Tako zelo si želim otročka – 1. del

 

Skoraj ni ženske, ki si v nekem obdobju življenja ne bi zaželela družine. Ljudje smo narejeni za razmnoževanje, zatorej je tako fizična kot psihična želja po otroku nekaj popolnoma naravnega. Čeprav se danes za otroke odločamo kasneje kot nekoč, si še vedno skoraj vsaka ženska želi postati mamica. Materinstvo je eden izmed osnovnih namenov ženske, zato ne čudi, da pride čas, ko se zbudi materinski nagon, materinski čut, ko telo pravi, da si želi dati novo življenje.

 

Ko na vrata potrka panika

Današnji življenjski slog je vse bolj stresen in usmerjen k uspehom, karieram in drugim dosežkom. Ženske ne zanosijo več v zgodnjih dvajsetih, temveč se za ustvarjanje družine odločajo vedno pozneje. Nekako je namreč težko obenem graditi kariero in nositi novo bitje pod srcem. Ženske modernega sveta se torej najprej odločajo za kariero, nato za družino. Zanimivo je, kako dolga leta same sebe prepričujejo, da še ni čas za družino, ni še čas za ustalitev, ni še čas. In potem pride čas. Čez noč telo sproži impulze, ki so iz dneva v dan močnejši. Tako se ženski v nekaj mesecih lahko popolnoma spremenijo prioritete. Prej je bila na prvem mestu kariera, zdaj pa želja po otroku. Na tem ni nič nenavadnega, težava nastopi, ko ženska ugotovi, da si želi družine pa nima primernega partnerja. Panika začne trkati na vrata tistim, ki so stare 30 ali več, brez partnerja in z željo po otroku. Kaj pa zdaj? Kako naj si izpolnijo svojo največjo željo, željo po otroku? Želja lahko počasi prerašča v obsedeno stanje, vodi v depresijo in pri tem se še vedno nič ne premakne. Vendar drage dame rešitev je veliko. Najprej vam polagam na srce, da sprostite krč, v katerem ste zaradi želje po otroku. Iz krča namreč ne morete ustvariti ničesar, razen stresa in tesnobe.

 

 

Biološka ura

Ženske imamo, za razliko od moških, biološko uro, ki vztrajno tik-taka. V resnici se je niti ne zavedamo prav dobro, dokler ne odšteva zadnjih let. Raven naše plodnosti je različna in niti dve ženski telesi si nista enaki. Obstajajo deklice, ki so zanosile še pred polnoletnostjo in ženske, ki so rodile, ko so bile že v času abrahamovih let, torej stare tudi 50 let. Vendar nekako velja, da so najbolj plodna leta in najbolj primerna leta za spočetje otroka med 23 in 37 let. V tem času smo že odrasle, vseeno pa še dovolj mladostne za vse izzive, ki jih prinaša otrok. Vendar so naše biološke ure daljše, kot bi si lahko mislile. Kot je že zgoraj omenjeno, otroka lahko ženska donosi tudi po 45 letu.

Ko se oglasi biološka ura, začne na vrata kaj hitro trkati tudi panika. Dobro se namreč zavedamo svojih teles in sprememb, ki se dogajajo v nas. Čutimo, da nismo več tako mladostne, poskočne in lahkotne. Morda se pojavijo prve težave z menstruacijo, kar le še pospeši paniko. »Kdaj bom imela otroka, če ne zdaj?«

 

Dve vrsti žensk

V grobem bomo, zaradi lažjega razumevanja, ženske razdelili na dve skupini. To nikakor ne pomeni, da vsaka spada samo v eno izmed dveh, široko oblikovanih skupin. Gre le za predstavitev dveh vidikov, dveh pogledov na življenje. V resnici se ni treba predalčkati, le lažje boste vedele kako ravnati, če predstavimo dva primera.

Delitev dveh vrst žensk je povezana z življenjskimi nazori in pogledi na materinstvo. Opazimo lahko namreč precejšnjo razliko v dojemanju starševstva, če podrobneje opazujemo mentaliteto žensk. Za praktično vsako žensko velja, da si želi biti najboljša mama. Skoraj vsaka ženska bo naredila vse, kar je v njeni moči, da otroku zagotovi le najboljše. Vendar je pot do otroka različna pri dveh skupinah žensk.

Kaj nas ločuje od živali? Je to ljubezen? Ne, kajti tudi živali čutijo ljubezen. Gre za družbeno in osebno moralo, intelekt in dobro razvite miselne sposobnosti. Vsi imamo nagone, tako kot živali. In vsi imamo moralo, le da je različno močna. Naj kar takoj poudarim, da ne gre za nikakršno obsojanje ali delitev na »večvredne in manjvredne«. Gre zgolj za preprost model, preko katerega boste ugotovile ali vam več pomenijo zadovoljitve svojih telesnih potreb ali vam več pomenijo moralne usmeritve. Ker, ko boste vedele, kaj od tega vam več pomeni, se boste tudi lažje odločile, ali si želite otroka kljub dejstvu, da ste samske, ali ne. V resnici je namen tega članka, da vam olajšamo pot, olajšamo odločitev. Vse bodoče mamice namreč grize vprašanje ali se odločajo prav ali ne. S temi preprostimi vprašanji in usmeritvami boste dobile vpogled v svoje nadaljnje odločitve.

