PSIHOLOGI ODGOVARJAJO


Rubrika "Psihologi odgovarjajo" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja.
Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Tokrat na vprašanje bralke odgovarja Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, ki se že 9 let uspešno ukvarja s psihoterapijami s posamezniki in pari.




Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili psihologu, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si.
Z veseljem vam bomo odgovorili.

Želimo vam prijetno branje.

 


 

Lucija iz Ljubljane (31 let) sprašuje:

Že 2 leti sem samska in mislim, da sem pripravljena za novo partnersko vezo. V tem času sem pri sebi predelala veliko stvari, kar se tiče partnerstva in ljubezni do sebe … edino, kar me je strah, pa je to, da se bojim, da bi bila ponovno zapuščena. 
Mi lahko, prosim, svetujete, kako naj ta strah premagam?

Že vnaprej hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

Lucija iz Ljubljane (31 let)

 


 

Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, odgovarja:

Strah pred zapuščenostjo je pri določenih ljudeh, ki so že imeli neprijetno izkušnjo, da so bili zapuščeni, zelo pogost in tudi normalen. Dejansko bi strah pred zapuščenostjo lahko doživljali vsi (tudi tisti, ki še niso bili zapuščeni), saj opcija, da bomo zapuščeni dejansko vedno obstaja. 100% zagotovilo, da bo določena partnerska zveza trajala, ne obstaja. Lahko pa verjetnost za obstoj skušamo čim bolj povečati.

Strah ima kot čustvo svojo funkcijo in sicer še posebno takrat, ko smo že v zvezi in zaradi strahu dejansko več vlagamo v odnos, kot bi, če tega strahu ne bi doživljali. Je pa ta strah lahko problematičen, če ga doživljamo že preden smo v zvezi in nam preprečuje, da bi iskali partnerja ali pa se spustili z nekom v odnos. Glede na to, kar ste napisali v vprašanju, gre pri vas prav za slednji primer. Naj vam napišem nekaj mojih razmišljanj, ki naj vam bodo v razmislek in posledično mogoče tudi v oporo pri odločitvi, da greste v odnos z nekom:

-  Ljudje, ki gredo v odnos zaradi ljubezni, to počnejo zaradi dodatne kvalitete življenja, ki jo pridobijo s tem, da so si z nekom intimni (blizu). Seveda pa ima ta odločitev za posledico, da bodo lahko zapuščeni ali pa bodo oni zapustili nekoga in zaradi tega doživljali zelo neprijetna čustva. To je dejansko davek, ki ga moramo plačati, če se odločimo, da gremo v odnos. Ne pozabite pa, da se še vedno lahko odločite, da v odnos ne greste in se tako izognete potencialnim neprijetnim čustvom, ampak s tem se odpoveste tudi kvaliteti življenja, ki vam jo daje intimnost z nekom.
   

-  Ko spoznavate potencialnega partnerja, si vzemite dovolj časa za spoznavanje, da dejansko spoznate to osebo, istočasno pa poskrbite in omogočite, da bo ta oseba dejansko spoznala vas. To je osnovna preventiva za zmanjšanje rizika, da boste zapuščeni. Glede na to, da ste zapisali, da ste veliko stvari na temo partnerstva predelali, je to za vas zelo dobra popotnica za kvalitetno spoznavanje. Naslednji korak pri povečevanju verjetnosti obstoja zveze je, da ko greste z nekom v odnos, porabite veliko energije in časa za izgradnjo odnosa. Zadnji korak pa je, da tudi, ko je odnos že zgrajen, je potrebno ta odnos negovati tudi naprej in vlagati vanj, seveda obojestransko.
 

-  Napisali ste, da ste veliko predelali pri sebi na temo ljubezni do sebe. To je zagotovo najboljša investicija, ki ste jo lahko naredili, saj je to osnova, da lažje gremo skozi prebolevanje, ko smo zapuščeni. Poleg tega pa je to tudi zelo dobra osnova za spoznavanje potencialnega partnerja, saj ste zaradi tega lahko bolj samozavestni in všečni, seveda pa je to super tudi za izgradnjo odnosa in negovanje le-tega kasneje, ko boste znali poskrbeti tako zase kot za partnerja. Ne pozabite na še eno zelo pomembno zadevo v življenju in sicer da partnerska ljubezen in odnos le nista vse, zelo pomembno je vlagati tudi v prijateljstvo in druge ljudi, ki so vam blizu (tudi v času, ko smo v zvezi z nekom), saj vam bodo prav ti znali stati ob strani, če boste še kdaj v življenju zapuščeni.
 

Za konec pa še to: tudi ko se usedete v avto, ne veste, če boste srečno prispeli do cilja, pa se kljub temu usedete vanj. Popolnoma ista zadeva je pri ljubezni in posledično strahu pred zapuščenostjo. Zato »Usedite se v avto!« in si omogočite kvaliteto življenja. 
 


Na odgovore je odgovarjal Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, ki se že 9 let uspešno ukvarja s psihoterapijami s posamezniki in pari.

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske