Obsedenost z idejo poroke

 

Menim, da se skoraj vsaka ženska lahko najde v vseživljenjskem sanjarjenju o poroki, o tem popolnem dnevu in o skupnem, zakonskem življenju. Poroka je tisti veličastni, svečani dan, ko je ženska končno lahko nevesta. Vendar pa za idejo poroke stoji marsikaj in zakon ni le nekaj, kamor lahko kar skočimo. Zdi se, da je zadnje čase poroka zopet postala popularna in da si marsikatera ženska želi na silo poročiti.

 

Zakaj se želite poročiti?

Če ste med tistimi, ki veliko časa preživite ob razmišljanju o poroki, se vprašajte, zakaj se želite poročiti? Je to zaradi varnosti, ki naj bi jo zakon prinašal? Zaradi poroke kot dogodka? Zaradi želje po otrocih? Ker so vse prijateljice že poročene? Da bo ves svet vedel, komu pripadate? Da boste končno imele njegov priimek? Ker vam vsi sorodniki že tečnarijo, kdaj se bosta poročila? Ali ker se želite v polnosti predati svojemu partnerju? Razumem, da so vaše želje po poroki iskrene in resnične, vendar morate razumeti, da poroka prinaša tudi odgovornost. Marsikdo na poroko gleda iz kapitalističnega pogleda. Kaj to pomeni? Kapitalističen pogled na poroko govori o vseh dobrobitih, ki jih bomo dobili, ko bomo poročeni. Govori o jemanju, namesto dajanju. Vendar je zakon dajanje, ne jemanje. Če boste razmišljali, kaj vam bo vse zakonec dal, tako čustveno kot materialno, boste zgrešili pravi pomen in namen zakona. Kajti zakon je sožitje dveh ljudi, ki si pomagata v dobrem in slabem. Večji del zakona je dajanja, dajanje ljubezni, sočutja, pomoči sočloveku. Seveda je obojestransko, torej vedno tudi prejmete, kar ste dali. Vendar naj bi v zakon vstopali z željo po dajanju, kajti le tak pristop lahko ustvarja harmoničnost. Saj veste, da kar dajete, to se tudi vrača. In če le jemljete, pričakujete in zahtevate, boste isto dobili nazaj. Če želite svojega bodočega moža/ bodočo ženo prikleniti nase s poroko, ste zgrešili namen. Nikogar si ne moremo lastiti, nikogar prikleniti nase in si prav ničesar zagotoviti. Poroka ni zagotovilo za večno skupno življenje in srečo. Prej bi rekla, da gre za obraten proces. Po poroki se dinamika med človekoma spremeni in odnos se začne povzpenjati na novo raven. Torej se morata zakonca po poroki še toliko bolj potruditi, da ohranjata svoj odnos v harmoniji. Marsikdo namreč meni, da je poroka zadnji korak in zadnji vložen trud v odnos, čemur pa ni tako.

 

 

Si resnično želite poročiti zaradi sebe?

Umirite se in poglejte globoko vase. Iskreno si odgovorite na preprosto vprašanje, zakaj se želite poročiti? Je to vaša srčna želja, ker verjamete v moč zakona, tradicijo in lepoto, ki jo poroka prinaša? Če so vaši nameni nežni, lepi in izvirajo iz vašega srca, ste na pravi poti. Čim v sebi najdete trohico dvoma, glas, ki ni vaš, pa razmislite še enkrat. Ste morda odraščali v družini, kjer so bili vsi neporočeni pari zavračani? So vam privzgojili mentaliteto, da se življenje na koruzi ne spodobi? Razumem, da spoštujete svojo družino in tradicijo, vendar to ne bi smel biti razlog in povod za poroko. To so privzgojena prepričanja, ki morda ne sovpadajo z vašimi resničnimi željami. Oglejte si še svoje prijatelje. So že vsi poročeni in z družinami, vi pa še kar samski? Morda tako grozno hrepenite po njihovih življenjih, da si za vsako ceno želite poročiti? Vedite, vsak ima svojo pot. Rajši raziskujte svoje resnične, srčne želje, kot da hrepenite po tujem življenju. Morda vam pa njihova življenja v resnici sploh ne bi bila všeč. Ne mislite, da morate biti kot drugi. Kot pravi Feri Lainšček, »Ne bodi kot drugi«. Rajši najdite svojo pot. Morda ste bolj pustolovske narave in bi s svojim partnerjem radi prepotovali svet. Čemu potem siliti v družinsko življenje? Vse pride ob svojem času in nobene potrebe ni po hitenju. Oglejte si recimo Indijo. Tam so se ženske primorane že zgodaj poročiti z moškimi, ki jim jih izbere družina. One bi dale vse za svobodno izbiro, ki jo imamo Evropejke. Me pa na vsak način rinemo v zakon, kot da je zrak, brez katerega ne moremo dihati. Spustite vsa ta hotenja in obsedenosti, ki vas dušijo in vam onemogočajo, da bi svobodno gledali na svet. Ali ni nekaj najlepšega na svetu, ko veste, da je še toliko življenja pred vami? Da se lahko zgodi karkoli in da vaša usoda ni zapečatena? Ste svobodni kot ptice in svoje želje lahko uresničite, ko se jih nehate oklepati. Zatorej se nehajte oklepati obsesivne želje po poroki.

 

Vpliv družbe, medijev in družabnih omrežij

Pa smo pri največji pridobitvi našega časa in največjem zlu obenem. Družabna omrežja so zanimiv in nadvse uporaben izum, a le, dokler nas ne začnejo dušiti. Gledate vse fotografije srečnih, poročenih parov, ki jih poznate in ob tem vam gredo strašansko na živce. Ste kdaj razmišljali, kdaj objavljate na družabnih omrežjih? Le takrat, ko ste srečni. Le redko kdo na Facebooku prizna, da je žalosten, depresiven, siten in nejevoljen. Zatorej družabna omrežja ne bi smela biti nikakršno merilo resničnosti. Ne mislite, da so vsi tako srečni, kot izgledajo. Obenem ima vse skupaj lahko zelo močan vpliv na vaša hotenja, ki se sprevržejo v obsedenosti. Odložite telefon, zaprite računalnik, ugasnite televizijo in pojdite rajši v naravo. Družba ima zelo močan vpliv na vsakega posameznika, saj smo del nje. In zopet, ne bodite kot drugi, zakaj menite, da bi morali biti poročeni, če so poročeni tudi drugi? Življenje nudi tolikšno pestrost, da je resnična škoda, da se poskušate zriniti v en sam predalček.

 

 

Ste kot majhne sanjale o poroki?

Večina deklic je že zgodaj začela sanjariti o poroki in o svojem namišljenem možu. Ne vem natančno, zakaj si že od majhnega tako želimo poroke, vendar menim, da gre za vpliv okolice. Ko smo otroci, se nam zdijo odrasli vsemogočni in grozno pametni. Odrasli so v naših očeh super junaki in oni se že ne morejo motiti. In tako sprejmemo za sveto resnico, da sta mamica in očka poročena in da moramo biti tudi mi. Deklice so za to veliko bolj dovzetne kot fantki. Zanimivo je dejstvo, da tudi ko odrastemo, še vedno v sebi gojimo enake predstave o poroki, kot takrat, ko smo bili še majhni otroci. Družba je pač poroko razglasila za vrh partnerstva in zdi se nam, da moramo ta vrh za vsako ceno osvojiti, dobiti. Ne bomo srečni, dokler ne prilezemo do vrha. Vendar partnerstva ne poznajo vrhov, partnerstva so skupek vzponov in padcev. Seveda ne gre zanikati dejstva, da je poroka čudovit dogodek in da se v zakonu počutimo drugače kot na koruzi. Vendar ne gre za osvajanje vrhov in dokler boste na poroko gledali skozi otroške oči osvajanja vrhov, vam poroka ne bo prinesla nobenega veselja. Prej razočaranje, ker bodo vaše predstave, vaši ideali padli in z njimi vaše upanje v srečno skupno življenje do konca dni. Še vedno menim, da je zakon nekaj čudovitega, vendar le, če se dva vzameta iz pravih razlogov. Zatorej uživajte v raziskovanju, čutenju in opazovanju. Še vedno lahko sanjarite o poroki, sanje so vsem dovoljene. Vendar vedite, da boste čutili, ko bo pravi trenutek. Vse bo spontano, brez prisile ali prehitevanja dogodkov. Pustite se presenetiti.

 

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • DRUŽABNI PLESI
  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske