PSIHOLOGIJA OSEBNOSTI


V rubriki "Psihologija osebnosti" objavljamo različne tematike, ki se vsebinsko kakorkoli povezujejo s psihologijo osebnosti. Članke vedno pišejo priznani psihologi, ki se s tematikami osebne rasti ukvarjajo že vrsto let.

Tokrat si lahko preberete članek Sandija Kofola, dipl. psihologa in terapevta.
Govori o Samopodobi, o ljubezni in o iskanju prave/ga.

Pa prijetno branje!

 


 

Samopodoba, ljubezen in iskanje prave oz. pravega - tretjič
 

Vzemite list papirja in zapišite sedem svojih kvalitet!

Preden sploh nadaljujete z branjem vzemite v roke list papirja in svinčnik. Vzemite si nekaj minut časa in napišite svojih sedem kvalitet (stvari za katere verjamete, da ste v njih dobri). Pomembno je, da napišete in si jih ne le zamislite v glavi.

Kot psihoterapevt imam izkušnje, da večina pacientov ni sposobna napisati sedem stvari, tam nekje pri štiri do pet se največkrat zadeva ustavi. Mogoče bi kdo lahko rekel, da je to razumljivo, saj so to ljudje, ki so prišli na terapijo, ker imajo težave in rabijo pomoč. Vendar ni ravno tako, nič boljša ni situacija, ko isto nalogo dam udeležencem na izobraževalnih delavnicah, ki jih izvajam po različnih slovenskih podjetjih.
Kaj lahko na podlagi tega sklepamo? Z veliko verjetnostjo lahko sklepamo, da imamo očitno Slovenci težave z lastno samopodobo oziroma, če sem direkten – Slovenci imamo preslabo samopodobo.
Res je, da zaradi tega zelo dobro služijo nekatera farmacevtska podjetja s prodajo antidepresivov in anksiolitikov ter proizvajalci in prodajalci alkoholnih pijač, pa psihoterapevti, alternativci itd., vendar je situacija vseeno precej zaskrbljujoča.

Sedem pozitivnih stvari o sebi je oseba z dobro samopodobo sposobna »izstreliti kot iz topa«, brez posebnega razmišljanja. Pa da ne bo pomote, teh sedem stvari ne rabi biti nekaj, kar bi zaslužilo Nobelovo nagrado ali nagrado za posebne dosežke. Gre za čisto običajne zadeve kot je npr. sposobnost speči potico ali sposobnost priskočiti na pomoč prijatelju, ki je v stiski. To so lahko čisto običajne zadeve, ki pa jih treba ozavestiti in se potem nanje tudi večkrat spomniti. Zelo enostavno in svet je lepši. In vi si boste bolj všeč in drugim boste bolj všeč in posledično si boste vi bolj všeč – začaran krog, ampak tokrat pozitivni začaran krog.

Ključna je vzgoja v otroštvu.

Kje je srž problema? Zagotovo v vzgoji otrok. Premalo je pohval, ki bi se zasidrale v psiho otroka. Zavedati se namreč moramo, da se pohvala staršev ob zadostnem številu ponovitev vsidra v glavo otroka in kasneje odrasle osebe, ki je odrastla. Zunanja pohvala postane notranja pohvala – samopohvala, kar je bistveni element dobre samopodobe. Namesto pohval pa najdemo v slovenski vzgoji veliko kritike ali pogojne pohvale, kar se posledično kasneje rezultira v veliko notranje samokritike in pogojne samopohvale. Veliko pogojne samopohvale pa je enostavno premalo za dobro samopodobo oziroma, če se že na neki način počutimo dobro v lastni koži, smo pa neprestano odvisni in »na preži«, da zadostimo pogojem za lastno samopohvalo.

Ne zganjajte perfekcionizma!

Do sebe ne bodite pretirano zahtevni in ne zganjajte perfekcionizma. Nihče ne pričakuje od vas (ali vsaj nima pravice in ne bi smel), da ste »superman«. Res je, da bi lahko vsako stvar, ki jo naredimo, naredili še bolje, vendar se tu postavi vprašanje: Zakaj le?
Ko nekaj delamo, si je potrebno odgovoriti le na eno najpomembnejše vprašanje: Kaj in koliko je DOVOLJ dobro?
Na ta način se bomo bolje počutili, še posebno pa ne bomo izgubljali časa in energije za nekaj, kar je že tako dovolj dobro narejeno.

Pohvalite se.

Za konec le še nekaj, ne čakajte na druge, da vas bodo pohvalili, da bi se potem vi bolje počutili in imeli sebe bolj radi. To je preveč odvisniški model, saj ste tako enostavno odvisni od drugih. Raje še enkrat razmislite, kaj lahko sami pri sebi pohvalite in se pohvalite. Lepše vam bo. Za prvo silo pa imate pri roki sedem pozitivnih zadev, ki ste jih malo prej napisali na list papirja. Izvolite, to je vaš »paket za prvo pomoč«. 


Članek je napisal Sandi Kofol, dipl. psiholog in terapevt.

Čez 14 dni bomo objavili še četrti del članka o SAMOPODOBI in ISKANJU PRAVE/GA.



Ne zamudite delavnice KAKO DO PRAVEGA PARTNERJA?

Delavnico vam toplo priporočamo tako zaradi bogate in učinkovite vsebine kot tudi zaradi promocijske cene.

Na delavnici bomo ozavestili, kako delovati in kakšne tehnike nam pomagajo, da pridemo do za nas prave(ga) partnerja(ke).
Tehnike, s katerimi se bomo spoznali, so izredno učinkovite in ponujajo neprecenljiva spoznanja. Le-te so:
- zrcaljenje;
- regresija;
- tehnika sprejemanja strahov;
- pogovor s strahom.

Razgibana delavnica pod vodstvom izkušene moderatorke, bo sestavljena iz teoretične podlage, izmenjave izkušenj ter raznih iger v parih, kar bo omogočilo prijetno druženje in spoznavanje.
Delavnico bo vodila uspešna regresoterapevtka, AI-coach in poslovna svetovalka mag. Agata Kopač.
 


Kdaj: četrtek, 5. 7. 2012, od 17. do 21. ure
Kje: Nebotičnik, VIP klub, Ljubljana
Cena: 45 € (taka delavnica stane drugače 100 €, zato vam predlagamo, da izkoristite to priložnost in si vzamete tisto, kar je dobro za vas)

 

Za podrobnejši opis kliknite na VEČ O DELAVNICI
Za prijavo kliknite na PRIJAVA NA DOGODEK

Zaradi omejenega števila udeležencev vam priporočamo, da se na dogodka prijavite čim prej.

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • DRUŽABNI PLESI
  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske