Psihologi odgovarjajo
 

Rubrika "Psihologi odgovarjajo" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja.
Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Tokrat na vprašanje bralke odgovarja Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, ki se že 9 let uspešno ukvarja s psihoterapijami s posamezniki in pari.


Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt


Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili psihologu, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si.
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj.


Želimo vam prijetno branje.

 


 

Dare (40 let) sprašuje:

Zdravo!

To vprašanje bo morda nekoliko drugačno, kot ste navajeni, saj nisem samski.
Sem moški srednjih let in z ženo se trudiva, da bi najin zakon obdržala. No, vsaj jaz bi se za naju rad trudil. Imava 3 otroke, stare 4, 6 in 10 let.
Najina zaljubljenost je prerasla v ljubezen s skupnim življenjem in seveda tudi z otroki. Naredil bi vse, da bi rešil najin zakon, vendar se mi že dalj časa zdi, da se žena odmika.
Seveda vem tudi sam, kaj so njeni razlogi. Najin zakon bi vsekakor rad rešil in verjamem, da tudi ona.
Ker ne vem točno, kako naj se lotim zadeve, me zanima, kaj predlagate.
Obisk terapevta je lahko rešitev, vem. A vseeno bi vas prej povprašal za nasvet, kako naprej.

Hvala za vaš odgovor in lp,
Dare, 40 let
 


 

Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, odgovarja:

V vašem vprašanju ste bili pri opisovanju vaše situacije precej splošni, kar pomeni, da vam zelo težko dam natančen odgovor. Škoda, ker niste napisali, kaj je po vašem mnenju glavni razlog za nastalo situacijo. Razlogov za vajino situacijo je namreč lahko veliko. Najpogosteje je to zanemarjanje veze, zaradi pričakovanja, da bo se veza negovala in vzdrževala sama od sebe. To pričakovanje je seveda nerealno, saj je treba vezo vzdrževati in vlagati vanjo. Še posebno je to težko, ko imamo otroke, saj takrat fokus za določen čas preusmerimo predvsem na starševstvo.

Zagotovo je zelo dobro, da ste pripravljeni reševati vajin odnos, saj ste to v vašem vprašanju kar dvakrat napisali. Se mi pa zdi, da je (glede na vaše pisanje) vprašljiva pripravljenost za reševanje situacije s strani vaše žene. Predlagam, da jo o tem direkt vprašate in če bo odgovor pritrdilen, je to dobra osnova za potencialni uspeh. Če bo odgovor negativen ali precej neprepričljiv, jo poskušajte motivirati za poskus reševanja. Spomnite jo na začetke vajine zveze, na lepe trenutke in na vse, kar sta v teh letih skupaj ustvarila. Skupaj bosta morala tudi precej jasno definirati, kakšnega odnosa si želite v prihodnosti – kakšna je vaša vizija odnosa; v naslednjem koraku pa tudi kaj (in kdaj) bosta naredila, da bosta uresničila svojo vizijo.

Predvsem pa ne izgubljajte več časa, saj pravite, da se vam že dlje časa zdi, da se žena odmika.
 


Na odgovore je odgovarjal Sandi Kofol, dipl. psiholog in psihoterapevt, ki se že 9 let uspešno ukvarja s psihoterapijami s posamezniki in pari.

Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili psihologu, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj.

KOLEDAR DOGODKOV

Marec

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • Solo Salsa Party za Samske
  • DRUŽABNI PLESI
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • egipt za samske
  • PLES ZA SAMSKE
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • LOVE BOAT PARTY