Psihologi odgovarjajo
 

Rubrika "Psihologi odgovarjajo" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja. Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Tokrat na vprašanje bralke odgovarja Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, ki se že 10 let uspešno ukvarja s psihoterapijami s posamezniki in pari.

V sodelovanju s podjetjem O.K. Consulting že več kot 10 let izvaja izobraževalne delavnice v različnih slovenskih podjetjih. Leta 2007 pa je bil uvrščen med TOP 10 predavateljev, priznanje pa je prejel od Planeta GV.
Več o Sandijevih referencah si lahko preberete spodaj.


Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili psihologu, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si.
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj.

Želimo vam prijetno branje.

 


 

Marko (23 let) sprašuje:


Pozdravljeni,

ne vem, če sem se obrnil na pravi naslov, ker nisem samski in sem že v zvezi, v kateri pa imava s partnerico en dokaj velik problem. 
Punca je stara 19 let in je bila pred mano v zvezi še z enim fantom in sicer 3 leta. 
Z njim je končala zvezo, ker je imela do njega samo še prijateljska čustva, spoznala pa je tudi drugo osebo, v katero se je zaljubila. 
Ta  je grdo delal z njo in jo zapustil. Bila je vsa iz sebe in je komaj preživljala tiste čase in ji je uspelo to prebroditi tako, da je postala "brez čustev". 
Za tem sem jo spoznal in se kar dolgo trudil, da sem jo osvojil. 
Od začetka nama je bilo lepo, po mesecu dni pa je ponovno postala brez čustev, kar se občasno ponavlja že pol leta. Težko se odpre in pokaže svoja čustva. Ko se pogovoriva o tem, je kakšen teden boljše, potem pa se postopek ponovi. 
Pravi, da sem ji zelo v redu fant, da sem ji zelo všeč tudi po zunanjosti, vendar se kar ne more odpreti. Vem, da potrebuje čas in sem strpen glede tega in tudi ne mislim kar tako omagati, ker se za tako fajn punco splača potruditi. 
Bliža se pomlad in rad bi priletel kot metulj na odprti cvet, vendar ne vem, če mi ga bo uspelo odpreti in me je strah, da me bo slej ko prej pustila. Zelo sem obupan in res ne vem več kakšne metode naj se lotim. 

Lepo bi vas prosil za dober nasvet.

V naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Lep pozdrav,
Marko, 23 let
 


 

Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, odgovarja:


Pozdravljen Marko,

iz napisanega težko razberem vse pomembne podatke za postavitev dobre diagnoze vašega primera.
Dobro bi bilo namreč vedeti, koliko časa sta s punco že skupaj, koliko časa je minilo odkar je šla z bivšim fantom narazen, predvsem pa kako si je sama pri sebi razložila situacijo razhoda z bivšim fantom (zakaj se zadeva ni izšla, kdo je odgovoren in kakšna čustva je doživljala in jih morda še vedno doživlja ...).

Zelo verjetno je vaša punca še vedno pod vtisom prejšnje veze.
Najverjetneje je glavni problem v njenem zaupanju v moške (morda tudi vase in v partnerske odnose na splošno).
Na to lahko sklepamo predvsem na podlagi tega, ker navajate, da je po razvezi lahko "preživela" samo zato, ker je postala "brez čustev" in to ponavlja sedaj tudi v zvezi z vami.
Tu gre zagotovo za strah prepustiti se nekomu in dejansko spustiti se v zvezo z nekom in biti psihološko gledano intimen z njim.
Ta strah pa je seveda precej intenziven takrat, ko ni pravega zaupanja.

Zaupanje je čustvo, ki ga ljudje doživimo, ko ocenimo, da je oseba, ki ji zaupamo: dobronamerna, sposobna in zanesljiva.
Ko ocenimo, da oseba ustreza (vsaj v določeni meri) vsem trem kriterijem, tej osebi vsaj nekoliko zaupamo.

Takoj ko vsaj enega od teh treh kriterijev ocenimo kot negativnega, ne zaupamo več. Zato vam svetujem, da se najprej vprašate na katerem od teh treh kriterijev vam vaša punca ne zaupa.
Ali vas mogoče ne doživlja kot dobronamerno osebo, mogoče dvomi v  vaše namene zakaj ste šli v zvezo z njo ali pa zaradi negativne izkušnje iz zadnje zveze dvomi v dobronamernost moških na splošno.

Mogoče dvomi v vašo sposobnost biti v zvezi z njo ali pa vas pri tem ne doživlja kot zanesljivega.
Ko boste ugotovili, kaj je razlog, boste lahko temu prilagodili svoje obnašanje.

Predvsem pa vam svetujem, da ste še nekaj časa potrpežljivi, predvsem zato, ker navajate, da je po pogovorih situacija za kakšen teden boljša.
Skozi pogovor očitno dosežete, da vam vaša punca ponovno začne vsaj do neke mere zaupati. Če tudi še po nekem času zadeva ne bo boljša, poiščita s punco strokovno pomoč.

Lp,
Sandi Kofol

www.sandikofol.si
041 975 195
 



POGOVORNA SKUPINA Dr. John


Bi se nam pridružili na POGOVORNI SKUPINI Dr. John?
S Sandijem se bomo srečevali tedensko in poskrbeli za globlje spoznavanje samih sebe ter drug drugega.


 



Tokrat je na vprašanje odgovarjal Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, ki se že 10 let uspešno ukvarja s psihoterapijami s posamezniki in pari. V sodelovanju s podjetjem O.K. Consulting že več kot 10 let izvaja izobraževalne delavnice v različnih slovenskih podjetjih. Leta 2007 je bil uvrščen med TOP 10 predavateljev, priznanje pa je prejel od Planeta GV.


Področja Sandijevih izobraževanj:

  • - vodenje ljudi – kakšen je uspešen vodja,
    - profesionalna komunikacija na delovnem mestu,
    - ustrezen pristop in odnos na delovnem mestu,
    - prodaja,
    - kako s težavnimi sogovorniki,
    - spoprijemanje s stresom,
    - čustvena inteligentnost,
    - upravljanje s časom,
    - team building …
     

Reference:

  • Danfoss Compressors, Doba, Društvo medicinskih sester babic in zdravstvenih tehnikov, EGP Škofja Loka, Geoplin, Geberit, Gorenjske lekarne, Hit Gorica, Informacijska pooblaščenka, Iskratel, I.Zava JZ RTV Slovenija, Krka, Lek, Lekarniška zbornica, Ljudska univerza Nova Gorica, Metrel mehanika, Mlinopek, Mercator, Mobitel, Modra zavarovalnica, MSD, Oikos, OMD, Onkološki inštitut, Oriflame, Petrol Energetika, Prevent, Pro plus – POP TV, Probanka, Roche, Si.Mobil, TA Regulator, TPV Novo mesto, Trimo Trebnje, Zdravstveni dom Ljubljana, Bolnišnica Franca Derganca Šempeter, Bolnišnica Golnik KOPA, Bolnišnica Celje, Bolnišnica Maribor, Celjske lekarne, Center šolskih in obšolskih dejavnosti ...
     



Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili psihologu, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj.

KOLEDAR DOGODKOV

Marec

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • Solo Salsa Party za Samske
  • DRUŽABNI PLESI
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • egipt za samske
  • PLES ZA SAMSKE
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • LOVE BOAT PARTY