 

 

Tip ženske 1 – sledenje potrebam matere narave

Prvi tip ženske ima močnejše telesne potrebe kot moralne vrednote. Večino odločitev v življenju sprejme na podlagi zadovoljevanja svojih naravnih, telesnih in čustvenih potreb. To je popolnoma naravno in sprejemljivo. Telesno je taka ženska lahko veliko bolj zadovoljna in zadovoljena, kot če bi se ves čas omejevala. Ko pride do vprašanja otroka, bo telo take ženske zelo močno sprožalo impulze in želje po zanositvi. Vzemimo primer 35 let stare ženske, ki si želi otroka. Trenutno nima stalnega partnerja, ima pa prijatelja, s katerim zadovoljuje svoje spolne potrebe. Pri sebi točno ve, da ta človek ni njen partner in da je kot oseba ne more osrečiti. Preveč sta si različna, drugih stvari si želita v življenju. Vseeno pa se telesno privlačita in v postelji jima gre kar dobro. Z njim noče preživeti življenja, saj niti ni zares zaljubljena vanj. In on tudi ne vanjo. Všeč mu je, ker nima nobenih obveznosti do nje, dobi pa telesno zadovoljitev. A sedaj se je v tej ženski začela zbujati zelo močna želja po otroku. Zaveda se, da bo čez noč verjetno težko našla primernega partnerja, s katerim bi si ustvarila družino. Pravzaprav ji družina niti ne predstavlja moralne vrednote, le njeno telo kriči po otroku. Kaj bo storila? Ker govorimo o ženski, ki sledi potrebam matere narave, bo tako ali drugače uredila, da bo zanosila. Njeno telo si želi otroka in zato mu ga bo dala. Čeprav ve, da bo najverjetneje mati samohranilka in da otrok ni bil plod globoke ljubezni, se je vseeno odločila zanj. In veste kaj? Prav je tako. Zakaj? Ker, če spadate med ženske, katerih naravne potrebe so močnejše od moralnih vrednot, vas bo tudi otrok, ki ni plod partnerstva, osrečil. Še vedno boste dobre mame, še vedno se boste trudile zanj. Vendar vas čaka kar nekaj odgovornosti, ki jih boste morale sprejeti. Najprej seveda odgovornost za svojo odločitev. Vendar o odgovornosti malo kasneje. Poglejmo še drug tip ženske.

 

Tip ženske 2 – zavezanost moralnim vrednotam

Drugi tip ženske ima zelo visoke moralne vrednote, od katerih navadno ne odstopa. Morala ji je celo pomembnejša od zadovoljevanja naravnih potreb. Tovrstne ženske prepoznamo po tem, da so se pripravljene odreči marsičemu, ker jim zadovoljitev etičnih potreb daje večje zadovoljstvo, kot zadovoljitev telesnih. Mednje spadajo ženske, ki po navadi stremijo k visokim idealom in ustvarjanju boljšega sveta. Seveda imajo tudi te ženske svoje telesne potrebe in prav tako si telesno in umsko želijo otroke. Tudi njihova biološka ura začne tik-takati in jih opominjati na čas za zanositev. Pa vzemimo tukaj podoben primer kot zgoraj, le da se zamenja ženska. Torej imamo 35 let staro žensko, z visokimi moralnimi vrednotami, ki sicer ima partnerja, vendar čuti, da to partnerstvo nima prihodnosti. Ve namreč, da sta si preveč različna in da ima ona višje vrednote in cilje kot njen partner. V sebi čuti, da si želi več od partnerstva in ve, da ji sedanji partner tega ne more dati. Kratko-malo, čeprav se imata s partnerjem rada, nista srečna. Obenem pa si ona zelo želi otroka. Kaj naj torej stori? Njena morala ji preprečuje, da bi otroka pripeljala v partnerstvo, v katerega še sama ne verjame. Otroku želi omogočiti družino, ki bo temeljila na ljubezni in visokih vrednotah, kot so njene. Ve, da je otrok ne bo dovolj osrečil, da bi le zaradi njega ostala ob partnerju, s katerim si ne želi ostati. Obenem pa ni pripravljena biti mati samohranilka, ker si želi cele družine. Takšna ženska bo najverjetneje izbrala drugo pot. V tovrstno partnerstvo ne bo pripeljala otroka. Raje se bo odrekla svoji naravni potrebi po materinstvu in sledila svoji morali. Še vedno lahko najde primernega partnerja, s katerim si bosta ustvarila družino. Čeprav ji po biološki uri zmanjkuje časa, je večna optimistka in čuti, da bi z nižanjem svojih moralnih vrednot izdala sebe in svoje najgloblje bistvo. In odločila se je prav. Zakaj? Zato, ker ne bi mogla živeti sama s seboj in s svojo odločitvijo, če bi pripeljala otroka v partnerstvo, v katerega ne verjame. Verjetno si bi težko odpustila, da je izdala sebe. Zato bo rajši sledila svoji morali.

 

 

Vidite, ne obstaja prav ali narobe. Oba tipa žensk sta se odločila prav, čeprav različno. Vsaka ženska se ima pravico odločiti za svoje potomce. Vsaka sama upravlja s svojim telesom. In čeprav smo vse ženske, smo si zelo različne. Različni so naši pogledi na svet, na družino in materinstvo. V katero skupino pa spadate ve? So vam pomembnejše vaše potrebe ali morala? Oboje ima svoje prednosti in slabosti, za začetek pa sprejmite sebe, ne glede na vse. Ko se boste odločile zase, boste vedele tudi kako se odločiti za otroka.

 

Sledi nadaljevanje, drugi del, kjer bomo predstavili še vidik odgovornosti in sprejemanja posledic lastnih odločitev. Nihče ne more namreč uiti temu delu. Predstavili bomo še nekaj pogledov na materinstvo.

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca heart
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • DRUŽABNI PLESI
  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske