Katere mostove podreti in katere graditi?

 

Kolikokrat se znajdete pred vprašanjem ali je neki odnos vreden truda ali ne? Eno najtežjih vprašanj v življenju je, katere mostove ohranjati in katere podreti. Kako se odločiti, ko niste prepričani o trajnosti nekega odnosa? Zaradi neodločnosti nekateri vlečejo odnose veliko predolgo in stojijo na majavih mostovih, namesto da bi jih preprosto porušili. Spet drugi obupajo prehitro, čeprav bi se most dalo popraviti. Kako vedeti, kdaj je bolje graditi in kdaj podirati?

 

Poslušajte intuicijo

Intuicija vedno daje pravilne odgovore. Intuicija se nikoli in nikdar ne moti. Morda je ne slišite vedno, saj ste preveč obremenjeni z odgovori in premlevanjem vedno enih in istih vprašanj. Kateri je tisti glasek intuicije, ki nam daje odgovore? Če za trenutek pomislite na odnos, za katerega niste povsem prepričani ali ga želite obdržati ali razdreti, vam bo intuicija dala odgovor. Odgovor intuicije je tisti prvi občutek, ki se pojavi, ko pomislite na tak odnos. Že trenutek za njo se oglasi um, ki že analizira in premleva. Intuicija se javi takoj in njen odgovor je zelo jasen. Vendar čim naš um zazna, kaj se dogaja, se vklopi tudi sam in začne analizirati prejet odgovor.

Če ste torej v nekem razmerju ali odnosu, za katerega ne veste ali ga ohraniti ali ne, se poskušajte ravnati po intuiciji. Morda boste morali to veščino nekaj časa vaditi, preden boste jasno razločili med glasom intuicije in analizo uma. Vendar vam bo intuicija vedno svetovala pravilno. Prepričana sem, da vsakdo pozna primer iz svojega življenja. Recimo, da se vam je zazdelo, da bi morali vzeti dežnik ali iti domov po drugi poti ali karkoli drugega. Če ste poslušali ta občutek oziroma intuicijo, se je vse lepo izteklo. Če pa niste poslušali glasu intuicije, ste si kasneje rekli: »Pa se mi je zdelo, da bi moral/a narediti drugače! Zakaj nisem poslušal/a svojih občutkov?«. Enako je pri odnosih. Intuicija vam ves čas sporoča, kaj je najbolje za vas. Intuicija vas ves čas usmerja. Seveda pa je na vas ali jo poslušate ali ne. In kot povsod, tudi tukaj velja pregovor »Vaja dela mojstra«. Večkrat, kot boste sledili glasu intuicije, bolj se bo okrepila in jasnejše odgovore vam bo dajala.

 

 

Seznam pozitivnih in negativnih stvari v odnosu

Kadar pride v razmerju do točke, ko se sprašujete, ali je bolje oditi ali ostati, je eden temeljnih pomočnikov vsekakor seznam. Seveda se ne boste odločili zgolj zaradi količine pozitivnih in negativnih stvari, vendar vam bo seznam zelo jasno osvetlil realno situacijo. Kadar nekoga ali nekaj branimo, smo namreč precej zaslepljeni in ne vidimo resnične podobe človeka ali situacije. Tudi kadar branimo sami sebe, ne vidimo cele slike in vse resnice. Med sestavljanjem seznamov pa kaj hitro postanemo nepristranski in povemo vse po resnici. Zato vam predlagam, da si vzamete eno uro časa in se v popolnem miru posvetite svojemu seznamu. Glede na to, da govorimo o vprašanju, katere mostove graditi in katere podreti oziroma v katerem razmerju ostati in iz katerega oditi, bo seznam namenjen vašemu trenutnemu odnosu s to osebo. Na seznam napišite vse, kar vam je všeč pri tej osebi, vse kar je vam všeč, ko ste s to osebo in vse kar vam je všeč pri vajinem odnosu. Nato v drugi stolpec napišite še vse negativne lastnosti te osebe, negativne lastnosti odnosa in kdaj sami sebi niste všeč, ko ste s to osebo.

Najprej preverite, v katerem stolpcu je več alinej – v pozitivnem ali negativnem? Že razmerje med stolpcema vam daje nekaj vpogleda v resnično dogajanje. Nato pa se lotite še vsakega stolpca posebej. Pri pozitivnih se vprašajte ali so to lastnosti in občutki, brez katerih vam ni živeti? Bi vse te lastnosti lahko morda našli tudi pri kom drugem? Nato pa si zelo podrobno oglejte negativni del seznama. Za čisto vsako stvar na seznamu se vprašajte, kako ključna je. Ali vas nekaj tako grozno moti, da tega preprosto ne morete sprejeti? Ali gre za lastnost, ki jo lahko sprejmete kot del človeka in mirno živite z njo? Ali gre za situacijo, ki v resnici kaže, da vi še niste pripravljeni spustiti nekega načina vedenja, nekega svojega vzorca? Bodite povsem iskreni. Vse negativne alineje morate dodobra prevetriti in ovrednotiti. Če gre za stvari, ki jih lahko sprejmete ali spremenite, kaj kmalu ne bodo več na negativnem delu seznama. Če pa gre za stvari, ki jih nikakor nočete in ne morete sprejeti, bodo ostale na negativnem delu seznama. Ko boste nekajkrat premetali in premislili svoj seznam, boste pred seboj imeli končni pogled, ki bo govoril o razmerju med pozitivnim in negativnim. Tovrsten seznam vam lahko zelo olajša odločitev. Seveda ga lahko uporabite tudi pri vseh ostalih področjih življenja.

 

 

Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi?

Mnogokrat ljudje tičijo skupaj zgolj iz navade in občutka varnosti. Pravijo, da se imajo radi, a se v resnici nimajo. Navezanost in ljubezen nista eno in isto. Seveda sta sorazmerni in se lahko razvijata ena zaradi druge, a mešati ju vseeno ne gre. Globoko v sebi točno veste, ali imate nekoga resnično radi ali pa ste ob njem samo še iz navade ali strahu pred spremembo in samoto. Če se sprašujete, ali je čas za popravilo mosta ali za rušenje, je čas, da se vprašate tudi, kaj je najhujše, kar se lahko zgodi. Kakšen je najbolj grozen možen scenarij? Razpad zveze, osamljenost, delitev premoženja, ponovna samskost? Še kaj drugega? Kako se počutite, ko pomislite na najhujši možni scenarij? Ste žalostni, zaskrbljeni, panični? Nočem posploševati, a neki model pač moram predstaviti. Kadar odide nekdo, ki ga resnično ljubimo, smo globoko ranjeni in žalostni. Občutek je skoraj enak žalovanju. V resnici gre za vrsto žalovanja in zraven paše vse, kar paše tudi k žalovanju. Če pa se razide zveza, ki je bila osnovana bolj na varnosti in udobju kot na ljubezni, bodo občutki nekoliko drugačni. Takrat bo prisotnega več strahu in želja po čimprejšnji vzpostavitvi ponovne varnosti. Ne bo šlo toliko za žalovanje kot za iskanje novih možnosti. Seveda noben odnos ni samo črno-bel in večina odnosov ponuja tako ljubezen kot varnost. A z modeloma sem vam želela pokazati razliko med razmerji. Kakšen je torej najhujši možni scenarij? Veste kaj, na koncu boste še vedno preživeli! In kakšen je možen scenarij, če se odločite odnos rešiti? Če ste pripravljeni napeti vse moči zato, da uspe? Kakšen je potem izid?

Zakaj je ta vaja pomembna? Naši možgani imajo možnost brezmejnega sanjarjenja, domišljije, predvidevanja in sestavljanja scenarijev. Če smo nekaj že videli v svoji glavi, smo že seznanjeni s tem. Ni več nekaj novega, nekaj nepoznanega. Postane del naše resničnosti. V resnici je skoraj tako, kot bi to že izkusili. Ob tem se sprožijo tudi vsa čustva in telesni odzivi, enako, kot bi bili prisotni v situaciji dogajanja. Ko si enkrat v glavi narišemo najhujši možni scenarij, nas ni več tako strah. In kadar nas ni strah, lahko svoje odločitve sprejemamo bolj mirno. Takrat se ne bomo več odločali iz afekta, iz trenutnega stanja nemoči ali strahu, temveč po tehtnem premisleku in iz miru. Zatorej si kar dobro naslikajte vse scenarije in ugotovili boste, da nič ni tako grozno, kot je videti na prvi pogled.

 

 

Ste pripravljeni storiti vse, kar je v vaši moči?

Kadar se odločate med razvezo in trudom za uspeh odnosa, je eno najpomembnejših vprašanj, ki si jih morate zastaviti, ali ste pripravljeni storiti popolnoma vse, kar je v vaši moči, da odnos uspe. Kajti samo pritrdilen odgovor obeh oseb bo dal dober rezultat. Kaj pomeni, da daste vse od sebe? Najprej razčistimo, da to nikakor ne pomeni, da greste mimo sebe ali da zanikate svoje vrednote in spreminjate tiste dele sebe, ki so vam všeč. Ne, ne gre za spreminjanje sebe po modelu nekoga drugega, le zato, da bi mu ustregli. To je v resnici izdaja samega sebe. Najprej morate biti zadovoljni sami s sabo, šele nato lahko sebe v celoti dajete tudi v odnosu. Če se odločate, da želite most (torej odnos) popraviti, morata biti obe polovici pripravljeni enakovredno sodelovati v tem procesu. Sami točno veste, kdaj ste dali vse od sebe in kdaj ste se malo izmuznili svojim odgovornostim. Samo vidva vesta, kje imata težave in kaj je treba spremeniti. Lahko poskusita sama, lahko pa si najdeta strokovno pomoč, ki je mimogrede prav prijetna in ni noben bav-bav. A vendarle je danes za vas najpomembnejše vprašanje, ali ste sploh pripravljeni vložiti ogromno truda, časa, včasih tudi denarja v odnos in njegov uspeh? Vam razmerje pomeni dovolj, da ste pripravljeni delati za njegov obstoj? Ali pa se želite imeti samo »fajn« in uživati, biti v razmerju na počitnicah. Če ste pripravljeni delati, vam odnos najverjetneje res veliko pomeni. In v tem primeru je most vredno popravljati in graditi. Če pa se vam preprosto ne ljubi delati, vam odnos najverjetneje ne pomeni prav veliko, ali vsaj ne dovolj, da bi kaj spremenili. Če se na tej točki sprašujete o gradnji ali rušenju, potem boste slej kot prej most porušili in odnos prekinili. Kajti popravljeni bodo samo tisti mostovi, za katere bo nekdo cele dneve vozil samokolnico polno novega materiala gor in dol ter popravljal luknje, nastale v njem. Mostovi, na katerih se ljudje sončijo in kukajo skozi vedno večje luknje in jih ne popravijo, pa se bodo slej kot prej porušili. Bodite iskreni sami s seboj in si priznajte, kako močno si želite nekega odnosa. Nato pa imejte dovolj poguma in volje, da ukrepate v skladu s svojo odločitvijo.

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • DRUŽABNI PLESI
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske