Moški, na novo ovrednotena vloga v svetu in partnerstvu

 

Če podrobno opazujete svet in ljudi, boste opazili, da so se vloge tako moških kot žensk močno spremenile. Tradicionalna družina je bolj spomin kot resničnost, vsaj v »razvitih« delih sveta. Ženske postajajo vedno bolj samostojne in neodvisne, moški pa so kar nekoliko zmedeni zaradi hitrih sprememb vlog. Če je moški nekdaj skrbel za družino, kakšna je njegova vloga danes? Ob močni in samostojni ženski se lahko počuti izgubljenega, če ne najde svoje vloge in deleža v njunem odnosu.

 

Moški nekoč

Zelo, zelo dolgo nazaj je vladal matriarhat. Ženske so bile čaščene zaradi zmožnosti rojstva in vdihovanja novega življenja. Kasneje se je družba prelevila v pretežno patriarhalno, moško družbo, kjer je ženska postala drugorazredno bitje. Tako je že dovolj dolgo, da smo se tega navadili, vendar ne dovolj dolgo, da bi iz naših globokih spominov izginila tudi občutja ženske veličine. A, če se posvetimo zadnjim stoletjem, morda celo tisočletjem, bomo videli, da je ves ta čas vladal patriarhat. To pomeni, da je moški glava družine, on je lovec, ženska pa nabiralka. Moški so si vzeli ali pa dobili nalogo, da skrbijo za svoje ženske in svoje družine. Ženska kot fizično šibkejša naj bi namreč ostajala na varnem in skrbela za zarod, medtem ko naj bi moški skrbel za hrano in varnost družine. To smo prenesli tudi v bolj civilizirano družbo, kjer je bilo nekako samo po sebi umevno, da moški hodi v službo, ženska pa skrbi za gospodinjstvo in otroke. Kasneje so se ta pravila začela rahljati in tudi ženske so začele hoditi v službo. Še vedno pa je bilo normalno, da moški zasluži več kot ženska in zato v večji meri skrbi za blaginjo v družini. Emancipacija žensk se intenzivno odvija že lep čas, še vedno pa ni dosegla svojega vrha. Uradno smo si enakopravni, čeprav v praksi še vedno ni povsem tako. Vendar so ženske danes izredno samostojne, znajo poskrbeti zase, se preživeti in same zadovoljiti večino svojih potreb. Moški pa ob tem le zmedeno gledajo in ne vedo več, kakšno vlogo naj igrajo.

 

 

Moški danes

Kakšno vlogo imajo torej moški danes? Ni jim več treba skrbeti za svoje ženske, ni jim jih treba varovati pred divjimi zvermi ali jim prinašati hrane. Ženske vse to počnejo same. Mnogo moških je v tej izgubljenosti začelo gojiti odklonilen odnos do moderne ženske, kar pa jih pahne še globlje v nevednost. Nič ne pomaga, če si iščejo tihe miške, kajti ženske so sedaj (vsaj teoretično) enakopravne moškim. Tako moški kot ženske morajo danes poskrbeti sami zase in za svoje potrebe. Vendar si še vedno želimo bližine in stikov. Čeprav lahko danes ženska celo zanosi brez, da bi se je dotaknil en sam moški, še vedno potrebuje tudi njega. Moški in ženske smo narejeni za sobivanje in složnost, ki pa jo moramo na novo odkriti. Danes se morajo moški začeti zavedati, da jih partnerke ne potrebujejo več kot lovce ali skrbnike družine, temveč kot partnerje. Potrebujejo jih kot celoto, čustveno stabilne moške, na katere se lahko oprejo. Potrebujejo jih kot razumevajoče in nežne moške, ki jo bodo znali potolažiti, ko bo padla. V resnici danes moški nosijo veliko več odgovornosti, le da je ta spremenjena. Ne gre več za vprašanje preživetja, temveč za zrelo čustvovanje. Tukaj pa se zatakne. Fantki so vzgajani z manj čustvene tolerance kot punčke. Fantki ne smejo jokati, fantki ne smejo biti tako sanjavi, morajo pa biti pogumni in odločni. Vse lepo in prav, vendar tako moški kot ženske v sebi nosimo različna čustva in želje. Današnji moški lahko na novo ovrednoti svojo vlogo v svetu in partnerstvu, če je pripravljen preiti stereotipe. In le tako bomo ustvarjali harmonična in ljubeča, trajna partnerstva. Partnerstva prihodnosti, v katerih bomo vzgajali tudi svoje otroke in vnuke.

 

Kakšno vlogo naj igra moški v odnosu z žensko

Torej, kot smo že povedali, sta si danes moški in ženska enakovredna in enako zmožna poskrbeti zase. Kakšnega moškega torej potrebuje moderna ženska? In kako naj fant odraste v srečnega moškega, ki pozna svojo vlogo v svetu? Vsi, tako moški kot ženske, morajo najprej odrasti. Sprejeti odgovornost za svoje življenje in se naučiti skrbeti zase, brez opiranja na kogarkoli. Potem lahko začnemo graditi zdrava partnerstva. Modernemu moškemu ni več oproščeno, če je šovinist in »ta prav dec«, ki lahko riga, smrdi in se vede vzvišeno, večvredno. Moderna ženska bo vselej zavračala takšnega moškega. Obenem se bo moški čez življenje težko premikal, če bo mevža, copata in neodločnež. Glede na spremembe v družbi bi lahko rekli, da so stereotipi, kot so mačo in ostali, preživeti in vedno redkeje sprejeti. Vse te vloge namreč govorijo o igrah ega, ki jih moderna, zavestna ženska vse težje sprejema in odobrava. Današnji moški, če želi sam biti srečen in imeti zdrav odnos s svojo partnerko, mora biti predvsem odrasel. To pomeni, da odraslo sprejema vse svoje odgovornosti, isto pa zahteva tudi od partnerke. Le če bo poskrbel sam zase, ga partnerka ne bo hotela nadvladati in obratno. Danes vsi potrebujemo partnerstva, ki so v osnovi prijateljstva. Prijateljev ne ponižuješ, ne varaš, ne pomiluješ in veš, da ne rabiš skrbeti zanje. Prijatelje pač sprejemaš takšne, kakršni so in jim stojiš ob strani, ko te potrebujejo. Ne pridigaš jim in od njih ničesar ne zahtevaš. Z veseljem se družiš z njimi, a do njih ne čutiš odgovornosti, v smislu preživljanja. Zvest si jim in rad jih poslušaš, jim svetuješ in pomagaš, če te prosijo za pomoč. Takšna so tudi partnerstva prihodnosti. Če je osnova prijateljstvo, sta si partnerja venomer enakovredna. Edina razlika je, da je partnerstvo bolj intimno, bolj telesno in da si partnerja ustvarjata skupno življenje. A še vedno gre za prijateljstvo, kajti le na teh temeljih lahko gradimo. Moški mora torej dojeti, da je partnerka njegova prijateljica in ne ljubica. Dojeti morda, da ne potrebuje njegove pomoči, a vseeno rada živi z njim. Dojeti mora, da ji je pomemben, vendar bo preživela tudi brez njega. In to je čudovito, kajti s tem da tudi njemu možnost in priložnost, da poskrbi sam zase in ne nosi še njenih bremen.

 

 

V resnici še vedno potrebujemo eden drugega

Kako se potrebujemo? O prijateljstvu, ki je osnova partnerstva, smo pisali že zgoraj. Danes se potrebujemo kot sogovornike, prijatelje, čustvene brate in sestre. Morda se vse skupaj sliši malo nenavadno, a naj razložim. Če oba, moški in ženska vesta, da eden drugega ne potrebujeta za preživetje, si s tem precej olajšata življenje. Nobeden od njiju ne čuti odgovornosti za preživetje drugega. Vsak se sam lahko nahrani, umije in izobražuje. Če moški in ženska vesta, da eden drugega ne potrebujeta niti za zdravo čustveno življenje, si odvzameta še več bremena. To pomeni, da je vsak sam odgovoren za svoj čustveni svet. Ni kriv moški, da je ženska žalostna in ni kriva ženska, da je moški jezen. Vsak od njiju je sam odgovoren za svoj čustveni svet in to prinaša veliko svobode. Vendar pa potrebujemo en drugega kot tistega najboljšega prijatelja, ki nas razume, nam je pripravljen stati ob strani in nam pomagati, kadar ga prosimo za pomoč. S partnerjem si delimo sanje in življenje, vendar sva še vedno dve polovici, dve osebi. Recimo, da je ženska žalostna. Ona sicer sama sprejme odgovornost za svojo žalost, vendar si želi partnerjeve bližine. Želi si objema, želi si podpore. In to podporo ji lahko da edino le njen moški. Samo v njegovem objemu bo v tistih težkih trenutkih iskala partnersko varnost. In če moški ve, da se njegova ženska bojuje s čustvi v sebi, bo vedel, da ni odgovoren za njih. Vseeno pa bo z veseljem ponudil svojo pomoč, svoj objem in toplino, ki ju ženska v tistem trenutku potrebuje. To je zdravo partnerstvo nove dobe. Ne obremenjujemo eden drugega, temveč si pomagamo. Oba morata biti močna, odrasla in odgovorna. Ljubezen nič ne zahteva, ljubezen pač je.

Če vzamemo za primer jeznega moškega, ki ves razjarjen privihra domov. Partnerka ve, da je to njegova jeza in da nje ne ogroža. Ni kriva zanjo in ni odgovorna za njegova občutja. Vendar si želi pomagati svojemu partnerju, da se bo počutil bolje in predelal svojo jezo. Nežno ga objame in se začne pogovarjati z njim. Moški čuti varnost ob njej in ve, da ga ne bo obsojala. Lahko izrazi svojo jezo in jo spusti na plano. Po pogovoru bo partnerka še vedno enako ljubeča, kajti to je njun osnovni odnos. In on bo dobil potrebno podporo in razumevanje, ki mu ju daje partnerka. Moški torej, ne bojte se močnih in samostojnih žensk, temveč bodite rajši hvaležni zanje. Ob močnih ženskah lahko tudi vi postanete močni in zreli moški. Ob ženski, za katero morate skrbeti pa nikoli ne boste izrazili vseh svojih potencialov. Vidim nas kot velikane, ki stojimo eden poleg drugega. Enakovredni in v pomoč eden drugemu. Skladni v sobivanju in spoštljivi do svojih razlik. To je ljubezen. In srčno upam, da bomo zgradili tovrstna partnerstva, partnerstva prihodnosti in jih naučili tudi naših otrok in vnukov. 

 

 

Avtor: Dogodki za Samske, iz srca <3
 



Dogodki za Samske si poleg povezovanja ljudi in oblikovanja lepih odnosov med ljudmi prizadevamo tudi za osebnostno rast vsakega posameznika.

S članki, ki jih objavljamo, želimo širiti sonce med vsemi nami in se predvsem dotakniti srca. Le iz srca se namreč rodijo nove zgodbe. Čisto naše zgodbe, ki se izražajo tako v naši notranjosti kot zunanjosti.

Ko bomo razumeli, da se vse bogastvo skriva v nas, bomo delovali s srcem tudi navzven. To pa je najbolj globok temelj za naše srečno življenje. S samim s seboj kot tudi vsemi drugimi bitji tega sveta.

Uživajte v prebiranju naših vsebin ...

 

KOLEDAR DOGODKOV

Marec

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • Solo Salsa Party za Samske
  • DRUŽABNI PLESI
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • egipt za samske
  • PLES ZA SAMSKE
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • LOVE BOAT PARTY