PSIHOLOGI ODGOVARJAJO


Rubrika "Psihologi odgovarjajo" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja.
Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Tokrat na vprašanje bralke odgovarja Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, ki se že 9 let uspešno ukvarja s psihoterapijami s posamezniki in pari.




Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili psihologu, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si.
Z veseljem vam bomo odgovorili.

Želimo vam prijetno branje.

 


 

Marija (40 let) iz Ljubljane sprašuje:


Pozdravljeni!

Z možem sva v postopku ločevanja. Najina zgodba se je končala sporazumno, ostajava prijatelja. Vendar pa imava 2 otroka (12 let in 7 let), ki bi ju rada zaščitila pred neljubimi situacijami ločitve.
Imate morda kakšne nasvete, kako bi s tem kar najmanj s tem prizadela svoja otroka? Naredila bi rada vse, da bi se otroka še vedno počutila popolnoma ljubljena iz obeh strani.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Marija (40 let)
 


 

Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, odgovarja:

 

Otroci se na ločitev staršev odzovejo na zelo različne načine, v večini primerov pa je to povezano z določeno mero doživljanja neprijetnih čustev, kar pa je seveda povsem normalno, saj so navadno otroci navezani na oba starša in pa tudi na odnos med staršema. Vendar ne glede na to je povsem ok, da se osebi, ki nista več v zanju zadovoljujočem odnosu, razideta.

V vašem primeru je zelo pozitivna novica ta, da sta se s partnerjem razšla sporazumno, saj to pomeni veliko manjšo verjetnost zapletov, ko bi en od partnerjev želel odnos ohraniti ali ga ponovno vzpostaviti in pri tem zlorabljal otroke za dosego tega cilja.

 

Najpomembnejši nasvet, ki vam ga v tem trenutku lahko dam, je v bistvu kar ste že napisali in sicer, da obema otrokoma daste vedeti, da jih imate še vedno radi.
 



 

Otrokom je treba razložiti, da to, da gresta starsa narazen še ne pomeni, da otrok nimata več rada. Seveda jim morata znati to tudi pokazati.
Čim bolj natančno ima smisel tudi otrokoma razložiti, kako bo po novem potekalo vaše življenje (kako se boste videvali, družili, kako pogosto se bo to dogajalo, kje se boste videvali, ali vsi skupaj ali vsak posebej itd). To je treba otrokom razložiti na tak način, da bodo to dejansko razumeli glede na njihovo starost.  Zavedajte se, da je za nov način življenja potreben določen čas, da se boste nanj navadili.
Ne pozabite, da bodo določena obdobja doživljanja neprijetnih čustev pri vseh vpletenih, saj morate star način življenja na nek način odžalovati. 

 
 

Za konec pa mogoce še nekaj ... zna se zgoditi, da vas bosta otroka kdaj vprašala, kdaj se bosta oče in mama spet vrnila skupaj živet. Mislim, da ima smisel v takih situacijah ostati dosleden in ne vzbujati otrokom lažnega upanja.
V taki situaciji jim še enkrat ponovite in tudi pokažite, da jih imate radi ne glede na ostale situacije.

 


Na odgovore je odgovarjal Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, ki se že 9 let uspešno ukvarja s psihoterapijami s posamezniki in pari.

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske