PSIHOLOGI ODGOVARJAJO


Rubrika "Psihologi odgovarjajo" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja.
Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Tokrat na vprašanje bralke odgovarja mag. Agata Kopač, regresoterapevtka, AI-coach in poslovna svetovalka v podjetju AI-LINK.




Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili psihologu, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si.
Z veseljem vam bomo odgovorili.

Želimo vam prijetno branje.
 


Danica iz Kranja (43 let) sprašuje:


Pozdravljeni!

Pred kratkim sem zasledila, da ste organizirali psihološko delavnico, kjer predstavljate različne tehnike, kako do pravega partnerja.
Zanima me predvsem regresija.
O njej sem slišala že nekaj malega, a ne vem točno, kako bi mi lahko pomagala pri iskanju pravega.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Danica iz Novega Mesta (43 let)
 


Mag. Agata Kopač, regresoterapevtka, AI-coach in poslovna svetovalka v podjetju AI-LINK, odgovarja:


Draga Danica,

hvala za vaše vprašanje. V nadaljevanju vam odgovarjam nanj. Najprej bom na kratko obrazložila, kaj je regresija, nato pa kako le-ta lahko pomaga pri iskanju pravega.

Še prej pa bi želela pojasniti, kako dojemam vašo besedo »pravi partner«1, saj ta pomen uporabljamo tudi na delavnici Kako do prave(ga) partnerja(ke) brez vedeževalke, ki bo 5.7.2012 na Dogodkih za samske. Če jemljemo življenje v celoti kot učno lekcijo, je lahko sicer vsak, ki nam prekriža pot, »pravi«. A v tem besedilu in na delavnici govorimo o »pravem« kot o tistem, s katerim smo srečni.

1V tem besedilu uporabljeni izrazi, ki se nanašajo na osebe in so zapisani v moški slovnični obliki (npr. partner, pravi ipd.), so zaradi večje preglednosti uporabljeni kot nevtralni za ženski in moški spol.
 

Kaj je regresija?

Vedno pogosteje se govori o inkarnaciji, obstoju preteklih življenj (mogoče celo vzporednih) in vplivu le-teh na naša življenja. Posledično postaja vse bolj sprejemljiva tudi regresija v prejšnja življenja, tehnika, ki nam omogoča, da si pogledamo svoja prejšnja življenja, pozabljene dogodke iz otroštva, svoje življenje v maternici ali dogajanje med posameznimi življenji. Uporabimo jo predvsem kot tehniko, ki nam pomaga v primerih, ko nas v življenju nekaj onesrečuje. Regresija pa ni le to, ampak nudi še veliko več, čeprav bo v tem odgovoru govora predvsem o tem. Pri tem bi rada poudarila, da je tu govora o nehipnotični regresiji2, pri čemer se regresiranec (oseba, ki je prišla na regresoterapijo) stalno zaveda svoje obstoječe identitete in se ne poistoveti v celoti z osebo iz preteklega življenja.

2O razliki med hipnotično in nehipnotično regresijo glej dr. Jan Erik Sigdell: Regresija v pretekla življenja. ARA založba, Ljubljana, 2011, str. 30.

Postopek regresoterapije:

  • Kratek uvodni pogovor z regresirancem o tem, kaj vse želi razrešiti;
  • Kratko sproščanje;
  • Pogled v tista življenja oziroma dogodke iz preteklosti, ki jih regresirančev višji jaz (simbolična predstava našega večnega dela, duše, individualne zavesti) želi pokazati v zvezi s težavami, ki jih želi regresiranec razrešiti, ali odgovori, ki jih želi prejeti. Sledi čiščenje vseh čustev ter vsega drugega, zaradi česar nas ta življenja oziroma  dogodki še ovirajo, da bi bili srečni;
  • Zaključni pogovor.

Regresija poteka tako, da se regresiranec pri regresiji sprva sprosti. Potem pa ga spremlja regresoterapevt z vodstvom regresirančevega višjega jaza, uporabo intuicije, izkušenj ter raznih prijemov, da pogleda v preteklost, kje so vzroki raznih težav ali odgovori na zastavljena vprašanja. Regresiranec ves čas, ko regresija poteka, sproščeno leži ali sedi in se zaveda, kaj se dogaja okrog njega, ter z zaprtimi oči gleda svoj »film iz preteklosti«. Namen regresije pa ni le gledanje preteklih dogodkov. Pomembno je, da se z raznimi tehnikami sčisti in transformira vsa čustva, omejujoče vzorce, strahove in vse drugo, kar nas še bremeni iz preteklosti.

Regresija ima običajno takojšnje učinke, včasih pa nam prinese izboljšanje tekom nekaj mesecev. Z vpogledom v naše nezavedno lahko na eni sami regresoterapiji uvidimo in sčistimo toliko, kolikor bi z raznimi drugimi tehnikami uspeli v nekaj letih.

                      

 

Kako nam lahko regresija pomaga do pravega partnerja?
 

1. Regresija nam pomaga odkriti, zakaj nam ne uspe najti pravega partnerja, in to razrešiti.

Od notranje sreče in miru nas ločijo samo strahovi, katere lahko včasih odkrijemo hitro, včasih pa so lahko globoko skriti.Tako nas od srečnega partnerstva loči le kopica strahov. Zato je izjemno koristno, da končno ozavestimo svoje strahove in postanemo pozorni na to, kako le-ti vplivajo na nas in tako zaživimo polno in srečno življenje. Odstranjevanju strahov je namenjenih kar nekaj tehnik. Regresija je le ena tehnika, ki jo bomo na zgoraj omenjeni delavnici tudi spoznali (skupinsko različico). Je izjemno uporabna tehnika, katere se poslužujemo, ko želimo pogledati, ali strah izvira iz preteklih dogodkov, in s katero nato strahove, ki nas ovirajo, tudi učinkovito odstranimo. Pomaga nam v primerih, ko na zavedni ravni ne moremo odstraniti nekega strahu ali ne vemo, za kateri strah gre, od kod izvira in kakšen je njegov namen. 

V zvezi s partnerstvom imamo številne strahove. Naj navedem nekatere, ki jih udeleženci na delavnicah v zvezi s partnerstvom največkrat omenjajo:

·         strah pred zavrnitvijo;

·         strah, da bo ljubezen minila;

·         strah, da bi spregledal pravo;

·         strah, da nisem dovolj dober za pravo;

·         strah pred resno zvezo;

·         strah pred osamljenostjo;

·         strah, da bi me zapustila zaradi drugega;

·         strah, da bom čustveno prizadet;

·         strah pred nasprotnim spolom;

·         strah, da bi delil sebe z drugimi;

·         itd.

Žal pa se tega univerzalnega principa, da so strahovi tisti, ki nas ločijo od sreče in tudi izpopolnjujočega partnerstva, po večini ne zavedamo. Poleg tega smo močno ujeti v matrico strahov, ki nas preko medijev in ustroja sodobne družbe vsak trenutek hrani z energijami, ki strahove v nas še potencirajo. Tako smo navajeni živeti v strahovih, da se tega sploh ne zavedamo več. Naš um namreč deluje na ta način, da se vseh tistih stvari (v tem primeru strahov), ki se ponavljajo, ne zavedamo več, razen ko gre za očitna odstopanja. Prav tako se ne zavedamo, da je za vsako jezo, žalostjo, besom, zavistjo, torej za vsem, kar nas v nekem trenutku dela nesrečne, nek strah. Zato je regresija izjemno uporabna tehnika, saj nam ne pomaga čistiti le strahov, ampak tudi vse, kar iz teh strahov izhaja.

Da bo to bolj razumljivo, bom v nadaljevanju naštela nekaj primerov svojih strankah, kako pomaga regresija v zvezi s partnerstvom:

·         Regresiranec se vedno zapleta v iste vzorce in jih nikakor ni sposoben preseči. Na primer regresiranka je vedno dobivala partnerje, ki so jo posiljevali in pretepali. Ko se je poslužila regresije, je dobila uvid v neko svoje življenje, kjer je videla, da je bila bogat rimski trgovec, ki je izkoriščal ženske, jih pretepal in posiljeval. Na regresiji je uvidela, da je njeno današnje življenje, ko jo moški posiljujejo in tepejo, karmična lekcija za življenje, ko je bila trgovec. S tem uvidom in čiščenjem vsega, kar je bilo potrebno, se je vzorca podrejenosti moškim in potrebe, da jo ti kaznujejo, osvobodila. Od takrat ne dovoli več, da bi jo moški posiljevali in pretepali. Našla si je partnerja, ki jo spoštuje in ceni.

·         Regresiranec čuti, da ima v sebi neko energijo, ki od njega odbija nasprotni spol in za katero želi najti vzrok ter se je znebiti. Tako je nek regresiranec na primer stalno dobival zavrnitve po prvih zmenkih. Nikakor pa ni mogel ugotoviti, zakaj ženske odbija. Vedno je bil prijazen, klepet prijeten, a ves čas je čutil, da ženskam ob njem ni prijetno. Ni in ni mogel ugotoviti, kaj je vzrok temu. Ko je prišel na regresijo, je ugotovil, da je nanj pripeta entiteta, ki mu ne pusti, da bi dobil partnerko. Le-ta se mu je pripela na energijo strahu pred spolnim odnosom. Tekom regresije je regresiranec s pomočjo višjega jaza odstranil entiteto in očistil strah pred spolnim odnosom, ki ga je nosil iz življenja, ko je posilil eno deklico in so mu zato odrezali spolni ud. Takoj po regresiji je imel občutek, da se počuti drugače, lažje. Naslednji zmenki se niso več končali takoj po prvem in kmalu je našel partnerko, s katero je srečen.

·         Z regresijo se lahko izjemno izboljša kvaliteta življenja v primerih, ko regresiranec ve, da je imel težavno otroštvo, rojstvo ali pa se je staršem ali njemu  v času, ko je bil še v materinem trebuhu, dogajalo kaj neprijetnega, kar lahko vpliva na njegovo življenje in partnerske odnose še danes, in si želi, da temu ne bi bilo tako. Na primer mama se je prestrašila, ko je izvedela, da je noseča, kar je regresiranec v maminem trebuhu zaznal kot zavrnitev. Čeprav se je lahko mama kmalu pomirila in se pričela veseliti svojega otroka, je ta zavrnitev lahko pomembno vplivala na regresirančevo kasnejše življenje in odnose. To pogosto vpliva nanj tako, da si zavestno želi partnerko in je razočaran, ker nobena noče njega. Podzavestno pa se tako boji zavrnitve, da vse partnerke na tak ali drugačen način odganja od sebe kar sam. Taki primeri so izjemno pogosti, ko si starši zaželijo otroka določenega spola in ker je otrok nato drugega spola, ga zavračajo. S tem pa dobi vzorec zavrnitve in se kasneje boji, da bo zavrnjen tudi od drugih.

2. Pri regresiji se povežemo s svojim višjim jazom, ki najbolje ve, kateri partner je pravi za nas.

Žal se ne zavedamo, kdo v resnici smo. Navajeni smo se namreč istovetiti z razumom. Ampak mi nismo tisti, ki misli, saj nismo naš razum. Razum je le naše orodje. O tem govorijo vse modrosti sveta. Mi samo smo. A tega se ne zavedamo, ker smo navajeni stalno razmišljati. Zato moramo utišati razum. S tem pa lahko prisluhnemo svojemu višjemu jazu, svojemu večnemu delu, ki ima vse informacije, ki jih v danem trenutku potrebujemo.
Vprašamo ga lahko vprašanja, kot so npr.:

·         Zakaj se s sedanjo partnerko stalno kregava?

·         Zakaj se vsake ženske po nekem času naveličam?

·         Zakaj me partnerka ne ceni?

·         Zakaj vedno dobim partnerko, ki me ponižuje?

·         Zakaj me partnerke vedno hočejo spremeniti?

·         Zakaj me nobena ne mara?

·         Zakaj se mi partnerka ne odpre?

·         Zakaj se bojim spolnosti?

·         itd.

Zakaj sploh spraševati višji jaz? Mi smo namreč v vsakdanjem življenju polni strahov in ne sledimo srcu, sebi, ampak egu.  Višji jaz nam v takih trenutkih lahko pomaga, saj najbolje ve, kaj je dobro za nas in tudi kateri partner je pravi. Tako dobimo odgovore, ki jih sicer iščemo pri vedeževalkah, kar sami.

Pri regresiji ne gre za to, ali verjameš v prejšnja življenja ali ne. Deluje v vsakem primeru. Regresija nam omogoča spoznanje, da ni potrebno, da nas življenje premetava sem ter tja, ampak da lahko v vsakem trenutku dobimo odgovor, zakaj nam nekaj ne gre tako, kot si želimo, kot npr. zakaj do nas ne pride pravi partner, in to tudi spremenimo.

Na delavnici bomo izkusili skupinsko regresijo, kjer bo vsak lahko dobil uvid v strah, ki ga najbolj oddaljuje od srečnega partnerstva, in se pogovarjali s svojim višjim jazom. Sicer pa se za konkretne primere priporoča obisk regresoterpevta in individualne regresije, saj je za kvalitetno izpeljavo regresije potrebno kar nekaj znanja in izkušenj, da se vse izvede v naše dobro. Tisti, ki pa bi se želeli naučiti osnov samoregresije, pa se lahko udeležijo učenja samoregresije v okviru delavnice U-LINK, ki bo potekala 22. in 23. 9. 2012.
 



Ne zamudite delavnice KAKO DO PRAVEGA PARTNERJA?

Delavnico vam toplo priporočamo tako zaradi bogate in učinkovite vsebine kot tudi zaradi promocijske cene.

Na delavnici bomo ozavestili, kako delovati in kakšne tehnike nam pomagajo, da pridemo do za nas prave(ga) partnerja(ke).
Tehnike, s katerimi se bomo spoznali, so izredno učinkovite in ponujajo neprecenljiva spoznanja. Le-te so:
- zrcaljenje;
- regresija;
- tehnika sprejemanja strahov;
- pogovor s strahom.

Razgibana delavnica pod vodstvom izkušene moderatorke, bo sestavljena iz teoretične podlage, izmenjave izkušenj ter raznih iger v parih, kar bo omogočilo prijetno druženje in spoznavanje.
Delavnico bo vodila uspešna regresoterapevtka, AI-coach in poslovna svetovalka mag. Agata Kopač.
 


Kdaj: četrtek, 15. 11. 2012, od 17. do 21. ure
Kje: Arena Play & Party, VIP Lounge
Cena: 55 € (taka delavnica stane drugače 100 €, zato vam predlagamo, da izkoristite to priložnost in si vzamete tisto, kar je dobro za vas)

 

Za podrobnejši opis kliknite na VEČ O DELAVNICI
Za prijavo kliknite na PRIJAVA NA DOGODEK

Zaradi omejenega števila udeležencev vam priporočamo, da se na dogodka prijavite čim prej.

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • DRUŽABNI PLESI
  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske