Notranja praznina in duhovna izgubljenost uničujeta naše odnose

 

Zadnja leta je zelo v porastu obisk meditacij, terapevtov, pogovornih skupin in še marsičesa. Ste se kdaj vprašali, zakaj? Ker moramo ljudje ponovno ovrednotiti sebe kot bitja, svoja življenja in svoj obstoj. Nekoč so to počele religije, danes pa imajo le te vedno manj teže, ljudje pa se zatekajo po pomoč drugam. In kaj ima vse skupaj opraviti z odnosi?

 

Jaz sem odnos

Najprej sem jaz in si ti. Ko se srečava, sva jaz in ti, torej postaneva midva. Ti kot svoja osebnost in jaz kot svoja osebnost v trenutku, ko vzpostaviva stik, naveževa odnos. Vsi medsebojni stiki so neke vrste odnosi. Če si ti ranjen, boš ranjeno deloval tudi v odnosu. Če jaz ne vem, kaj je moj smisel življenja, bo to prepričanje oziroma nevedenje zelo močno prisotno tudi v odnosu. V odnosu smo pravzaprav skupek tebe in mene in prav ničesar ne moremo zares prikriti. Če sem jaz duhovno izgubljena, v odnosu ne bova srečna in svoji ljubezni ne bova znala dati višjih vrednot ter pomenov. V resnici ni ločenosti na ti in jaz, če gre za odnos. Sva midva. In oba enakovredno tvoriva odnos. Če je torej eden siten, bosta kmalu posledično sitna oba. Vidite, kako to gre?

 

Razvoj moderne kulture in duhovne izgubljenosti

Če gremo na čisti začetek, do koder pač seže spomin naše zgodovine, bomo jasno videli, da se je človek močno spremenil. Nekoč so bili ljudje zelo močno povezani, ker je bil to edini način, da so preživeli v naravi. Častili so življenje, častili so sebe in mnoga božanstva. Poznali so skrivnosti narave in svoje mesto v svetu. Potem so se ljudje razvijali, spreminjala se je kultura, spreminjala so se verstva, postajali smo vedno bolj racionalni. Na neki točki je človeštvo ovrglo, zavrglo in pod preprogo pometlo skoraj vse, kar ni imelo logične razlage. Problem je v tem, da tudi naša življenja nimajo »logične« razlage. Po teoriji evolucije smo pač preživeli, ker se dobro množimo in smo tako bistri, da smo nadvladali vsem drugim živim bitjem. Vendar nas tako razmišljanje vedno pusti močno opeharjene in nas prikrajša za sladkost življenja. Nekateri so našli duhovno zatočišče v religijah in verstvih, drugim ustaljene institucije ne ustrezajo. Kakor komu paše. Vendar se v moderni kulturi zelo močno kaže, da smo se ljudje nekje na poti izgubili. Duhovnost je del nas, del narave, del naših življenj. Gre pravzaprav za duh, torej našo dušo, če jo že moramo opredeliti, zaradi lažjega razumevanja. In prav iz vedenja, da smo ljudje več kot le telesa, se rojeva čarovnija življenja, tisti sladki priokus, da življenje ni le tisto, kar vidimo in primemo z rokami. To je v resnici ljubezen in gonilo naših življenj.

 

 


Kaj je notranja praznina?

Notranja praznina nastane zaradi občutka, da ničemur in nikomur ne pripadamo, da nismo del ničesar. Je občutek, da smo sami sebi namen in da nimamo mesta pod soncem. Notranja praznina je stanje, ko zase ne vidimo višjih ciljev, ko se nam zdi, da so vsa naša prizadevanja ničvredna. Verjetno ste se že znašli v situaciji, ko ste si zadali neki cilj, recimo, da si boste ustvarili krasno družino. Bolj, kot ste se naprezali in trudili, da bi spoznali pravega partnerja, s katerim bi si lahko ustvarili idealno družino, bolj ste bili obupani? Zakaj je tako? Ker ste v resnici čutili notranjo praznino, ki je nihče na tem svetu ne more zapolniti. Danes je marsikdo že tako zmeden glede svojega bivanja, da le sledi nečemu, kar naj bi prinašalo srečo. To je ljubeč partner, otroci, dobra služba ali kariera, obilica materialnih dobrin in še bi lahko naštevali. Kje pa ste v tej sliki vi? Tisti pravi vi, globoki vi? Kje je tukaj čas za raziskovanje skrivnosti, ki so del naših življenj? Danes se potrebujemo predvsem umiriti in se zazreti vase. Če boste pogledali še malo dlje od te navidezne praznine, ki je zajela cela mesta ljudi, boste našli sebe. Čisto pravega sebe, tisto večno dušo in ljubezen, ki prebiva v vas. Naredite, kar vam pomaga. Če radi meditirate, hodite v cerkev, plešete, vohate rože, ni važno kaj. Samo počnite tisto stvar, najdite tisto oporo, ob kateri ste zopet živi! Ker ko ste živi, se praznina umakne. Zapolni jo veselje, živost. Vi postanete zopet vi in iz tega lahko ustvarjate čudovite odnose.

 

Kako zopet najti manjkajoče dele?

Zmotno je mišljenje, da bomo karkoli našli zunaj sebe. To bi bilo prelahko, da bi bilo res. Si predstavljate, da bi resnično obstajal predmet ali človek, ki bi vas lahko osrečil? Ali veste, da bi s tem vso moč za svoje življenje predali v tuje roke ali v tisto eno »čudežno tabletko«? K sreči ni tako preprosto. Narava nas je naredila popolne v vsej svoji »nepopolnosti«. Sami smo tisti, ki si lahko omogočimo srečno ali pa zagrenjeno življenje.

Opravljena je bila raziskava, kjer so dokazali, da zunanji dejavniki ne vplivajo na trajni nivo sreče. Nivo sreče je odvisen od naše naravnanosti in volje do življenja, učenja, raziskovanja in širjenja zavesti. V omenjeni raziskavi so merili nivo sreče pri dveh skrajnih skupinah ljudi: eni skupini je ravno preminula ljuba oseba, druga skupina je zadela na loteriji. Ne sprašujte me za točne podatke, ker jih žal nimam. No torej, v danem trenutku sta bili skupini seveda v popolnoma drugačnih čustvenih stanjih. Čez nekaj časa so zopet opazovali iste ljudi. Ugotovili so, da ne smrt bližnjega, ne zadetek na loteriji ni trajno vplival na srečo posameznika. Najbolj srečni so bili tisti, ki so se zavedali pomembnosti svojega življenja. Tisti, ki so se pogovarjali s svojim srcem. Hecno, kajne? Prav nič in nihče nas ne more osrečiti, če tega ne storimo sami. Seveda nas ljubljene osebe razveselijo in vedno je lepše v dvoje. A tudi v dvoje ni tako lepo, kot bi lahko bilo, če v vas zeva praznina.

Postanite odgovorni do sebe in naredite vse, da boste srečni. To zajema zavedanje o življenju. Vsak na življenje gleda drugače, a vsem nam je skupno, da globoko v sebi nosimo vedenje, da je življenje več, kot le znanstvene raziskave, logično razmišljanje in racionalne rešitve. Preberite knjigo, ki vas navdihuje, obiščite tečaj, pridite na delavnico, izobražujte se in raziskujte. Pa malo se zgledujte po otrocih, ki tako radovedno gledajo v svet in nimajo nikoli zadosti znanja in izkušenj. Takšno življenje je polno, srečno, mirno in zadovoljno.

 

Avtor: Dogodki za Samske
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

 

KOLEDAR DOGODKOV

Marec

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • Solo Salsa Party za Samske
  • DRUŽABNI PLESI
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • egipt za samske
  • PLES ZA SAMSKE
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • LOVE BOAT PARTY