekom počutite utrujene, vas del telesa fizično boli, vam je slabo ali kaj podobnega, vaše telo sporoča, da zavrača drugo osebo. Sami pri sebi to točno veste, morda se le prepričujete, da temu vseeno ni tako.

Nehajte si lagati in se rajši začnite opazovati.
S kakšnimi občutji vas navdaja njegova/njena bližina?
Se veselite vsakega snidenja, se vam potijo roke od veselja, ste kot v sedmih nebesih?
Se počutite dobro ali slabo?

Najboljši občutek, ki ga imate lahko ob nekom, je mir.
Mir vedno sporoča, da gre za osebo, s katero si boste lahko delili življenje. Mir je kot ljubezen, vseobsegajoč in nič ne zahteva.
Če vas (bodoči) partner navdaja z mirom, je to najboljša popotnica. Iz miru se rodi ustvarjalnost, složnost, pripadnost in lepota bivanja.
Ne govorim o miru kot nedelovanju, apatičnosti ali zaspanosti. Govorim o miru, ko čutite, da je vse kot mora biti.
Mir je, ko veste, da je vse v redu in se ne obremenjujete s tem, kaj človek nasproti vas misli.
Ko čutite mir, vas ne dajejo dvomi in vprašanja, kot so »ali sem mu všeč, ali se izražam dovolj pametno, ali sem primerno oblečen/a, le kaj si misli?«. Ta vprašanja so nasprotna miru.
 

Dobro opazujte svoje telo, svoje misli in svoje občutke. S kakšnimi občutji vas torej navdaja bližina vašega (bodočega) partnerja?


Če boste šli čez vse zgornje primere in začeli opazovati sebe in svoje odzive, boste kaj hitro ugotovili, ali ste si všeč, ko ste z njim/njo.
Nikoli si ne morete biti resnično všeč, če nosite maske, če tajite resnico, če lažete samim sebi, če vas oseba navdaja z nelagodjem in če se vedete neskladno s svojo resnično naravo.
Ob nekom ste si všeč takrat, ko ste lahko resnično vi, v vseh svojih barvah in odtenkih. Nihče ni samo dober ali slab, vsi imamo v sebi spravljeno celo paleto vedenj, čustev in odzivov. Vendar ste si všeč, če ste resnični. Kako se torej počutite ob vašem (bodočem) partnerju? Ste si všeč? Če ste si, vam čestitam. Če si niste, je čas, da nekaj ukrenete. Vse se da rešiti, če si tega dovolj močno želite. Vendar najprej rešite sebe.

Rešite se zlaganosti in iluzij. Potem boste mnogo bolj srečni in mirni.
Če vas nekdo lahko ljubi točno takšne, kakršne ste, si vas zasluži tudi v najlepših barvah.
Če pa vas nekdo ne more sprejeti takšnega, kakršni ste, je to njegov/njen problem. Vaša edina odgovornost je, da ste vi resnično vi. Verjamem v vas! In srečno na poti samorazkrivanja.

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

 

KOLEDAR DOGODKOV

Marec

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • Solo Salsa Party za Samske
  • DRUŽABNI PLESI
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • egipt za samske
  • PLES ZA SAMSKE
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • LOVE BOAT PARTY