Psihologi odgovarjajo
 

Rubrika "Psihologi odgovarjajo" je namenjena vsem tistim zvedavim osebam, ki želijo pridobiti strokovne odgovore na svoja globlja vprašanja. Na vprašanja odgovarjajo priznani in izkušeni psihologi, psihoterapevti ali psihiatri, njihove odgovore pa objavljamo enkrat na 14 dni.

Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili našim terapevtom, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj.

Želimo vam prijetno branje in se veselimo vaših vprašanj.
 


 

Jože sprašuje:


Zdravo,

sem 45-letni samski moški iz Štajerske in želim spoznati partnerko za resno vezo. 
Po poklicu sem kmet in kadarkoli spoznam kakšno žensko, imam občutek, da jo moja profesija zmoti.
Ali je res problem v tem, da sem kmet? Ukvarjam se z živalmi, tudi to se mora nekdo. To delam veliko raje, kot pa da bi cele dneve preživel za računalnikom. In zaradi tega sem »označen«?
Včasih je bilo drugače. Če si imel doma tako kmetijo, kot jo imam jaz sedaj, si bil cel car. Ženske so postale tako sofisticirane, da se človek, kot sem jaz, sploh ne zna več približati. In, kaj bi vi naredili v mojem primeru?

Lp,
Jože

 


 

Marija Remškar, doktorandka ZDT, odgovarja:


Pozdravljeni, gospod Jože!

Razumem vašo stisko. Ker smo bili Slovenci v preteklosti pretežno kmetje, bi se zdaj najbrž čisto nezavedno radi znebili te oznake. Verjamem, da vam ni lahko biti kmet v okolju, kjer se ta beseda včasih uporablja celo kot žaljivka. Vendar se časi spreminjajo. Ljudje postajamo čedalje bolj ozaveščeni glede zdrave prehrane, spet želimo jesti doma pridelano hrano, vračamo se k zemlji in jo tudi sami obdelujemo. Mislim, da je že podatek, da so v Londonu spet začeli gojiti kokoši, dovolj zgovoren. V bistvu, pa sploh ni pomembno, kaj je trenutno moderno in kako drugi gledajo na vaš poklic. Pomembno je, kaj mislite vi. Pomembna je vaša drža. Če je človek ponosen na svoj poklic, če ga opravlja z veseljem in o njem govori z žarom, potem je popolnoma nepomembno, za kakšen poklic gre.

Dozdeva pa se mi, da vir vaših težav z ženskami ni vaš poklic, ampak ga je potrebno iskati globlje. Sprašujem se, kako je z vašo samozavestjo. Ko pišete: »če si včasih imel doma kmetijo, si bil cel car«, imam občutek, da zelo potrebujete zunanjo potrditev. Kadar ljudje nismo dovolj prepričani vase in notranje umirjeni, postanemo odvisni od zunanjih potrditev. In če teh ni, postanemo še bolj negotovi. Vendar ne smemo pozabiti, da nam drugi ljudje le držijo zrcalo. Če vi o sebi ne mislite, da ste »car«, potem ga tudi v tem zrcalu ne morete videti. To je seveda en začaran krog in veliko dela in truda zahteva, da izstopimo iz njega. Tega vam ni treba početi samemu, toplo vam priporočam, da poiščete pomoč strokovnjaka.

Iz vašega kratkega e-maila nisem izvedela ničesar o zgodovini vaših odnosov z ženskami. Koliko daljših zvez ste imeli do sedaj in kje se je zalomilo? Ste morda opazili, da se vam ponavlja vedno isti vzorec? Tudi, če do sedaj še niste imeli daljše zveze, bi bilo nujno ugotoviti, kakšen je globlji razlog za to. Skratka, čaka vas kar nekaj dela na sebi. Naj vam za konec iz srca zaželim, da bi našli partnerko in si z njo ustvarili srečno skupno življenje.

Vse dobro,

Marija Remškar

 


 

O Mariji Remškar
 

Tokrat je na vprašanje bralca/bralke odgovarjala Marija Remškar, doktorandka ZDT (zakonska in družinska terapija), ki izvaja terapije in delavnice s posamezniki, pari in družinami po modelu relacijske družinske terapije.

Po diplomi iz primerjalne književnosti in literarne teorije, je končala podiplomski izpopolnjevani študij Zakonske in družinske terapije na Univerzi v Ljubljani, kjer trenutno pripravlja doktorat na temo družinske nefunkcionalnosti in oteženega odhoda mladih odraslih od doma. Ima večletne izkušnje pri delu z ljudmi. Redno se izobražuje na kongresih in seminarjih. Pri delu jo vodijo strokovno znanje, izostren občutek za sočloveka in osebne izkušnje. Tudi sama je partnerica in mama. Je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

"Preko pogovorov postopoma odkrivamo nezavedne vzroke vaših težav,
postopoma ugotavljamo njihove korenine v vaši preteklosti
ter njihov vpliv na vaš sedanji odnos do sebe in bližnjih."


Marija Remškar
uni. dipl. lit. komp., izpopolnjevanje iz ZDT, doktorandka ZDT
info@psihoterapija-mr.si
marija-remskar.blogspot.com
www.psihoterapija-mr.si/psihoterapija
 

Relacijska družinska terapija, ki jo je razvil dr. Christian Gostečnik, predstavlja inovativen model terapevtske obravnave. Omogoča globinsko preoblikovanje čustvenih vzorcev odnosov, ki so vas pripeljali v stisko in vodi v trajnejše spremembe. Priznana je s strani AAMFT (Ameriško združenje za zakonsko in družinsko terapijo). Model je prejel 2. nagrado na Forumu inovacij 2010 v Sloveniji.

 



Če imate kakšno vprašanje, ki bi ga radi postavili našim terapevtom, nam pišite na e-naslov info@dogodkizasamske.si
Z veseljem vam bomo odgovorili nanj in ga objavili na spletni strani.
 

KOLEDAR DOGODKOV

April

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Maj

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Junij

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE

Oznake dogodkov:

  • DRUŽABNI PLESI
  • HITRI ZMENKI v Ljubljani
  • CINQUE TERRE ZA SAMSKE
  • ZMENKI Z UJEMANJEM oz. MATCH DATING
  • MATCHMe - Agencija za Stike
  • PLES ZA SAMSKE
  • V ISKANJU ODNOSA za samske
  • LOVE BOAT PARTY
  • IZLETI V HRIBE - za samske
  • Solo Salsa Party za Samske
  • egipt za samske