Kakšni so novodobni moški?

 
Zadošča en sam obisk savne, in že se lahko prepričamo, da moški niso več, kar so bili. Namesto prvinskih, živalsko moč sevajočih poraščenih bitij, ki nonšalantno obvladujejo sceno, dandanes moška golota povečini razkriva izklesana, depilirana in manikirana telesa, vzorno počesane (zgornje in spodnje) frizure. Vsako drugo moško telo pokrivajo tetovaže; skrbno domišljeni motivi krasijo dele teles, ki pregovorno izkazujejo moč: bicepse, ramena, meča. Z njih se bohotijo zmaji, pismenke, za katere večina navadnih smrtnikov ne ve, kaj pomenijo (seveda se zastavlja vprašanje, ali to vedo lastniki skrivnostnih tetovaž), tigri, meči, lobanje in kri. 

Novodobni moški se zavedajo sleherne mišice svojega telesa; tiste najbolj razvite ponosno kažejo svetu in njihovo napetost preverjajo v vsakem ogledalu, ki jim pride naproti. Spet drugi, ki niso te sreče in pred seboj nosijo zgolj "medicinke", polne konzumiranega piva, pa skromno zrejo v tla in se nemo spopadajo s trenutki samopomilovanja. 

Izbrati tipa moškega, ki zaznamuje naše stoletje, je nehvaležna naloga, saj pravil ni. So le trendi, ki vztrajajo leto ali dve in po katerih se ravnajo za spremembe najdovzetnejši.
Me, ženske, pa se same odločimo, ali bomo te trend-setterje sprejele – ali pa jim posmehljivo obrnile hrbet in vztrajale pri preverjeni tradiciji. 



 

Predalčkanje in kategoriziranje kaj je moško in kaj žensko

Nekoč je bila definicija moškosti samoumevna. Tradicionalne besede, s katerimi smo opisovali možatost (torej tistega pravega moškega, po domače "dedca"), so bile: neodvisen, nečustven, robat, tekmovalen, neroden, močan, dejaven, samozavesten, seksualno agresiven, vztrajen, v vizualnem smislu pa visok, poraščen, neobrit, plečat in močan. Moški so morali vedno izpolnjevati tudi dobro definirane družbene (vodje) in ekonomske vloge (denimo finančna skrb za družino). 

Vse to so lastnosti, po katerih naj bi se razlikovali od žensk, in tako so jih od nekdaj vzgajali. Na določeni točki življenja naj bi se moški ločil od svoje ženske plati, jo zatrl v kali in razvil svoj, moški pristop k svetu in življenju. V plemenskih družbah so to urejali z obredom iniciacije. Zdaj to namesto kratkotrajnega obreda opravita dolgoletna vzgoja in sistematično usmerjanje v skladu z veljavnimi vzorci. Začne se že v ranem otroštvu, z delitvijo igrač na fantovske (avtomobilčki, plastično orožje) in dekliške (punčke, kuhinje), nadaljuje v šoli z usmerjanjem v dodatne dejavnosti, med katerimi jih je kar nekaj rezerviranih zgolj za dečke (nogomet …) ali deklice (gimnastika …), in v odrasli dobi s stereotipno delitvijo vlog po spolu (v skupnem gospodinjstvu, starševstvu, poklicih …). 

Kategorije tega, kaj je moško in kaj žensko, so žal še vedno družbeno pogojene in predimenzionirane ob pomoči množičnih medijev. Toda te kategorije so nerealne. Vsi moški imajo namreč vsaj nekaj ženskih lastnosti – in nasprotno. In četudi nas učijo, da si morata biti spola nasprotna, smo si v resnici bolj podobni kot različni. Meja med vlogami moških in žensk je pogosto zamegljena in težko je vedeti, katere moške lastnosti so še vedno zaželene. Nekoč samoumevne stvari, kot so vzdrževanje družine, plačevanje večerij, odpiranje vrat in podobno, danes veljajo celo za zastarele.
 

Metroseksualci

V zadnjih desetletjih se je na področju bitke med spoloma (no, v tem primeru znotraj enega samega, torej moškega spola) razpaslo oblikovanje prav posameznih kategorij moških. Začelo se je s tako imenovanimi metroseksualci. Tako jih je prvi poimenoval angleški novinar Mark Simpson v svojem članku "Here Come the Mirror Men", ki je bil leta 1994 objavljen v časniku Independent. V njem piše o pojavu moških s posebnim stilom, prefinjenih in nečimrnih. Metroseksualci so bili znanilci potrošniške revolucije, pop kulture in trženja od sredine devetdesetih let 20. stoletja do leta 2004, nekateri pa so "preživeli" vse do danes. Med značilne predstavnike metroseksualcev spadajo David Beckham, Christiano Ronaldo in Zac Efron. V ZDA se je trg z izdelki za metroseksualce v obdobju njihove priljubljenosti neverjetno razširil. 

Metroseksualec je urban moški z izrazitim čutom za estetiko, ki za svoj videz in nakupe zapravi veliko denarja. Svoje ženske plati se ne sramuje, nasprotno, z nasprotnim spolom naravnost tekmuje: kdo ima večje zaloge kozmetike, kdo se bolje spozna na trakove za voskanje … V kopalnici prebije več časa kot ženska, redno uporablja izdelke za nego kože, las in nohtov, skrajni primerki se celo ličijo in so za popoln videz pripravljeni iti pod nož lepotnega kirurga. 

Za metroseksualca je telo estetska dobrina, zato mu ponuja najboljša oblačila. Obleko in dodatke skrbno kombinira ter nosi moške torbice. Njegovo domovanje je opremljeno s stilom, v njem so izbrani kosi pohištva in dodatki, kot so preproge, zavese in luči. Do zadnje podrobnosti je opremljena tudi njegova kuhinja; je gurman, ki rad kuha in skrbi za zdravo prehranjevanje. Če že pije alkoholne pijače, so iz uvoza, zna pa prirediti tudi dobro zabavo ali družabni dogodek. Ve, kako odstraniti madeže vseh sort, zna prišiti gumb in likati. Obenem je dober poznavalec kulture in družabne scene nasploh, obožuje tudi golf. V sociološkem smislu je torej metroseksualec moški, ki ima podobne lastnosti kot stereotipni geji, vendar pa ni gej. 

Slavni metroseksualci
Med značilne predstavnike metroseksualcev spadajo David Beckham, Christiano Ronaldo in Zac Efron. Metroseksualec je urban moški z izrazitim čutom za estetiko, ki za svoj videz in nakupe zapravi veliko denarja. Svoje ženske plati se ne sramuje, v kopalnici prebije več časa kot ženska, redno uporablja izdelke za nego kože, las in nohtov, skrajni primerki se celo ličijo in so za popoln videz pripravljeni iti pod nož lepotnega kirurga. Za metroseksualca je telo estetska dobrina, zato mu ponuja najboljša oblačila.
 


Retroseksualci

Ko se je največja priljubljenost metroseksualcev začela prevešati navzdol, so vzklili tako imenovani retroseksualci (zanimivo, "izumil" jih je isti novinar, ki je kot prvi poimenoval metroseksualce, torej Mark Simpson, in sicer leta 2004). Njihovi značilni predstavniki so Steve McQueen, Harrison Ford, Brian Clough, Rod Stewart, Jack Nicholson, Jeremy Clarkson … Retroseksualec je antiteza metroseksualca: pristen, prvinski moški, ki mu je vseeno, če ima zraščene obrvi, dlake v nosu ali strgane kavbojke. Retroseksualci za ubadanje z osebnim videzom porabijo kar najmanj časa ter imajo raje klasične moške dejavnosti in športe, denimo nogomet, košarko in tenis. Oblačijo se v kavbojke, flanelaste srajce in športne čevlje, pri čemer je poudarek na udobnosti in ne na stilu. Verjamejo namreč, da dejanja in prepričanja govorijo glasneje od obleke. Pravzaprav se od daleč zdi, da se za svoj videz ne trudijo kaj prida in bi jih zlahka opisali kot dolgočasne. 

Retroseksualci imajo radi konkretno hrano, ki ne zahteva veliko priprave; bolj kot hrana so jim pomembni seks, pivo in nogomet, torej značilne moške teme. Med retroseksualca in nogomet ne pride nobena ženska (no, kvečjemu v res izzivalnem spodnjem perilu). In ni je ženske na svetu, s katero bi gledal Seks v mestu. O vseh stvareh v življenju se odloča sam, zna popraviti avto, zamenjati žarnico in odpreti buteljko, šivanje in likanje pa sta zanj bodisi prezahtevni bodisi preveč podcenjujoči opravili. Tudi skuhati zna zgolj nekaj osnovnih jedi, še raje pa vidi, če že pripravljeno hrano samo pogreje v mikrovalovni pečici. V kopalnici se zadržuje samo toliko, kot je nujno potrebno (in včasih še toliko ne), od kozmetičnih in higienskih izdelkov pozna milo, zobno ščetko in zobno kremo, šampon in brivsko peno. V globalno segrevanje ozračja verjame le takrat, ko zazna, da se ženske v toplem vremenu pomanjkljivo oblačijo. 

V romantičnem smislu je retroseksualec nekoliko manj prvinski; lahko bi celo dejali, da je kavalir. Na zmenku plača on, naj se ženska še tako ponuja. Ženskam vedno odpre vrata, v avtobusu odstopi sedež starejšemu človeku ali nosečnici. 

Slavni retroseksualci
Značilni predstavniki retroseksualcev so Steve McQueen, Harrison Ford, Brian Clough, Rod Stewart, Jack Nicholson, Jeremy Clarkson …
Retroseksualec je antiteza metroseksualca: pristen, prvinski moški, ki mu je vseeno, če ima zraščene obrvi, dlake v nosu ali strgane kavbojke. Retroseksualci za ubadanje z osebnim videzom porabijo kar najmanj časa, raje imajo klasične moške dejavnosti in športe, denimo nogomet, košarko in tenis. Oblačijo se v kavbojke, flanelaste srajce in športne čevlje, pri čemer je poudarek na udobnosti in ne na stilu.


Neoseksualci

Toda ženske tako imenovane generacije Y, to so tiste med 25 in 30 leti, hočejo več: mešanico metroseksualca in retroseksualca, ki se je je oprijelo ime neoseksualec. To je neologizem, ki je v rabi za opis odmika od metroseksualcem k bolj moškim lastnostim (vendar ne tako robatim, kot so značilne za retroseksualce). Opisujejo ga kot Jamesa Bonda s smislom za humor, še bolj razdelan opis neoseksualca pa bi se glasil nekako takole: je mešanica Hugha Jacksona (zunanji videz), Jamesa Bonda (robatost), Jima Carreyja (humor) in Zaca Efrona (mladost). Značilni neoseksualci so še Pierce Brosnan, Clive Oven, Matthew McConaughey in Johnny Depp. Odmaknjen je torej od pretirano ženskih lastnosti metroseksualcev in hkrati ni tako grob kot retroseksualci – to hrani za moško družbo. 

Neoseksualec je čustveno razvit posameznik, ob katerem se David Beckham zdi bogat in razvajen fantek. Instinktivno razume potrebe sodobne ženske, ki si znova želi nekaj tradicije in moškosti, obenem pa zna biti nežen, ne da bi pri tem izgubil moški naboj. Je možat, vzdrževanega telesa in dobro grajen, skrbi zase, vendar pa ne stoji cele ure pred ogledalom in nima več kozmetike od partnerka. Čeprav je čez dan v elegantnem suknjiču, popoldne v usnjeni jakni sede na motor in svojo žensko pelje na pijačo v mesto. Poleg tega je sočuten in dober poslušalec, ki razume čustvene potrebe drugih. Iskreno se zanima za svojo družino, zna zamenjati tako plenico kot kljuko na vratih, ženskam pa ne dovoli opravljati težjih opravil. Zanima se za svet in okolje ter se trudi, da bi ga polepšal zase, za svojo družino in prihodnje generacije – vendar s tem ni tako obseden kot metroseksualec. Je odločnega značaja in načeloma cilje, ki si jih zada, tudi doseže. 

Slavni neoseksualci
Neoseksualec je kot James Bond s smislom za humor – je mešanica Hugha Jacksona (zunanji videz), Jamesa Bonda (robatost), Jima Carreyja (humor) in Zaca Efrona (mladost).
Značilni neoseksualci so še Pierce Brosnan, Clive Oven, Matthew McConaughey in Johnny Depp. Neoseksualec instinktivno razume potrebe sodobne ženske, ki si znova želi nekaj tradicije in moškosti, obenem pa zna biti nežen, ne da bi pri tem izgubil moški naboj. Je možat, vzdrževanega telesa in dobro grajen, je sočuten in dober poslušalec ter se iskreno zanima za svojo družino. 


 

Kaj je res pomembno?

Glede na našteto je torej neoseksualec idealna kombinacija različnih tipov moških, če si seveda ob sebi želimo možatega tipa s srcem, ki nam bo v težkih trenutkih stal ob strani ter razumel naše hormonske izpade in čustvene izbruhe, znal pa bo tudi napeti mišice, kadar nam bo treba stopiti v bran, in ostati suveren v svoji moškosti. Toda ne glede na to, v katero kategorijo se uvršča naša slabša polovica ali katera kategorija nam bolj "leži", je pomembno samo eno: da nas ima rad in da nam zna to tudi iskreno pokazati. Vse drugo je zgolj in samo – fasada.

 

Avtorica: Neža Žigon
Vir: Viva.si

KOLEDAR DOGODKOV

Marec

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • Solo Salsa Party za Samske
  • DRUŽABNI PLESI
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • egipt za samske
  • PLES ZA SAMSKE
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • LOVE BOAT PARTY