Tako zelo si želim otročka – 2. del

 

V prvem delu članka smo vas seznanili z nekaterimi pogledi na materinstvo in z dvema različnima tipoma žensk. V grobem smo ženske razdelili na tiste, ki sledijo naravnim potrebam, in tiste, ki sledijo moralnim vrednotam. Danes se posvečamo nadaljnjim vprašanjem materinstva.

 

Sprejmi odgovornost

Ljudje smo odgovorni za vsa svoja dejanja in misli. Odgovorni smo za tisto, kar naredimo in česar ne naredimo. Z vsako odločitvijo pridejo tudi odgovornosti, ki jih moramo sprejeti. Takšno je pač življenje in temu ne uide nihče. Tokrat predstavljamo odgovornost, povezano z materinstvom. Sledili bomo razdelitvi žensk na dve skupini, ko pride do vprašanja otrok. Kakšne odgovornosti in posledice svojih odločitev nosi vsaka izmed žensk, ko se odloči, ali ne odloči za družino?

 

Odgovornost: Tip ženske 1 – sledenje potrebam matere narave

Če še niste prebrali prvega dela članka, vam toplo svetujemo, da ga preberete. Tako boste namreč vedeli, kako smo v grobem opredelili dva tipa žensk. Tokrat namreč nadaljujemo z odgovornostmi, ki jih prinašajo odločitve.

Ženska, ki torej sledi potrebam matere narave oziroma svojim prvotnim potrebam, se odloči za otroka. Tudi, če je samska ali v partnerstvu, ki ni idealno, je njena potreba po otroku večja kot želja po ustvarjanju idealne družine. Ob spočetju se zaveda, da bo najverjetneje sama skrbela za svojega otročka, vendar je pripravljena sprejeti to žrtev, za voljo novega bitja. S kakšnimi odgovornostmi se takšna ženska sooča?

Najprej mora sprejeti odgovornost za svoje dejanje. Želja po otroku je bila njena in verjetno ni bila enaka želji njenega partnerja ali prijatelja. Seveda bo otrok dobrodošel in ljubljen, vendar najverjetneje ne bo imel celotne družine. Takšna ženska mora sprejeti odgovornost, da bo otroku omogočila, kar se da zdravo in ljubeče okolje. Sprejeti mora, da ga bo vzgajala sama in da bo morala igrati mamo in očeta obenem. Razumeti mora, da čeprav je otrok njen, je samostojno bitje. Če bo vso svojo srečo stavila na otroka, bo kaj hitro prišlo do težav. Otroci so namreč svoja bitja in niso dolžni skrbeti za našo srečo. Mi smo dolžni poskrbeti za njih. Mama, ki si je zelo želela otroka in se odločila zanj, kljub vsem neugodnim dejavnikom, mora vedeti, da nima pravice pričakovati, da bo otrok osrečeval njo. To ni pošteno. Veste kakšno breme čutijo otroci, ki mislijo, da so odgovorni za srečo svojih staršev? Nikoli ne morejo biti dovolj dobri, nikoli v polnosti izraziti sebe. Torej je prva naloga takšne mame, da poskrbi sama zase in za otroka. Otrok ni njen čustveni partner in nikoli ne bo. Kajti, če bo svojega otroka naredila za svojega čustvenega partnerja, govorimo že o odnosih, ki so na meji zdravega. Vem, da nihče tega ne dela nalašč. Morda je mami tako težko, da se opre na svojega otroka. Ker si ga je tako želela, da je on njena edina sreča. Vendar to ni prav. Če se odločate za otroka, kljub slabšim razmeram, bodite dovolj odrasle, da bo otrok res otrok. Naj ne bo še vse ostalo. Če ne prej, se vam bo v puberteti začel tako močno postavljati po robu, da se boste sesule. Zatorej bodite najprej ve močne, da boste ve opora otroku. Nič ni narobe, če se odločite za otroka, ker vaša biološka ura odšteva minute. Vendar se zavedajte odgovornosti, ki jo takšna odločitev prinaša. Tako kot imate ve pravico do otroka, ima otrok pravico odraščati v ljubezni, ne pričakovanjih. Ne pričakujte, da vas bo otrok osrečil. Rajši ve osrečite njega.

 

 

Odgovornost: Tip ženske 2 – zavezanost moralnim vrednotam

Druga vrsta žensk, ki sledi svojim moralnim vrednotam, bo otroka pripeljala le v trdno in ljubeče partnerstvo. Ker se je takšna ženska sposobna odreči svojim potrebam za voljo moralnih vrednot, je precej verjetno, da bo z rojstvom otroka počakala, dokler ne bo prepričana o pravilnosti svoje odločitve. Eden od možnih izidov, ki se lahko zgodijo takšni ženski je, da bo postala mama veliko kasneje, kot bi sicer. Grajenje zdravega in trdnega partnerstva namreč zahteva svoj čas in predanost. Lahko minejo leta, preden bo partnerstvo na zadovoljivi ravni. Takšna ženska namreč želi ustvariti idealne okoliščine za otroka. Tudi s tem ni nič narobe, pač ne bo mamica pri 25, temveč pri 35 letih. Odgovornost mame, z visoko moralo je, da tudi otroka nauči visokih moralnih vrednot. Po drugi strani pa se mora prav tako zavedati, da je otrok samosvoje bitje in da bo imel morda drugačne poglede na svet kot ona. Če se otrok ne bo strinjal z njo, tega ne sme jemati osebno. Visoka morala namreč velikokrat sodi ostale, saj jih želi priučiti bolj intelektualnega pogleda na svet. Vendar takšna mamica lahko za otroka dobi tudi popolnoma drugačno bitjece, ki si želi raziskovati svet na drugačen način. Torej je njena odgovornost, da ga sprejme z ljubeznijo in pomiri svoje moralne nazore. Otrok se ima pravico odločati sam.

 

Ženske po svetu

Ženske po svetu imamo zelo različne zgodbe in življenja. V razvitih delih sveta je normalno, da si najprej postavimo kariero, šele nato družino. Zdi se nam nepošteno, da otroku ne bi zmogle omogočati vse varnosti in udobja, ki si ju zasluži. Vendar je po svetu veliko različnih nazorov. Recimo v Afriki in Indiji so še vedno popolnoma normalne številčne, tradicionalne družine. Tam ima ženska veliko otrok, četudi je na robu preživetja. Nekako se ne obremenjujejo toliko s finančnim stanjem, ko pride do otrok. Vsaj kaže tako. Tudi pojmovanje družine in partnerstva je drugačno. Zatorej se vam ni treba počutiti slabo, če ustvarite otroka v manj idealnih pogojih. Tudi drugje po svetu to počnejo. Če pa imate visoko moralo, to ne bo možno. Takrat bi se počutile, kot da ste prevarale sebe in izdale svoje najbolj pomembne vrednote. Z visokimi vrednotami namreč poskušate ustvariti bolj zavestno družbo in bolj zavestne otroke.

 

 

Pravica do otrok je tvoja rojstna pravica

Ne glede na to, kakšna ženska ste, se zavedajte, da imate pravico do otrok. To je vaša rojstna pravica in nihče vam je ne sme vzeti. Ženske smo rojene, da bi postale mame. To je zakon narave. Same se imate pravico odločiti, kdaj, kje in s kom boste ustvarjale svoje naslednike. Pravico imate do zanositve, pravico imate do družine in pravico imate do splava. Nihče in nič ne sme vplivati na vašo pravico. Če čutite, da vam kdorkoli želi kratiti to pravico, se mu ne pustite. Vaša telesa so, vaši jajčniki, vaša maternica, vaše telo. Mati narava vam je podelila to pravico. In mati narava je najvišji zakon, ki vlada na Zemlji. Noben drug zakon ali človek ne presega narave. Nič in nihče. Vaš um je del narave, zatorej se ravnajte po svojem umu, po svojih občutkih. Če si za vsako ceno želite otroka, ga imate pravico imeti. Obenem pa seveda ne pozabite sprejeti odgovornosti. Če sledite moralnim vrednotam, je to vaša pravica. In prav je, da se odločate same.

 

Po poti ljubezni in spoštovanja

Vsaka ženska, ki si želi družine, si želi hoditi po poti ljubezni in spoštovanja. Vendar je to dolga pot, preden dosežemo pravo ljubezen, globoko ljubezen do sebe in drugih. Preden smo zreli in zmožni živeti v složnih, odraslih, spoštljivih odnosih. Nekatere na poti obupajo, kot da je pretežko. Druge pa sledijo soncu in ne pustijo trnju, da bi jih na poti ustavil. Pot ljubezni in spoštovanja je pot prihodnosti. Je svet, kakršnega si želimo za svoje prihodnje generacije. Je svet, v katerega želimo roditi in vzgojiti svoje otroke. Vendar moramo ta svet najprej ustvariti. Začne se v nas samih, nadaljuje v partnerstvih in nato prenese na družino. Če ste zaprisežene poti ljubezni in spoštovanja, čutite do svojih (še ne rojenih) potomcev, veliko večjo odgovornost, kot marsikdo drug. Zavedate se pomembnosti pravega družinskega okolja in družinskih vzorcev. Veste, kako močno nas opredeljuje primarna družina. Veste, da morate biti same zrele, spoštljive in ljubeče, najprej do sebe, če želite to dati otrokom. Nikar ne obupajte na tej poti. To je najlepša pot, čeprav včasih tudi najtežja. Če ste že sedaj dovolj pogumne, da sledite tej poti, vam bo življenje samo začelo prinašati darila. Tudi v obliki pravih partnerjev in otrok. Tiste ženske, ki ste sposobne resnično ljubiti sebe in s tem tudi druge, boste lahko ustvarile zavidljivo idealne družine. Vem, da se nikoli ne boste sprijaznile z manj kot z najboljšim. Čeprav vas je včasih strah, da vam bo zmanjkalo časa, ste si že izbrale pot. In hodite po njej.

 

 

Sledi še zadnji, tretji del članka. V tretjem delu bomo predstavili alternativne možnosti za ustvarjanje družine in vam postavili nekaj temeljnih vprašanj. Spraševale se boste, ali sledite idealom ali ste pripravljene žrtvovati nekatera prepričanja, za voljo otroka in podobno.

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske